Zonnebrand

In Nederland pikken we het liefst élk zonnestraaltje mee. Niet gek als je bedenkt dat we jaarlijks gemiddeld maar vijftig mooie dagen hebben. Wat we dan helaas nog wel eens willen vergeten, is ons in te smeren met zonnebrand. En dat terwijl de zon enorm schadelijk kan zijn. Daarom is het noodzakelijk om jezelf te beschermen tegen de zon. Maar welke beschermingsfactor heb je nodig? En hoe vaak moet je je insmeren? Wij vertellen je alles wat je moet weten over zonnebrand.

Waarom is het belangrijk om je in te smeren?

Jezelf van top tot teen insmeren met zonnebrand kan een tijdrovend en vervelend klusje zijn. Heb je het smeren eenmaal achter de rug, dan moet je vaak ook nog wachten totdat de zonnebrand goed is ingetrokken. Toch is het noodzakelijk om je huid te beschermen tegen de zon. Zo ga je namelijk vroegtijdige huidveroudering tegen en verklein je het risico op huidkanker.

Vroegtijdige huidveroudering tegengaan

Blootstelling aan zonlicht kan vroegtijdige huidveroudering in de hand werken. Wil je rimpels en vlekjes zo lang mogelijk uitstellen? Bescherm je huid dan elke dag tegen de zon. Maak het jezelf gemakkelijk door een dagcrème met SPF te gebruiken. Zo hydrateer je je huid én ben je elke dag beschermd tegen de zon. Twee vliegen in één klap dus. Meer weten? Lees dan ons artikel over gezichtsbescherming.

Risico op huidkanker verkleinen

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen ruim zestigduizend mensen huidkanker. Onbeschermde en overmatige blootstelling aan zonlicht vergroot het risico op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Daarom is het noodzakelijk om je goed in te smeren als je je huid aan zonlicht blootstelt.

Wat betekent SPF?

Zonnestralen bestaan uit UVA- en UVB-stralen. De ‘A’ in UVA staat voor ‘aging’. UVA-straling is de boosdoener als het op (vroegtijdige) huidveroudering aankomt. De ‘B’ in UVB staat voor ‘burning’. UVB-straling maakt dat je huid verkleurt in de zon, maar kan er óók voor zorgen dat je verbrandt. De afkorting SPF staat voor ‘Sun Protection Factor’ en zegt alleen iets over hoe lang je aan UVB-straling kunt worden blootgesteld zonder te verbranden. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Een zonnebrand met SPF biedt dus wél bescherming tegen verbranding, maar niet tegen huidveroudering.

Welke beschermingsfactor heb je nodig?

Welke beschermingsfactor (SPF) je nodig hebt, hangt af van je huidtype. Anders dan je misschien zou denken, hangt dit niet af van de temperatuur. Er zijn vier huidtypes:

  • Huidtype 1: iemand met huidtype 1 verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, heeft een zeer lichte huid, heeft vaak sproeten, heeft vaak rood of lichtblond haar en lichte ogen. Heb jij huidtype 1? Gebruik dan SPF 20-30.
  • Huidtype 2: iemand met huidtype 2 verbrandt snel, wordt langzaam bruin, heeft een lichte huid, heeft vaak blond haar en lichte ogen. Heb jij huidtype 2? Gebruik dan SPF 15+.
  • Huidtype 3: iemand met huidtype 3 verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin, heeft een licht getinte huid, heeft vaak donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen. Heb jij huidtype 3? Gebruik dan SPF 15+.
  • Huidtype 4: iemand met huidtype 4 verbrandt bijna nooit, wordt snel bruin, heeft een van nature getinte huid, heeft vaak donker haar en donkere ogen. Heb jij huidtype 4? Gebruik dan SPF 10-15.

Een kinderhuid is extra gevoelig voor de zon en heeft daarom meer bescherming nodig. Gebruik voor kinderen minimaal SPF 30. Houd kinderen jonger dan één jaar uit de zon. In dit artikel lees je meer over zonbescherming bij kinderen.

De aanbevolen SPF geldt voor de Nederlandse zomerzon. Ga je op zon-of wintersportvakantie, ga je uitgebreid zonnen of twijfel je over je huidtype? Gebruik dan minimaal SPF 30. Wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Bron: www.kwf.nl

Smeren met SPF 50 beter dan SPF 30?

Geen enkele zonnebrandcrème biedt 100% bescherming tegen de zon. Daarom mag de term ‘sunblock’ niet meer gebruikt worden. Zo biedt SPF 30 ongeveer 96,6% bescherming en SPF 50 ongeveer 98%. Smeren met SPF 50 is dus niet per se beter dan smeren met SPF 30. Want: de beschermingsfactor zegt alleen iets over hoe lang je aan de zon kunt worden blootgesteld zonder te verbranden.

Wanneer moet je je insmeren?

Moet je je ook insmeren als je alleen een stuk gaat wandelen of fietsen? Zelfs als de zon niet schijnt? Het antwoord op deze vragen is ja. Ook in de schaduw en ook op een bewolkte dag kun je verbranden. Bescherm jezelf daarom bij dagelijkse activiteiten buiten de deur in ieder geval met SPF 15.

Hoe vaak moet je je insmeren?

Eén keer insmeren is onvoldoende om de hele dag beschermd te zijn tegen de zon. Smeer regelmatig én wees niet te zuinig met zonnebrand om verbranding te voorkomen. Smeren kun je niet vaak genoeg doen. Smeer elke twee uur en in ieder geval na het zwemmen of als je flink hebt gezweet. Dit geldt ook als je zonnebrand waterresistent is. Wacht na het insmeren een half uur voordat je het zonnetje in gaat. Zo kan de zonnebrand goed intrekken.

Wél ingesmeerd, maar toch verbrand? Kan gebeuren. Aftersun geeft verkoeling en brengt de vochtbalans van je huid weer op peil. Meer weten over aftersun en hoe je verbranding kunt voorkomen? Lees dan het artikel over aftersun.

Zonnebrand en vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D draagt onder meer bij aan een normale functionering van je immuunsysteem en een sterk gebit. Zodra je wordt blootgesteld aan UVB-straling, maakt je lichaam vitamine D aan. Nu denk je wellicht: blokkeert zonnebrand de aanmaak van vitamine D? Nee, dat is niet zo. Ook als je ingesmeerd bent maakt je lichaam vitamine D aan.

Wil je meer weten over vitamine D? Lees dan het artikel over vitamine D.

Hoe lang kun je zonnebrand bewaren?

Zonnebrand is na opening ongeveer twaalf maanden houdbaar. Daarna neemt de kwaliteit en dus de beschermingsfactor van zonnebrand af. Ook hoge temperaturen kunnen de beschermingsfactor aantasten. Bewaar zonnebrand daarom op kamertemperatuur en laat zonnebrand niet in de zon staan of in een hete auto liggen.

Bekijk hier al onze zonbeschermingsproducten. Wil je meer informatie? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.