kind met zeepbellen in handen

Aarsmaden

Word je ‘s nachts wakker met hevige jeuk bij je anus? En zie je kleine, witte wormpjes in je ontlasting? Dan heb je waarschijnlijk last van aarsmaden. Ontzettend vervelend, maar over het algemeen heel onschuldig. Wil je weten hoe je van aarsmaden af kunt komen? Lees dan snel verder.

Artikel opslaan

Wormkuur/mebendazol tijdelijk niet verkrijgbaar

Op dit moment zijn er problemen met de verkrijgbaarheid van de wormkuur/mebendazol tabletten. Wij kunnen helaas nog geen duidelijkheid geven wanneer dit product weer voorradig zal zijn.

Wat zijn aarsmaden?

Aarsmaden of aarswormen zijn witte wormpjes die zich in de darm nestelen en voortplanten. Afhankelijk van het geslacht kunnen de wormpjes drie tot tien millimeter lang zijn. Ze zien eruit als een klein wit draadje. Zie je dus kleine, bewegende, witte draadjes in en op je ontlasting? Dan is de kans groot dat je last hebt van aarsmaden.

Aarsmaden komen vaak voor bij kinderen, mede door al het speelgoed dat ze aanraken. Met name jonge kinderen kunnen ‘s nachts schrikken van de jeuk en gaan huilen. Aarsmaden bij kinderen kunnen over het algemeen geen kwaad. Neem bij twijfel altijd even contact op met je huisarts.

Hoe kun je aarsmaden krijgen?

Je krijgt aarsmaden door onbewust eitjes in te slikken. Deze eitjes worden vaak verspreid doordat iemand met aarsmaden aan zijn of haar anus krabt en de eitjes dan onder zijn of haar nagels krijgt. De eitjes zijn met het blote oog niet te zien en kunnen zich op deze manier via deurknoppen, glas, bestek en speelgoed verspreiden. Als je in aanraking bent gekomen met bijvoorbeeld een besmette deurklink en vervolgens een broodje eet, dan is de kans groot dat je de eitjes binnenkrijgt.

De eitjes groeien in je dunne darm uit tot larven. Deze larven verplaatsen zich vervolgens naar je dikke darm en groeien daar uit tot volwassen aarswormen.

Wat zijn de symptomen van aarsmaden?

Als je aarsmaden hebt, heb je voornamelijk last van hevige jeuk bij je anus. Deze jeuk treedt voornamelijk ‘s nachts op. Als je gaat slapen, kunnen de vrouwelijke wormen namelijk via je anus je darm verlaten om eitjes te leggen rond van je anus. Dit veroorzaakt de jeuk. Door overmatig krabben, kan irritatie of ontsteking van de huid ontstaan. Grote aantallen aarsmaden in de darm kunnen soms ook buikpijn veroorzaken.

Aarsmaden behandelen en voorkomen

Als jij, je kindje of iemand in jullie omgeving aarsmaden heeft, dan kun je verspreiding voorkomen door hygiënische maatregelen te nemen. Deze maatregelen helpen ook om aarsmaden te voorkomen.

  • Krab niet bij je anus, ondanks de jeuk. Toch gekrabd? Was je handen dan zo snel en grondig mogelijk.
  • Was je handen regelmatig, in elk geval na een toiletbezoek, vóór het eten en vóór het koken.
  • Gebruik bij het handenwassen een nagelborstel om je nagels goed schoon te houden.
  • Houd je nagels kort.
  • Zorg elke dag voor een schone handdoek op het toilet
  • Gebruik aparte washandjes voor je boven- en onderlichaam.
  • Trek elke dag een schone onderbroek aan.
  • Maak deurklinken, de toiletbril en speelgoed dagelijks schoon.
  • Was bestek en glazen zorgvuldig af.
  • Neem een wormkuur (tabletten met mebendazol). Over het algemeen moet het hele gezin een wormenkuur krijgen om aarsmaden effectief uit te roeien. Let op: voor kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen wordt een wormenkuur afgeraden. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Shop nu

Wanneer moet je naar de huisarts?

Aarsmaden zijn over het algemeen onschuldig, ook al vind je het misschien vies. Meestal kun je de wormpjes zelf behandelen zonder tussenkomst van een dokter. Neem bij twijfel of wanneer het treffen van de eerder genoemde maatregelen onvoldoende blijkt contact op met je huisarts. Ook wanneer er steeds opnieuw wormpjes opduiken, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Wegens drukte in onze webshop, kan de bezorging van je pakketje helaas langer duren

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.