twee handen met probiotica supplementen

Probiotica

Misschien heb je er wel eens van gehoord: probiotica. Probiotica zijn bacteriën die levend je darmen bereiken en een positief effect kunnen hebben op je darmflora. Maar hoe werken probiotica precies? En waar zitten probiotica in? Wij vertellen je alles wat je moet weten over probiotica.

Wat zijn probiotica? 

Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstig effect hebben op de gezondheid. De voordelen van probiotica op de gezondheid gelden alleen als ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Probiotica zit in producten die grote hoeveelheden melkzuurbacteriën bevatten die levend je darmen bereiken. Probiotica zitten onder andere in gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, zuurkool en in bepaalde kazen. Deze bacteriën kunnen een positieve invloed hebben op je darmflora. Zo zijn er aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen als je regelmatig last hebt van darmklachten zoals obstipatie en diarree. Omdat ieder mens heeft een unieke darmflora heeft, hebben probiotica niet bij iedereen (hetzelfde) effect. 

Hoe werken probiotica? 

Probiotica bevatten goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Die bacteriën kunnen nuttig of schadelijk zijn. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Als je darmflora verstoord raakt (bijvoorbeeld door gebruik van antibiotica) kunnen schadelijke bacteriën de overhand nemen. Hierdoor kun je last krijgen van darmklachten. 

Soorten probiotica  

Probiotica wordt in allerlei verschillende soorten producten verkocht. Zo bestaan er probiotica in de vorm van gefermenteerde drankjes en yoghurtdrank, maar bijvoorbeeld ook als voedingssupplement. Deze producten bevatten verschillende soorten probiotische bacteriën. Deze bacteriën behoren meestal tot de lactobacillen of bifidobacteriën. Deze horen in ieder geval levend te zijn en in grote hoeveelheden in het probiotica product aanwezig te zijn om effect te kunnen hebben.  

Waar zijn probiotica goed voor 

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van probiotica een positief kan hebben als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ook zijn er aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij darmklachten als obstipatie en diarree. Er is geen bewijs dat probiotica gezondheidsvoordelen hebben voor gezonde mensen. Heb je regelmatig last van darmklachten? Dan zou je probiotica kunnen proberen om te kijken of het helpt. Daarbij is het belangrijk dat je probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt voor een merkbaar effect. 

Probiotica na een antibioticakuur 

Een antibioticakuur werkt vaak goed en snel, maar maakt helaas ook onnodige slachtoffers. Antibiotica pakt namelijk niet alleen schadelijke bacteriën aan, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor kan je darmflora verstoord raken. Het is daarom aan te raden om na een antibioticakuur, de goede bacteriën weer aan te vullen door middel van het innemen van probiotica. Gebruik van probiotica na een antibioticakuur kan namelijk  je darmflora helpen herstellen. Daarbij kan het innemen van probiotica tijdens een antibioticakuur klachten zoals diarree, misselijkheid en buikkrampen helpen verminderen.

Probiotica bij baby’s en kinderen 

Overweeg je probiotica aan je baby of kind geven? In dat geval is het raadzaam om eerst je huisarts te raadplegen. Je huisarts kan jou het beste informeren of het wel of niet verstandig is om je kind probiotic te geven. 

Waar zitten probiotica in?

Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten zijn gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld zuurkool of kimchi), kefir en kombucha. Daarnaast worden probiotica vaak toegevoegd aan zuivelproducten als Yakult, Activia, Vifit en Actimel. Voedingsmiddelen als yoghurt en kwark worden vaak onterecht tot probiotica gerekend. Die voedingsmiddelen bevatten wel melkzuurbacteriën, maar die bereiken niet levend je darmen. 

Probiotica supplementen

Ben je geen liefhebber van zuiveldrankjes? Probiotica bestaan ook in de vorm van capsules, (kauw)tabletten en zakjes. Deze zijn verkrijgbaar in onze webshop!  

Wat zijn de bijwerkingen van probiotica?

Het gebruik van probiotica kan bijwerkingen met zich meebrengen: 

  • Winderigheid 

  • Een opgeblazen gevoel 

  • Buikpijn 

  • Diarree 

Let op: probiotica kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Heb je last van deze bijwerkingen en blijven ze langdurig aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts. 

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën die in de darmen leven. Ze worden soms toegevoegd aan zuivelproducten of als supplement, om de balans van het microbioom in de darm te bewaren. 

Prebiotica zijn voeding voor deze goede darmbacteriën, zodat de bacteriën hun werk kunnen blijven doen. Prebiotica komen voor in bepaalde voeding en worden soms toegevoegd aan voedingsmiddelen. Prebiotica vind je vooral terug in graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten en noten.

Bekijk hier ons assortiment aan probiotica >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder!

Behoefte aan extra probiotica?

Heb jij last van bijvoorbeeld je spijsvertering of je stoelgang? Koop dan probiotica supplementen en ondersteun je darmflora!

€ 28.09
capsule
€ 32.19
tablet
€ 21.09
capsule
€ 20.00
poeder
€ 37.89
capsule
€ 24.09
capsule
Promotie: Promotie voorwaarden: Diverse zonbescherming en aftersun alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. Bondi Sands, Ambre Solaire 50ml, prijstoppers en mini’s.
€ 20.29
tablet
€ 24.65
poeder
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos vitamines alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. prijstoppers.
€ 8.22
capsule
bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.