Huidproblemen
Dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem)
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Zijn er met vocht gevulde blaasjes op je handen of voeten te vinden? Dan heb je misschien wel te maken met dyshidrotisch eczeem. Dyshidrotisch eczeem is een vervelend soort eczeem die vaker kan terugkomen. Ben je benieuwd naar de oorzaak en de behandeling? Lees dan dit artikel!
Wat is dyshidrotisch eczeem?
Dyshidrotisch (ook wel acrovesiculeus) eczeem is een vorm van eczeem die je kunt herkennen aan met vocht gevulde blaasjes op de huid. Het wordt daarom ook wel blaasjeseczeem genoemd. In de meeste gevallen drogen de blaasjes vanzelf in. Hierna schilferen ze af. Dit proces kan de huid stugger maken, waardoor er kloven kunnen ontstaan. Het duurt gemiddeld vier weken totdat de blaasjes volledig verdwenen zijn. Daarna blijft het eczeem vaak lange tijd weg, waarna het plotseling weer kan terug komen.
Wat zijn de symptomen van dyshidrotisch eczeem?
Je kunt dyshidrotisch eczeem herkennen aan de volgende symptomen:
- Kleine blaasjes die kunnen samenvloeien tot een blaar van 1-2 cm groot
- Jeuk
- Je huid rondom de blaasjes is soms lichtrood
- Een branderig gevoel
Op welke plekken kan dyshidrotisch eczeem voorkomen?
Dyshidrotisch eczeem komt met name op de handpalmen, voetzolen en op de zijkanten van de vingers en tenen voor.
Wat is de oorzaak van dyshidrotisch eczeem?
In 80% van de gevallen is niet duidelijk wat precies de oorzaak van dyshidrotisch eczeem is. Soms is het een uiting van contact- of constitutioneel eczeem. De volgende factoren kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van dyshidrotisch eczeem:
Schimmelinfecties
Allergieën
In sommige gevallen reageert je huid allergisch op bepaalde stoffen. Deze allergische reactie kan zich uiten in de vorm van dyshidrotisch eczeem.
Warmte
er wordt vermoed dat dyshidrotisch eczeem vaker in de zomerperiode voorkomt, omdat de meeste mensen dan meer last van zweethanden- en voeten hebben.
Producten voor eczeemgevoelige voeten en handen
Is dyshidrotisch eczeem besmettelijk?
Gelukkig is dyshidrotisch eczeem niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van een ander krijgen of aan een ander overdragen.
Wat te doen tegen dyshidrotisch eczeem?
Zoals we eerder hebben verteld, is de oorzaak van dyshidrotisch eczeem vaak niet te achterhalen. Het is wel zo dat een droge huid gevoeliger is en sneller jeukt. De volgende (algemene) adviezen kunnen dan ook helpen om de klachten te verminderen:
Douche kort
Douche niet te lang en te heet (37 graden is prima).
Vermijd overmatig zeepgebruik
Gebruik niet te veel zeep, shampoo of badschuim.
Voorkom onnodig handen wassen
Was je handen alleen als het noodzakelijk is en droog ze goed af.
Krab niet
Probeer niet te krabben. Hoe erg de jeuk ook kan zijn, probeer er van af te blijven. Als je gaat krabben, vererger je zowel de jeuk als het eczeem en ben je dus nog verder van huis.
Bescherm je handen
Bescherm je handen door middel van handschoenen als je een beroep uitoefent waarbij je in contact komt met irriterende stoffen. Draag hierbij wel vinyl- of verbandhandschoenen. Bekijk ons assortiment aan beschermende hulpmiddelen.
Vermijd stress
Probeer stress zoveel mogelijk te verminderen. Stress kan eczeem namelijk verergeren.
Verzorg je huid
Verzorg je huid met een speciale eczeemcrème. Probeer bijvoorbeeld eens de verzachtende crème uit La Roche-Posay's Lipikar-lijn, of de Atopicontrol-crème van Eucerin.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Het is verstandig om je huisarts te raadplegen als:
- Je last hebt van ernstige jeuk. In dit geval kan je huisarts je tijdelijk een corticosteroïdenzalf voorschrijven. Dit is een hormoonzalf die de ontsteking remt.
- Je denkt dat je eczeem wordt veroorzaakt door een allergie. Je huisarts kan dan een allergietest bij je afnemen.
- Je last hebt van een schimmelinfectie. Je huisarts kan je dan een anti-schimmelcrème voorschrijven.
- Het eczeem na behandeling plotseling weer terugkomt of erger wordt.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.