Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 3.19
geneesmiddel, tablet

Aarsmaden: alles wat je moet weten over wormpjes

Heb je last van hevige jeuk bij je anus, vooral ‘s nachts? En zie je kleine, witte wormpjes in je ontlasting? Dan heb je waarschijnlijk last van aarsmaden. Ontzettend vervelend, maar over het algemeen heel onschuldig. Wil je weten hoe je wormpjes krijgt, wat de symptomen zijn, hoe je van aarsmaden af kan komen en wat je moet doen als ze blijven terugkomen? Lees dan snel verder. 

Zeepbellen in handen

Wat zijn aarsmaden?

Aarsmaden of aarswormen zijn witte wormpjes die zich in de darm van de mens nestelen en voortplanten. Aarsmaden worden ook wel ‘wormpjes’ genoemd. Afhankelijk van het geslacht kunnen de wormpjes 3 tot 10 millimeter lang zijn. Ze zien eruit als een klein wit draadje. Zijn er dus kleine, bewegende, witte draadjes zichtbaar in en op je ontlasting? Dan is de kans groot dat je last hebt van aarsmaden.

Aarsmaden komen vaak voor bij kinderen, mede door al het speelgoed dat ze aanraken. Met name jonge kinderen kunnen ‘s nachts schrikken van de jeuk en gaan huilen. Soms kan je de volwassen wormpjes zelfs zien kruipen. Aarsmaden bij kinderen kunnen over het algemeen geen kwaad. Neem bij twijfel altijd even contact op met je huisarts.

Hoe kan je aarsmaden krijgen?

Je krijgt aarsmaden door onbewust eitjes in te slikken. Deze eitjes worden vaak verspreid doordat iemand met aarsmaden aan zijn of haar anus (bilspleet) krabt en de eitjes dan onder zijn of haar nagels krijgt. De eitjes zijn met het blote oog niet te zien en kunnen zich op deze manier via deurknoppen, glas, bestek en speelgoed verspreiden. Als je in aanraking bent gekomen met bijvoorbeeld een besmette deurklink en vervolgens een broodje eet, dan is de kans groot dat je de eitjes binnenkrijgt.

De eitjes groeien in je dunne darm uit tot larven. Deze larven verplaatsen zich vervolgens naar je dikke darm en groeien daar uit tot volwassen aarswormen.

Wat zijn de symptomen van aarsmaden?

Als je aarsmaden hebt, heb je voornamelijk last van hevige jeuk bij je anus (bilspleet). Je kan ook last van jeuk krijgen rond de vagina. Deze jeuk treedt voornamelijk ‘s nachts op. Als je gaat slapen, kunnen de vrouwelijke wormen namelijk via je anus je darm verlaten om eitjes te leggen rond je anus. Dit veroorzaakt de jeuk.

Voor sommige mensen gaan de ongemakken verder dan alleen jeuk. Misselijkheid en verminderde eetlust kunnen ook als symptomen optreden. Het overmatig krabben brengt niet alleen jeuk met zich mee, maar kan ook leiden tot irritatie of ontsteking van de huid. Hierdoor kleuren de anus of schaamlippen soms rood. Grote aantallen aarsmaden in de darm kunnen ook buikpijn veroorzaken.

De vervelende jeuk van de wormpjes kan je ’s nachts flink uit je slaap houden. Sommige mensen krijgen hierdoor last van slaaptekort en worden wat prikkelbaarder dan normaal. Heel soms komen de wormpjes bij meisjes (of vrouwen) in de plasbuis of vagina terecht. Omdat de wormpjes bacteriën met zich meebrengen, kunnen ze daar een ontsteking veroorzaken.

Aarsmaden behandelen en voorkomen: wat te doen?

Als jij, je kindje of iemand in jullie omgeving aarsmaden heeft, dan kun je verspreiding voorkomen door hygiënische maatregelen te nemen. Deze maatregelen helpen ook om aarsmaden te voorkomen.

 • Krab niet bij je anus, ondanks de jeuk. Toch gekrabd? Was je handen dan zo snel en grondig mogelijk.
 • Smeer voor het slapengaan de jeukende plek, bijvoorbeeld de bilnaad, in met een watervrije zalf (zoals vaseline). Dit kan de jeuk verminderen en de pijn door het krabben verlichten.
 • Was je handen regelmatig, in elk geval na een toiletbezoek, vóór het eten en vóór het koken.
 • Gebruik bij het handenwassen een nagelborstel om je nagels goed schoon te houden.
 • Houd je nagels kort.
 • Zorg elke dag voor een schone handdoek op het toilet.
 • Gebruik aparte washandjes voor je boven- en onderlichaam.
 • Trek elke dag een schone onderbroek aan. Trek je kinderen een strakke onderbroek aan.
 • Maak deurklinken, kranen, kastdeuren, de toiletbril, de toiletspoelknop en speelgoed dagelijks schoon.
 • Was bestek en glazen zorgvuldig af.
 • Stofzuig je woning en vergeet hierbij de slaapkamers niet. Doe dit bij voorkeur iedere dag.
 • Was het beddengoed van het hele gezin op minimaal 60 graden.
 • Laat het kind dat last heeft van wormpjes niet met andere kinderen in hetzelfde bed slapen.
 • Neem een wormkuur (tabletten met mebenzadol). Deze wormkuur is bij Etos verkrijgbaar en ook online te bestellen. Over het algemeen moet het hele gezin een wormenkuur krijgen om aarsmaden effectief uit te roeien. Let op: voor kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen wordt een wormenkuur afgeraden. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Hou je je niet aan deze hygiënische voorschriften, dan is de kans aanwezig dat je iemand in je omgeving besmet. Dit blijft gelden als je een wormkuur neemt. Bij een slechte hygiëne is het zelfs mogelijk dat je jezelf opnieuw besmet. Denk aan de situatie waarin je aan je anus krabt en je later dezelfde vinger (met wormpjes) in je mond steekt.

Shop nu

Wanneer moet je naar de huisarts?

Aarsmaden zijn over het algemeen onschuldig, ook al vind je het misschien vies. Meestal kan je de wormpjes zelf behandelen zonder tussenkomst van een dokter. Gaan de aarsmaden maar niet weg, ook niet na een wormkuur? Herhaal de kuur en zorg dat het hele gezin meedoet en blijf de hygiënische voorschriften volgen.

Neem bij twijfel of wanneer het treffen van de eerder genoemde maatregelen onvoldoende blijkt contact op met je huisarts. Ook wanneer er steeds opnieuw wormpjes opduiken, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.