vrouw in oranje top met blote armen en tattoos

Huidschimmel

Veel mensen schamen zich wanneer ze last hebben van een schimmelinfectie. Maar deze schaamte is onterecht. Iedereen draagt namelijk huidschimmels bij zich. Je kunt hier een infectie van krijgen wanneer de natuurlijke barrière van je huid is verzwakt. Hierdoor is je huid minder goed beschermd, waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Heb jij last van een rode plekken op je huid die een jeukend en branderig gevoel geven? Lees dan vooral verder!

Wat is een huidschimmel?

Een huidschimmel is een schimmel die op de huid, de nagels of de haren van mensen groeit. Huidschimmels komen op iedereens huid voor en zorgen in de meeste gevallen niet voor problemen. Pas wanneer de huidschimmel in je huid weet door te dringen, kan dit tot een schimmelinfectie leiden.

Wat zijn de oorzaken van een schimmelinfectie?

Wanneer de huidschimmel je lichaam binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een schimmelinfectie. Normaal gesproken beschermt je huid je tegen deze huidschimmels, maar het kan zijn dat de bescherming is verzwakt. Dit kan komen doordat:

 • Je huid geïrriteerd of beschadigd is, bijvoorbeeld door te strakke of schurende kleding.
 • Je huid week is door vocht en/of warmte.
 • Je huid te veel wordt gewassen met zeep.

Daarnaast zijn ouderen, mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door chemokuren) en mensen met diabetes mellitus gevoeliger voor schimmelinfecties.

Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie kun je aan één of meerdere van de volgende kenmerken herkennen. Bijvoorbeeld aan:

 • Rode plekken op je huid met schildering langs de randen.
 • Ronde plekken die steeds groter worden, terwijl tegelijkertijd het midden ervan alweer geneest. Deze vorm van huidschimmel staat ook wel bekend als ringworm.
 • Een jeukend en branderig gevoel.
 • Het ontstaan van kleine blaasjes en puistjes.
 • Vervelling op je handen. Het kan voorkomen dat de huidschimmel ervoor zorgt dat de huid op je handen gaat vervellen. Dit is vaak een reactie op een schimmelinfectie die ergens anders op je lichaam zit.

Hoe kun je een schimmelinfectie behandelen?

Gelukkig zijn de meeste schimmelinfecties vaak oppervlakkig en kunnen ze niet zoveel kwaad. Deze schimmelinfecties kun je vaak zelf behandelen met een antischimmelcrème. Tips bij het gebruik van een antischimmelcrème zijn:

 • Breng de crème in een dunne laag aan. Zo voorkom je dat de crème ook na het insmeren nog zichtbaar is of dat de crème je huid gaat irriteren.
 • Smeer de crème tot ongeveer twee centimeter rondom de zichtbare plekken. De schimmelinfectie zit namelijk vaak verder verspreid dan met het blote oog zichtbaar is.
 • Begin je verbetering van je huid zien? Blijf dan doorsmeren totdat je huid volledig is genezen.

Na twee tot vier weken smeren begin je, als het goed is, verbetering te zien van de huid. Puistjes en blaasjes hebben vaak wel wat langer nodig om te genezen. Neem contact op met je huisarts wanneer de schimmelinfectie niet verminderd.

Heb je last van een meer ernstige, diepere huidschimmel? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je antischimmelpillen voorschrijven. Deze pillen hebben vaak niet de voorkeur bij artsen (en consumenten), omdat ze samengaan met sterke bijwerkingen. Hierdoor mag je de pillen ook niet slikken als je zwanger bent of wilt worden, of als je borstvoeding geeft. Daarnaast kunnen de pillen ervoor zorgen dat de anticonceptiepil minder betrouwbaar is. De antischimmelpillen kunnen ook de werking van sommige andere medicijnen versterken, bijvoorbeeld van antidepressiva of bepaalde hartmedicatie.

Hoe kun je schimmelinfecties voorkomen?

Tips om een schimmelinfectie gegarandeerd te voorkomen zijn er niet, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op een schimmelinfectie te verkleinen. Zo kun je:

 • Je huid zonder zeep wassen. Gebruik je toch een keer zeep of heb je je haren gewassen? Spoel je huid dan goed af.
 • Je huid goed afdrogen na het douchen of badderen.
 • In je lichaamsplooien en tussen je tenen talkpoeder gebruiken.
 • Kiezen voor katoenen ondergoed en sokken.
 • Daarnaast ook kiezen voor ruimzittende kledingstukken die je huid niet irriteren doordat ze te strak zitten of gaan schuren.
 • Zorgen dat je goed ventilerende schoenen draagt. Vermijd schoenen van rubber of plastic.
 • Badslippers dragen in gemeenschappelijke doucheruimtes.

Bekijk hier ons assortiment aan talkpoeder en antischimmelcreme

poeder
€ 3,99
poeder
€ 4,49
poeder
€ 2,79
Promotie: Promotie voorwaarden: Andrélon, Axe, Dove, Love Beauty and Planet, Neutral, Rexona, Vaseline, Zendium en Zwitsal alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. geuren, zonbescherming, aftersun, baby cadeau, lipverzorging, cadeausets en mini's.
poeder
€ 2,49
Medisch hulpmiddel, poeder
€ 3,19
Promotie: Promotie voorwaarden: Andrélon, Axe, Dove, Love Beauty and Planet, Neutral, Rexona, Vaseline, Zendium en Zwitsal alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. geuren, zonbescherming, aftersun, baby cadeau, lipverzorging, cadeausets en mini's.
poeder
€ 1,79
creme
€ 6,89
Geneesmiddel, creme
€ 14,69
Geneesmiddel, creme
€ 6,49

Zijn huidschimmels besmettelijk?

Ja. Iedereen heeft huidschimmels, maar die veroorzaken bij jezelf zelden een infectie. Schimmels die wel een infectie veroorzaken komen in de meeste gevallen dan ook van anderen. Je huid kan dan de huidschimmel niet weren, waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.