Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Anaal eczeem

Anaal eczeem is een aandoening van de huid rond de anus, die vaak gepaard gaat met roodheid, vochtproductie, schilfering en jeuk. Geen pretje dus. Hoe ontstaat anaal eczeem? En wat kan je er zelf tegen doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je erover moet weten. 

vrouw-op-bed

Wat is anaal eczeem?

Anaal eczeem is een huidaandoening waarbij de huid rond je anus ontstoken is. Het kan verschillende oorzaken hebben, verderop lees je daar meer over. Het kan opeens of juist geleidelijk ontstaan. Meestal gaat anaal eczeem vanzelf over na een paar weken, maar het kan ook chronisch worden.

Wat zijn de symptomen van anaal eczeem?

Anaal eczeem begint meestal met jeuk. Naast de jeuk kan je ook last hebben van een vervelend schrijnend gevoel of irritatie. Het gevoel kan optreden voor, tijdens of na de stoelgang. De huid rond de anus is vaak rood en kan vochtig zijn. Er kunnen ook witte verkleuringen of (donkere of lichte) vlekken in de huid te zien zijn. Door het krabben kunnen schilfers of oppervlakkige wondjes ontstaan en kan de huid verdikken.

Hoe ontstaat anaal eczeem?

Anaal eczeem kent vele oorzaken. Zo kunnen overmatig zweten, slechte hygiëne (bijvoorbeeld bij diarree), aambeien, wormpjes, contactallergie voor vochtige doekjes of zalfjes en overgewicht een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van anaal eczeem. In de vochtige en warme omgeving kunnen bacteriën, schimmels en gisten gemakkelijk groeien. Daarnaast kan een harde ontlasting scheurtjes veroorzaken, waardoor anaal eczeem kan ontstaan. Verder kan suikerziekte een belangrijk oorzaak zijn van de jeuk en anaal eczeem.

Wat kan je doen tegen anaal eczeem?

Anaal eczeem en anale jeuk zijn niet ernstig, maar kunnen wel zeer vervelend zijn. Het is vaak moeilijk om stil te zitten en het kan de nachtrust verstoren. Anaal eczeem is niet besmettelijk. Het is wel belangrijk om hierbij goed op de hygiëne te letten. In het algemeen is het verstandig om de huid in een goede conditie te houden. Zorg dat de huid bij het schoonmaken na de stoelgang niet geïrriteerd of beschadigd raakt. Volg hiervoor de volgende 7 tips op.

Tip 1: probeer niet te krabben

Hoe moeilijk het misschien ook is om de verleiding te weerstaan: probeer niet te krabben! Hierdoor beschadig je de huid juist, waardoor irritaties en wondjes kunnen ontstaan.

Tip 2: spoel de anus na een toiletbezoek af met water zonder zeep

Het is het beste om even geen toiletpapier gebruiken om mee af te vegen. Toiletpapier is op dit moment te ruw voor de kwetsbare huid van je anus. Probeer je anus daarom af te spoelen met water zonder zeep. Dat voelt een stuk prettiger aan. Gebruik hiervoor een bidet, een washandje, de douchekop, een plantenspuit of een bidon. Je kan de huid daarna zachtjes droogdeppen met toiletpapier.

Tip: je kan ook een katoenen wattenschijfje gebruiken om de huid droog te deppen.

Tip 3: gebruik lauw of koud water

Gebruik lauw of koud water voor het afspoelen van de anus en de bilspleet. Warm water droogt de huid namelijk sneller uit. Hierdoor kunnen je symptomen erger worden.

Tip 4: gebruik in ieder geval géén hard of geparfumeerd toiletpapier

Wil je wel toiletpapier blijven gebruiken? Gebruik dan in ieder geval geen hard of geparfumeerd toiletpapier. Gebruik liever ook geen vochtige doekjes. Wrijf heel voorzichtig met het toiletpapier. Te hard wrijven of boenen irriteert de huid rond de anus of maakt hem zelfs kapot.

Tip 5: houd het gebied rond de anus fris en droog

Probeer te voorkomen dat het gebied rond de anus lang achtereen warm en vochtig is. Na het wassen is het belangrijk de bilspleet goed af te drogen.

Tip 6: wrijf de huid van en rond de anus na de stoelgang in met een crème

Om de huid van de anus te beschermen en droog te houden kan je een zinkzalf smeren na iedere stoelgang. Zorg ervoor dat je de huid 1 keer per dag tussendoor goed reinigt. Breng een beetje olie aan op een wattenschijfje en verwijder de zinklaag. Breng na het reinigen weer een nieuwe laag zinkzalf aan.

Daarnaast kan je de huid van en rond de anus na de stoelgang inwrijven met een neutrale hydraterende crème, zoals Etos Cetomacrogolcrème. Deze hydrateert en beschermt de huid. Gebruik geen producten met zeep, parfum of alcohol.

Tip 7: trek een loszittende broek van een ademende stof aan

Strakke broeken of onderkleding van niet-ademende stoffen kunnen ervoor zorgen dat je symptomen door het anale eczeem verergeren. Draag daarom het liefst loszittende onderkleding van een ademende stof, zoals katoen.

Wanneer moet je naar de huisarts met anaal eczeem?

Meestal gaat anaal eczeem na enkele weken vanzelf over. Als het na 1 maand niet spontaan is verdwenen, is het verstandig om naar de huisarts gaan. Je hoeft je niet te schamen voor anale jeuk. Als je jouw bezoek aan de huisarts hierdoor uitstelt, is de kans juist groter dat het eczeem en de jeuk chronisch worden. Daarnaast kan je last krijgen van een infectie met schimmels of bacteriën.

De huisarts zal samen met je naar een oorzaak van het anaal eczeem zoeken en deze indien mogelijk wegnemen. Ook kan de huisarts zalven en crèmes voorschrijven die de jeuk onderdrukken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.