Wat is de normale ureumwaarde van je huid?
Urea komt van nature voor in je opperhuid. Zo bevat een gezonde huid zo’n 28 microgram urea per vierkante centimeter. Als je last hebt van een vochtarme huid, is de kans groot dat de ureumwaarde van je huid te laag is. Zo bevat een droge huid slechts de helft van de normale ureumwaarde. Een eczeemgevoelige huid kan zelfs tot wel 80% minder ureum bevatten.
Net zoals bij collageen, neemt de hoeveelheid ureum in je huid af naarmate je ouder wordt. Je huid wordt dan sneller droog. Vooral vrouwen in de overgang kunnen plotseling last krijgen van een droge, trekkerige huid. Producten met ureum kunnen dan helpen om de huid te hydrateren. Tip: lees ook eens meer over de vochtinbrengende werking van glycerine, hyaluronzuur en niacinamide!
Hoe hydrateer je je huid met ureum?
Last van een droge huid? Probeer dan eens producten met ureum. Of je nou last hebt van een droog gezicht, trekkerige handen of een jeukende hoofdhuid, de kans is groot dat er een product is dat jouw huid weer in balans brengt met de kracht van ureum.
Je vindt ureum op de ingrediëntenlijst van huidverzorgingsproducten als:
- Ureumzalf. Ureumzalf met een sterkte tot 10% werkt hydraterend en verzachtend op de droge, gevoelige of schrale huid. Zalf met 20% tot 40% urea wordt ook weleens gebruikt bij de behandeling van schimmelnagels.
- Ureumcrème. Gezichtscrèmes met ureum werken verzachtend voor de (zeer) droge, trekkerige gezichtshuid. Ook als je last hebt van atopisch eczeem, psoriasis of acne biedt een ureumcrème aanvullende verzorging.
- Bodylotion met ureum. Als je last hebt van een ruwe, schilferige huid biedt een bodylotion met ureum uitkomst. Deze versterkt je huidbarrière, vermindert vochtverlies en zorgt voor een beter gehydrateerde huid.
- Voetencrème met ureum. Droge voeten herken je vaak aan een ruwe huid met kloofjes, eelt en barstjes. Een voetencrème met ureum maakt je voeten weer zacht en soepel, waardoor je beter beschermd bent tegen eelt en drukplekken.
- Handcrème met ureum. Ook droge, geïrriteerde handen zijn snel verholpen met de vochtvasthoudende kracht van ureum. Handcrème met ureum is geschikt als aanvullende verzorging bij atopisch eczeem.
- Ureumdoucheschuim en -lotion. Als je je lichaam wilt wassen zonder je huid uit te drogen, probeer dan eens een doucheschuim of -lotion met ureum.
- Ureumshampoo. Een shampoo met ureum beschermt de droge, jeukerige hoofdhuid terwijl jij je haren wast. Dit product is ook geschikt bij hoofdeczeem of psoriasis.
Heeft ureum bijwerkingen?
Gelukkig geeft ureum bijna nooit bijwerkingen, omdat het een lichaamseigen stof is. Wel moet je uitkijken dat dit stofje niet in je ogen terechtkomt om beschadiging te voorkomen. Als een product met ureum per ongeluk toch in je oog komt, spoel je oog dan goed met water.
Als je huid toch gevoelig reageert op ureum, kan je dat merken aan de volgende tekenen:
- Een prikkelend gevoel. Producten met ureum kunnen leiden tot een prikkeling, een branderig gevoel, roodheid, pijn of andere huidirritaties, vooral wanneer je verzorgingsproducten aanbrengt in je gezicht. Geen zorgen! Meestal verdwijnen deze bijwerkingen weer na een paar minuten. Blijven de bijwerkingen aanhouden of heb je er veel last van? Raadpleeg dan je huisarts.
- Overgevoeligheid. Heb je het idee dat jouw huidklachten of schimmelnagels erger worden na het gebruiken van een verzorgingsproduct met ureum? Dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor een bestanddeel in dit product. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat je overgevoelig bent voor ureum.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.