Mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
baby voeten

Liesbreuk

Een liesbreuk of waterbreuk bij kinderen is vrijwel altijd het gevolg van (aangeboren) aanleg. Denk je dat je kindje een liesbreuk heeft? In dit artikelen vertellen we je wat het is en wat je moet doen wanneer je kind een liesbreuk heeft. Lees het hier!

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk herken je meestal aan een zwelling in de lies of de balzak. De oorzaak is een zwakke plek in de buikwand. Soms kan een breuk direct na de geboorte al aanwezig zijn. Door de zwakke plek, de zogenaamde ‘breukpoort’, kan een plooi van het buikvlies of een stuk van de darm naar buiten komen. Het is dan zichtbaar als een zwelling. Deze zwelling hoeft niet steeds aanwezig te zijn; het kan soms ook weer (tijdelijk) verdwijnen. Liesbreuken komen veel vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes; bij jongens komt het ongeveer tien keer zoveel voor.

Wat zijn de symptomen van een liesbreuk?

Een liesbreuk kun je aan een aantal symptomen herkennen.

  • Zwelling. Een liesbreuk herken je met name aan een zwelling in de liesstreek, vaak is deze ‘reponibel’, dat wil zeggen dat deze ‘terug te duwen’ is door de breukpoort weer de buikholte in. Het is niet verstandig dit ‘terugduwen’ zelf te proberen; je kunt dit beter overlaten aan je arts. De zwelling voelt over het algemeen zacht, elastisch, als een ballon gevuld met water aan.
  • Verdwijnen van de liesbreuk. Wanneer je kindje ligt kan de liesbreuk verdwijnen. Dit komt door de zwaartekracht. Als je kind weer gaat staan, of als je je kind rechtop houdt, dan wordt de zwelling vaak weer (langzaam) zichtbaar. Ook als je kind bijvoorbeeld gaat huilen, is de liesbreuk vaak (duidelijker) te zien doordat door het huilen de druk in de buikholte toeneemt.
  • Pijnlijk. In sommige gevallen kan de liesbreuk heel pijnlijk zijn. Deze pijn kan spontaan, maar zeker bij aanraking optreden. Dit is het geval als de breukpoort te nauw is ten opzichte van de liesbreuk. Je kind huilt dan veel en hard, vooral na aanraking van de pijnlijke plek.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Bij kinderen is een liesbreuk vrijwel altijd het gevolg van (aangeboren) aanleg. Voor de geboorte, tijdens de aanleg van de geslachtsorganen, vindt er een indaling plaats van de zaadballen, vanuit de buikholte, in het scrotum. Deze verbinding tussen buikholte en scrotum dient zich voor de geboorte te sluiten. Als dit niet goed genoeg gebeurt, kan er een liesbreuk ontstaan. Een waterbreuk is een variant hiervan. In een heel enkel geval kan deze verbinding tussen buikholte en scrotum zich nog spontaan sluiten. Dit gebeurt altijd in de eerste paar weken na de geboorte.

Is een liesbreuk ernstig?

Over het algemeen is een liesbreuk geen ernstige aandoening. Vaak wordt een liesbreuk, zeker als er geen (pijn-)klachten zijn, bij toeval ‘ontdekt’. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het consultatiebureau, of door ouders tijdens het aan- of uitkleden van hun kind.

Een liesbreuk gaat niet vanzelf over en wordt daarom op de kinderleeftijd vrijwel altijd door middel van een operatie verholpen. De operatie is dan noodzakelijk, vanwege de kans op een ‘beklemde’ breuk.

Zo’n beklemming van een liesbreuk kan ontstaan, wanneer de inhoud van de breuk (o.a. buikvlies, soms ook darm) te groot is ten opzichte van de breukpoort in de buikwand. Hierdoor stagneert de bloedtoevoer naar deze organen. Als gevolg hiervan kan het ingeklemde deel van het buikvlies en/of darm afsterven. Dit kan in ernstige gevallen uiteindelijk leiden tot een levensbedreigende situatie.

Een beklemming ontstaat meestal in de eerste drie levensmaanden en de kans erop is wat groter bij te vroeg geboren kinderen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer een liesbreuk op het consultatiebureau wordt vastgesteld, verwijst de bureauarts je door naar je huisarts. Als je zelf een (elastische) zwelling in één of beide liezen ziet, of een verschil in grootte tussen de linker en rechter balzak, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Ook is het raadzaam direct contact op te nemen met je huisarts wanneer je kind (vrij) plotseling:

  • Aaneengesloten, ontroostbaar huilt zonder duidelijk aanwijsbare reden
  • Weinig drinkt
  • Misselijk is en/of braakt
  • Buikpijn heeft
  • Een plankharde buik heeft
  • Koorts heeft

Wat kun je zelf doen bij een liesbreuk?

Je kunt zelf niets doen om het ontstaan van een liesbreuk bij kinderen te voorkomen. Het is erg belangrijk dat je snel contact zoekt met je huisarts wanneer je vermoedt dat je kind een liesbreuk heeft. Ook als je kind klaagt over pijn op de plek van de breuk of andere klachten heeft zoals koorts, misselijkheid en buikpijn, is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtsbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.