
Huidproblemen
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Veel mensen schamen zich wanneer ze last hebben van een schimmelinfectie op de huid. Maar deze schaamte is onterecht. Iedereen draagt namelijk huidschimmels bij zich. Je kan hier een infectie van krijgen wanneer de natuurlijke barrière van je huid is verzwakt. Hierdoor is je huid minder goed beschermd, waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Heb jij last van een rode plekken of schilfers op je huid die een jeukend en branderig gevoel geven? Lees dan vooral verder!
Een huidschimmel is een schimmel die op de huid, de nagels of de haren van mensen groeit. Huidschimmels komen op elke huid voor en zorgen in de meeste gevallen niet voor problemen. Pas wanneer de huidschimmel in je huid weet door te dringen, kan dit tot een schimmelinfectie zoals ringworm of zwemmerseczeem leiden.
Wanneer de huidschimmel je lichaam binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een schimmelinfectie. Normaal gesproken beschermt je huid je tegen deze huidschimmels, maar het kan zijn dat de bescherming is verzwakt. Dit kan komen doordat:
Daarnaast zijn ouderen, mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door chemokuren) en mensen met diabetes mellitus gevoeliger voor schimmelinfecties.
Een schimmelinfectie op de huid kan je aan één of meerdere van de volgende kenmerken herkennen:
Een huidschimmel kan overal op het lichaam voorkomen. Veel voorkomende plekken van schimmelinfecties zijn:
Gelukkig zijn de meeste schimmelinfecties vaak oppervlakkig en kunnen ze niet zoveel kwaad. Deze schimmelinfecties kan je vaak behandelen met een anti-schimmelcrème. Tips bij het gebruik van een anti-schimmelcrème zijn:
Na 2 tot 4 weken smeren zie je verbetering van de huid. Puistjes en blaasjes hebben vaak wel wat langer nodig om te genezen. Neem contact op met je huisarts wanneer de schimmelinfectie niet vermindert.
Heb je last van een ernstige, diepere huidschimmel? Neem dan contact op met je huisarts. De arts kan je antischimmelpillen voorschrijven. Deze pillen hebben vaak niet de voorkeur bij artsen (en consumenten), omdat ze samengaan met sterke bijwerkingen. Hierdoor mag je de pillen ook niet slikken als je zwanger bent of wilt worden, of als je borstvoeding geeft. Daarnaast kunnen de pillen ervoor zorgen dat de anticonceptieminder betrouwbaar is. De antischimmelpillen kunnen ook de werking van sommige andere medicijnen versterken, bijvoorbeeld van antidepressiva of bepaalde hartmedicatie.
Tips om een schimmelinfectie gegarandeerd te voorkomen zijn er niet, maar je kan wel voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op een schimmelinfectie te verkleinen:
Ja, huidschimmels zijn besmettelijk. Iedereen heeft huidschimmels, maar die veroorzaken bij jezelf zelden een infectie. Schimmels die wel een infectie veroorzaken komen in de meeste gevallen dan ook van anderen. Je huid kan de huidschimmel in dit geval niet weren, waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan.
Ja, een schimmelinfectie kan terugkeren. Over het algemeen gaan schimmelinfecties niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om de schimmelinfectie serieus te nemen en om direct op zoek te gaan naar de bron en de oplossing. Daarmee kan je voorkomen dat de schimmelinfectie terugkomt. Een lage weerstand kan ervoor zorgen dat de schimmelinfectie terugkeert. Maar ook door het gebruik van te veel douchegel en zeep kan de huid geïrriteerd raken en de infectie terugkomen. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica, kan de schimmelinfectie ook uitlokken. Bovendien is een vochtige huid, bijvoorbeeld door slecht afdrogen na het douchen of overmatig transpireren, een veelvoorkomende oorzaak van terugkerende schimmelinfecties.
Ringworm (tinea corporis) is een schimmelinfectie van de huid die via besmetting ontstaat. Bij besmetting met ringworm dringt de schimmel de bovenste lagen van de huid binnen. De huidschimmel begint daar te groeien en sporen te vormen. De schimmel vermenigvuldigt zich met deze sporen.
Zwemmerseczeem (tinea pedis), ook wel voetschimmel of genoemd, is een veelvoorkomende schimmelinfectie van de huid op de voeten. Het gaat om een groep schimmels die op de huid, het haar en de nagels kunnen groeien. Deze infectie komt vooral voor tussen de tenen, maar kan zich ook uitbreiden naar de voetzolen en de zijkanten van de voeten. Wil je meer weten over zwemmerseczeem? Je leest er alles over in ons artikel over voetschimmel.
Huidschimmels die je huid doordringen tijdens je zwangerschap is een vervelend probleem. Schimmelinfecties kunnen namelijk sneller optreden tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen die de pH-balans van de huid en slijmvliezen verstoren. Gelukkig zijn deze schimmelinfecties vaak goed te behandelen. Let op: overleg altijd eerst met je arts welke behandeling geschikt is, want sommige behandelingen zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap.
Onthoud: het voorkomen van schimmelinfecties is beter dan genezen. Zorg voor goede hygiëne, voetverzorging en vermijd risicovolle omgevingen zoals vochtige, openbare ruimtes. Mocht je nu last hebben van een terugkerende schimmelinfectie? Dan is het belangrijk om een arts te raadplegen zodat je de juiste behandeling kan krijgen
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.