Cyber Monday bij Etos!

Ontdek deals

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
niet-promo badge
serum
van € 6.95 voor € 6.25

Salicylzuur: wat is het en wat doet het?

Salicylzuur is een ingrediënt dat voorkomt in verschillende verzorgingsproducten voor je huid. Salicylzuur dringt tot diep in je poriën, waardoor het middel werkt als een goede exfoliant. Er zijn verschillende producten met salicylzuur, maar wat is precies het verschil? Waar is salicylzuur voor geschikt en is het gevaarlijk? Je leest het hier!

undefined

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een zuur dat oorspronkelijk komt uit de boomschors van een wilg. Tegenwoordig wordt het ook vaak synthetisch gemaakt. Salicylzuur is een multifunctioneel ingrediënt dat je onder andere in huidverzorging vindt.

In onderstaande video vertelt Jeanet je wat je nog meer moet weten over salicylzuur.

Waarvoor gebruik je salicylzuur?

Salicylzuur is een exfoliant, wat betekent dat het oude huidcellen losweekt. Het is daarom erg geschikt als hulpmiddel voor het verzorgen van je huid. Salicylzuur heeft dezelfde chemische samenstelling als aspirine. Hierdoor heeft het van nature een ontstekingsremmend effect.

Salicylzuur wordt makkelijk opgenomen door je huid en wordt daarom ook wel eens met medicatie gecombineerd. Dit kan ervoor zorgen dat medicijnen beter in je huid trekken. Daarnaast is salicylzuur niet alleen te vinden in verzorgingsproducten, maar ook in geneesmiddelen. Het is daarom belangrijk dat je weet wat voor product je koopt. Medicatie met salicylzuur kan namelijk irritatie veroorzaken als je het op dezelfde manier als verzorgingsproducten gebruikt.

Door het ontstekingsremmende effect, is salicylzuur ook geschikt om te gebruiken als je een gevoelige huid hebt. Naast dat je producten met salicylzuur goed als gezichtsverzorging kan gebruiken, heeft dit zuur nog een aantal speciale toepassingen. Salicylzuur is goed te gebruiken:

  • als exfoliant
  • bij acne of als peeling
  • bij psoriasis of eczeem
  • bij wratten of likdoorns
  • bij hyperkeratose
  • bij keratosis pilaris
  • bij pigmentvlekken

Lees hieronder meer!

Toepassingen van salicylzuur

Salicylzuur kan op verschillende manieren gebruikt worden bij huidproblemen. Hieronder vertellen we je per toepassing wat dit betekent.

Salicylzuur als exfoliant

Salicylzuur is een natuurlijke exfoliant en wordt daarom in verzorgingsproducten gebruikt. Producten die helpen bij het exfoliëren van je huid hebben 0,5% tot 3% salicylzuur. Producten die je op je huid laat zitten zoals een crème of zalf hebben tot 2% salicylzuur. In de Etos Personalized Skincare-lijn heb je een fijne peeling, die 2% salicylzuur bevat.

Een peeling, die je uiteindelijk weer van je gezicht afwast, heeft maximaal 3% salicylzuur. In deze concentratie is salicylzuur geschikt voor het voorkomen en verhelpen van mee-eters en verstopte talgklieren. Salicylzuur is ook een ontstekingsremmend ingrediënt. Zo helpt het om oneffenheden te voorkomen en draagt het bij aan de verzorging van je huid.

Salicylzuur bij acne of als peeling

Heb je last van acne of puistjes? Ook dan is salicylzuur een goed ingrediënt voor jou! Je kan salicylzuur bij acne zowel in lage als in hogere doseringen gebruiken. Producten met een lage dosering, tot 3%, kan je zelf proberen. Gebruik een hogere dosering salicylzuur, zoals 30%, alleen in overleg met een dermatoloog of arts. Doseringen tot 30% zijn geschikt als peeling voor je gezicht. Een peeling van 50% salicylzuur wordt alleen door dermatologen gebruikt bij mensen die een hele heftige huidaandoening hebben. Doseringen van 30% tot 50% worden nooit in je gezicht gebruikt, maar bijvoorbeeld alleen op je handen.

Salicylzuur bij psoriasis of eczeem

Salicylzuur kan je ook helpen bij huidaandoeningen zoals psoriasis. Bij psoriasis groeit de bovenste laag van je huid te snel. Dit kan ervoor zorgen dat je een dikkere, schilferige huid hebt. Je huid kan ook ontstoken zijn en erg jeuken. Salicylzuur kan helpen tegen de verdikking van je huid. Ook helpt salicylzuur je ontstoken huid kalmeren.

Wanneer je last hebt van eczeem, heb je vaak een droge, schilferige, stugge of juist erg vochtige huid. Salicylzuur kan je helpen door het schilferen van je huid te verminderen. Het maakt de huid soepeler en kan je huid kalmeren waardoor je minder last hebt van je klachten.

Bij psoriasis of eczeem is een dosering salicylzuur tot 10% effectief. Ook hierbij geldt dat salicylzuur tot 3% zelf te proberen is en dat je hogere doseringen beter gebruikt in overleg met je huisarts.

Salicylzuur kan bij psoriasis en eczeem daarnaast helpen in combinatie met andere medicatie voor je huid. Door het exfoliëren van je huid worden sommige medicijnen namelijk beter opgenomen. Probeer dit niet zelf uit, maar alleen wanneer je arts dit aanraadt.

Salicylzuur moet je echter niet gebruiken voor een UVB-behandeling. Een UVB-behandeling is een behandeling met uv-licht, dat deels overeenkomt met zonlicht. UVB-behandelingen worden bijna alleen voorgeschreven voor mensen met psoriasis en eczeem. Gebruik dus geen crème, zalf of gel met salicylzuur vóór een UVB-behandeling: dit maakt de behandeling minder effectief.

Salicylzuur bij wratten of likdoorns

Salicylzuur is ook goed te gebruiken als behandeling tegen wratten en likdoorns. Hiervoor kan je het beste een dosering van 8% tot 12% gebruiken. Hoe werkt salicylzuur tegen wratten en likdoorns? Het zuur zorgt ervoor dat je huid sneller gezonde huidcellen aanmaakt. Daardoor vervelt je huid op de plek van een wrat of likdoorn en wordt de oude huid sneller afgescheiden. Bekijk hier al onze producten tegen wratten en tegen likdoorns.

Salicylzuur bij hyperkeratose

Hyperkeratose is een huidaandoening waardoor je huid dikker en ruwer aanvoelt dan je normale huid. Hyperkeratose bevindt zich in de bovenste huidlaag, ook wel de hoornlaag genoemd. De huidcellen in je hoornlaag hebben meer keratine en eiwit dan normaal, waardoor je huid dikker en ruwer aanvoelt. Als je hier last van hebt werkt het om hydraterende en verzachtende producten te gebruiken. Salicylzuur en ureum zijn hier hele geschikte ingrediënten voor. Salicylzuur is bij hyperkeratose het meest effectief in een dosering van 5% tot 10%.

Salicylzuur bij keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een huidaandoening waarbij je huid onder de kleine, soms rode, bultjes zit. Je huid voelt ook ruwer aan dan normaal. Bij keratosis pilaris worden de oude huidcellen niet goed afgescheiden, waardoor ze de poriën verstoppen en er bultjes ontstaan. Het kan je helpen om producten te gebruiken met salicylzuur. Salicylzuur helpt je huid bij het afscheiden van dode huidcellen door ze los te weken. Dit kan ertoe leiden dat je minder last hebt van bultjes en je huid minder ruw aanvoelt. Bij keratosis pilaris worden voor in je gezicht producten met 1% tot 2% salicylzuur aangeraden. Producten met 3% tot 6% salicylzuur kunnen je helpen bij het verzorgen van minder kwetsbare huid zoals je armen of je rug.

Salicylzuur bij pigmentvlekken

Door de exfoliërende werking van salicylzuur kan je dit ingrediënt ook gebruiken bij pigmentvlekken. Salicylzuur verwijdert de pigmentvlekken niet, maar kan ze wel verlichten. Een product dat nog beter helpt is glycolzuur. Glycolzuur werkt vooral effectief als peeling. Bekijk ook eens ons gehele assortiment aan gezichtsverzorging.

Hoe gebruik je salicylzuur?

Salicylzuur kan je op meerdere manieren gebruiken. Het gebruik hangt af van het doel dat je voor ogen hebt en het specifieke product dat je gebruikt. Wij geven je een paar voorbeelden:

  • Salicylzuur-crème, -gel of -zalf voor de huid. Gezichtsverzorgingsproducten met salicylzuur smeer je meestal eens per dag op een gereinigde huid. Een crème, gel of zalf met salicylzuur kan helpen tegen pigmentvlekken, acne en andere onzuiverheden en aandoeningen als hyperkeratose. Heb je last van onzuiverheden, gebruik het product dan vooral op die gebieden.
  • Salicylzuur-zalf of –tinctuur tegen wratten of likdoorns. Zalf of tinctuur met salicylzuur tegen wratten of likdoorns bevat meestal een hogere concentratie. Lees de gebruiksaanwijzing voor hoe je dit precies aanbrengt, dit kan namelijk per product verschillen.
  • Salicylzuur-mondvloeistof. Er bestaat ook speciale mondvloeistof met salicylzuur als actief ingrediënt. Zo'n vloeistof kan je gebruiken om ontstoken plekjes in je mond aan te stippen. Het wordt vaak gebruikt als aanvulling op de behandeling van tandvleesontsteking.

Het is voor alle verzorgingsproducten met salicylzuur aan te raden om het gebruik langzaam op te bouwen. Je huid went dan langzaam aan de ingrediënten. Als je het gebruik beetje bij beetje opbouwt, dan is de kans op bijwerkingen kleiner.

Omdat het een zuur is, moet het product geen andere ingrediënten bevatten die het salicylzuur als het ware neutraliseren. Salicylzuur is alleen effectief in producten met een pH-waarde van 3,0 tot 5,0.

Shop hier producten met salicylzuur

Wat zijn de bijwerkingen van salicylzuur?

Salicylzuur heeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Sommige bijwerkingen, zoals jeuk en een prikkeling of branderig gevoel, horen bij de gewenning van je huid aan het zuur. Het is daarom aan te raden om je gebruik langzaam op te bouwen. Zo kan je huid wennen aan de ingrediënten en heb je minder snel last van bijwerkingen.

Je hebt eerder en heviger last van producten met een hogere dosering salicylzuur. Zelfzorgproducten voor je huid met meer dan 3% salicylzuur kan je beter gebruiken in overleg met je huisarts. Het risico dat je deze producten verkeerd gebruikt is groter en eventuele bijwerkingen zijn heviger.

Eventuele bijwerkingen van salicylzuur kunnen zijn:

  • Jeuk, prikkeling of branderig gevoel. Vooral de eerste keer is dit normaal. Als je hier last van blijft hebben, kan je proberen om je dosering wat af te bouwen. Dit kan door salicylzuur minder vaak te gebruiken of door minder te gebruiken per keer.
  • Overgevoeligheid. Is je huid overgevoelig voor salicylzuur, dan heb je eerder last van bijwerkingen. Je kan dan last krijgen van huiduitslag. Vermoed je dat je overgevoelig bent voor salicylzuur? Neem dan contact op met je huisarts.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en verwardheid. Dit kunnen tekenen zijn van overmatig gebruik. Te veel en te lang gebruik maken van producten met salicylzuur zorgt ervoor dat er te veel salicylzuur in je bloed wordt opgenomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een hoge dosering op grote oppervlakken zoals je hele rug voor periodes langer dan 2 weken. Lees daarom altijd de bijsluiter en gebruik een dosering hoger dan 3% salicylzuur alleen in overleg met een arts of dermatoloog.

Bouw je het gebruik van salicylzuur rustig op en gebruik je geen hoge dosering? Dan is het erg zeldzaam dat je huid heftig op het zuur reageert. Bij juist gebruik is salicylzuur dus een zeer nuttig en ongevaarlijk ingrediënt. Krijg je wel last van bijwerkingen? Stop dan met het gebruik en raadpleeg zo nodig je huisarts.

Wanneer kan je salicylzuur niet gebruiken?

In sommige gevallen kan je het gebruik van salicylzuur beter vermijden.

  • Gebruik geen salicylzuur als je een UVB-behandeling ondergaat. Dit maakt de behandeling minder effectief.
  • Pas op met salicylzuur als je daarna veel (onbeschermd) in de zon bent. Salicylzuur maakt je huid kwetsbaarder voor zonlicht, doordat het dode huidcellen losweekt en je huid daar wat dunner van wordt. Gebruik je salicylzuur, ga dan niet te veel de zon in en bescherm je huid goed met zonnebrand.
  • Gebruik geen salicylzuur bij overgevoeligheid. Gebruik je een dosis lager dan 3%, bouw je het gebruik rustig op en reageert je huid toch steeds geïrriteerd? Dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor salicylzuur. Stop het gebruik ervan en raadpleeg eventueel een huisarts of dermatoloog.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Welke verzorging past het beste bij jouw huid?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel huidadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Doe de Huidanalyse

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.