Alternative text missing

Anaal eczeem

Anaal eczeem is een aandoening van de huid rond de anus, die vaak gepaard gaat met roodheid, vochtproductie, schilfering en jeuk. Geen pretje dus. Hoe ontstaat anaal eczeem? En wat kan je er zelf tegen doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over anaal eczeem moet weten.

Wat zijn de symptomen anaal eczeem?

Anaal eczeem begint meestal met jeuk. Naast de jeuk kan je ook last hebben van een vervelend schrijnend gevoel of irritatie. Het gevoel kan optreden voor, tijdens of na de stoelgang. De huid rond de anus is vaak rood en kan vochtig zijn. Door het krabben kunnen schilfers ontstaan en kan de huid verdikken.

Hoe ontstaat anaal eczeem?

Anaal eczeem kent vele oorzaken. Zo kunnen overmatig zweten, slechte hygiëne, aambeien, wormpjes, contactallergie voor vochtige doekjes en overgewicht een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van anaal eczeem. In de vochtige en warme omgeving kunnen bacteriën, schimmels en gisten gemakkelijk groeien. Daarnaast kan een harde ontlasting scheurtjes veroorzaken, waardoor anaal eczeem kan ontstaan. Verder kan suikerziekte een belangrijk oorzaak zijn van de jeuk en anaal eczeem.

Wat kan je doen tegen anaal eczeem?

Anaal eczeem en anale jeuk zijn niet ernstig maar kunnen wel zeer vervelend zijn. Het is vaak moeilijk om stil te zitten en het kan de nachtrust verstoren. Anaal eczeem is niet besmettelijk. Het is wel belangrijk om hierbij goed op de hygiëne te letten. Een zure zeep (pH 5) kan helpen om het milieu rond de anus te herstellen. Na het wassen is het belangrijk de bilspleet goed af te drogen. Bij roodheid is gebruik van zeep af te raden. Gebruik liever ook geen vochtige doekjes of geparfumeerd toiletpapier.

In het algemeen is het verstandig om de huid in een goede conditie te houden. Zorg dat de huid bij het schoonmaken na de stoelgang niet geïrriteerd of beschadigd raakt. Wees daarom voorzichtig met het afvegen. Gebruik dan ook liever geen hard of geparfumeerd toiletpapier. Het is beter om een nat washandje te gebruiken. Ook is spoelen met water kan prettiger aanvoelen dan toiletpapier. Daarnaast kan je de huid van en rond de anus na de stoelgang inwrijven met een neutrale, vette crème (bijvoorbeeld witte vaseline met 50%). Probeer te voorkomen dat het gebied rond de anus lang achtereen warm en vochtig is.

Wanneer naar de huisarts met anaal eczeem?

Meestal gaat een aanval van anaal eczeem na enkele weken vanzelf over. Als het anaal eczeem na enkele weken niet spontaan is verdwenen, kan je naar de huisarts gaan. Je hoeft je niet te schamen voor anale jeuk, deze schaamte kan ertoe leiden dat je het bezoek aan de huisarts uitstelt. Hierdoor is de kans juist groter dat het eczeem en de jeuk chronisch worden. De huisarts zal samen met je naar een oorzaak van het anaal eczeem zoeken en deze indien mogelijk wegnemen. Ook kan de huisarts zalven en crèmes voorschrijven die de jeuk onderdrukken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.