Wat is een huidschimmel?
Een huidschimmel is een schimmel die op de huid, de nagels of de haren van mensen groeit. Huidschimmels komen op iedereens huid voor en zorgen in de meeste gevallen niet voor problemen. Pas wanneer de huidschimmel in je huid weet door te dringen, kan dit tot een schimmelinfectie leiden.
Wat zijn de oorzaken van een schimmelinfectie?
Wanneer de huidschimmel je lichaam binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een schimmelinfectie. Normaal gesproken beschermt je huid je tegen deze huidschimmels, maar het kan zijn dat de bescherming is verzwakt. Dit kan komen doordat:
- Je huid geïrriteerd of beschadigd is, bijvoorbeeld door te strakke of schurende kleding.
- Je huid week is door vocht en/of warmte.
- Je huid te veel wordt gewassen met zeep.
Daarnaast zijn ouderen, mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door chemokuren) en mensen met diabetes mellitus gevoeliger voor schimmelinfecties.
Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie?
Een schimmelinfectie kun je aan één of meerdere van de volgende kenmerken herkennen. Bijvoorbeeld aan:
- Rode plekken op je huid met schildering langs de randen.
- Ronde plekken die steeds groter worden, terwijl tegelijkertijd het midden ervan alweer geneest. Deze vorm van huidschimmel staat ook wel bekend als ringworm.
- Een jeukend en branderig gevoel.
- Het ontstaan van kleine blaasjes en puistjes.
- Vervelling op je handen. Het kan voorkomen dat de huidschimmel ervoor zorgt dat de huid op je handen gaat vervellen. Dit is vaak een reactie op een schimmelinfectie die ergens anders op je lichaam zit.
Een schimmelinfectie kan overal op het lichaam voorkomen. Bekende voorbeelden zijn voetschimmel en een vaginale schimmelinfectie.
Hoe kun je een schimmelinfectie behandelen?
Gelukkig zijn de meeste schimmelinfecties vaak oppervlakkig en kunnen ze niet zoveel kwaad. Deze schimmelinfecties kun je vaak zelf behandelen met een antischimmelcrème. Tips bij het gebruik van een antischimmelcrème zijn:
- Breng de crème in een dunne laag aan. Zo voorkom je dat de crème ook na het insmeren nog zichtbaar is of dat de crème je huid gaat irriteren.
- Smeer de crème tot ongeveer 2 centimeter rondom de zichtbare plekken. De schimmelinfectie zit namelijk vaak verder verspreid dan met het blote oog zichtbaar is.
- Stop niet te snel met smeren! Begin je verbetering van je huid zien? Blijf dan doorsmeren totdat je huid volledig is genezen.
Na 2 tot 4 weken smeren begin je, als het goed is, verbetering te zien van de huid. Puistjes en blaasjes hebben vaak wel wat langer nodig om te genezen. Neem contact op met je huisarts wanneer de schimmelinfectie niet vermindert.
Heb je last van een meer ernstige, diepere huidschimmel? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je antischimmelpillen voorschrijven. Deze pillen hebben vaak niet de voorkeur bij artsen (en consumenten), omdat ze samengaan met sterke bijwerkingen. Hierdoor mag je de pillen ook niet slikken als je zwanger bent of wilt worden, of als je borstvoeding geeft. Daarnaast kunnen de pillen ervoor zorgen dat de anticonceptiepil minder betrouwbaar is. De antischimmelpillen kunnen ook de werking van sommige andere medicijnen versterken, bijvoorbeeld van antidepressiva of bepaalde hartmedicatie.
Hoe kun je schimmelinfecties voorkomen?
Tips om een schimmelinfectie gegarandeerd te voorkomen zijn er niet, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op een schimmelinfectie te verkleinen. Zo kun je:
- Je huid zonder zeep wassen. Gebruik je toch een keer zeep of heb je je haren gewassen? Spoel je huid dan goed af.
- Je huid goed afdrogen na het douchen of badderen.
- In je lichaamsplooien en tussen je tenen talkpoeder gebruiken.
- Kiezen voor katoenen ondergoed en sokken. Daarnaast ook kiezen voor ruim zittende kledingstukken die je huid niet irriteren doordat ze te strak zitten of gaan schuren.
- Zorgen dat je goed ventilerende schoenen draagt. Vermijd schoenen van rubber of plastic.
- Badslippers dragen in gemeenschappelijke doucheruimtes.
Zijn huidschimmels besmettelijk?
Ja, huidschimmels zijn besmettelijk. Iedereen heeft huidschimmels, maar die veroorzaken bij jezelf zelden een infectie. Schimmels die wel een infectie veroorzaken komen in de meeste gevallen dan ook van anderen. Je huid kan dan de huidschimmel niet weren, waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan.
Kan een schimmelinfectie terugkeren?
Ja, een schimmelinfectie kan terugkeren. Over het algemeen gaan schimmelinfecties niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om de schimmelinfectie serieus te nemen en om direct op zoek te gaan naar de bron en de oplossing. Daarmee kun je voorkomen dat de schimmelinfectie terugkomt. Een lage weerstand kan ervoor zorgen dat de schimmelinfectie terugkeert. Maar ook door het gebruik van te veel douchegel en zeep kan de huid geïrriteerd raken en de infectie terugkomen. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica, kan de schimmelinfectie ook uitlokken. Bovendien is een vochtige huid, bijvoorbeeld door slecht afdrogen na het douchen of overmatig transpireren, een veelvoorkomende oorzaak van terugkerende schimmelinfecties.
Wat is ringworm?
Ringworm is een schimmelinfectie van de huid die via besmetting ontstaat. Bij besmetting met ringworm dringt de schimmel de bovenste lagen van de huid binnen. De huidschimmel begint daar te groeien en sporen te vormen. De schimmel vermenigvuldigt zich met deze sporen. Zowel mensen als dieren kunnen drager zijn van deze schimmelsporen. Sporen kunnen worden overgedragen op andere mensen en dieren, ook wanneer de drager zelf geen verschijnselen van de huidschimmel ervaart. De schimmelsporen van ringworm dringen vooral goed door in een natte, verweekte huid of in de beschadigde huid. Besmetting kan ook plaatsvinden via de omgeving. Denk aan besmetting via dekens, manden of borstels van (huis)dieren of via kleding. Nadat de schimmel de huid is binnengedrongen, duurt het ongeveer twee tot drie weken voordat de eerste symptomen de kop op steken.
Hoe ziet ringworm eruit?
Je kunt ringworm herkennen aan:
- rode, ronde (ringvormige) plekken van ongeveer 1 centimeter groot
- scherp begrensde randen
- een iets verheven en mogelijk rood en schilferig randgebied
- het middelste gedeelte van de huid lijkt sneller te genezen
- kan overal op het lichaam voorkomen
Hoe behandel je ringworm?
Ringworm doet geen pijn, maar kan wel jeuk geven of branderig aanvoelen. De ringworm plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en gaan vanzelf weer weg, maar dit kan lang duren. Om het genezingsproces een handje te helpen, kan een verzachtende anti-schimmelcrème effectief hulp bieden en de jeuk verminderen. Neem contact op met je huisarts wanneer de schimmelinfectie niet vermindert of wanneer je last hebt van een ernstige, diepere huidschimmel.
Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.