Probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die de darmen en je immuunsysteem ondersteunen. Je kan ze bijvoorbeeld nemen om je darmflora te herstellen na een antibioticakuur. Maar kan je deze goede bacteriën ook uit je voeding halen? Zijn ze voor iedereen veilig? En hebben probiotica bijwerkingen? Je leest het hier!
Shop probioticapillen en -tabletten
Artikel opslaan
Heb je een specifieke vraag? Ga dan meteen naar:
- Wat zijn probiotica?
- Wat doen probiotica?
- Waar zijn probiotica goed voor?
- Welke producten bevatten probiotica?
- Waarom probioticasupplementen?
- Hebben probiotica bijwerkingen?
- Mag je probiotica nemen als je zwanger bent?
- Mogen baby’s probiotica?
- Zitten probiotica ook in voeding?
- Hoeveel probiotica heb je nodig per dag?
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levende bacteriën die, als je er voldoende binnenkrijgt, goed zijn voor je gezondheid. Zo kunnen ze helpen om darmklachten te verminderen, allergische reacties te verzachten en je immuunsysteem te versterken, zodat je minder vatbaar bent voor ziektes. Probioticabacteriën behoren meestal tot de lactobacillen of bifidobacteriën. Naast deze bacteriën zijn er ook een aantal levende gisten die een probiotisch effect hebben.
Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?
Naast probiotica heb je misschien ook weleens iets gelezen over prebiotica, met een ‘e’. Het verschil tussen deze twee? Probiotica zijn de goede bacteriën die de balans van het microbioom in je darmen bewaren. Prebiotica zijn de voeding voor deze goede darmbacteriën. Met behulp van prebiotica kunnen de probiotica in je darmen hun werk blijven doen. Daarom vind je ze soms ook beide terug in probiotische producten.
Wat doen probiotica?
Probiotica bevatten goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Die bacteriën kunnen nuttig of schadelijk zijn. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Als je darmflora verstoord raakt – bijvoorbeeld door een antibioticakuur – kunnen schadelijke bacteriën de overhand nemen. Hierdoor kun je last krijgen van darmklachten zoals obstipatie en diarree.
Waar zijn probiotica goed voor?
De afgelopen jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen een verstoorde darmflora en verschillende aandoeningen, zoals prikkelbaredarmsyndroom, de Ziekte van Crohn en zelfs Alzheimer. Hoewel er nog geen hard wetenschappelijk bewijs is dat probiotica bij deze aandoeningen helpen, zijn er wel veel veelbelovende geluiden!
Als je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), de Ziekte van Crohn, obstipatie, diarree, lactose-intolerantie of darmklachten na een antibioticakuur zouden bepaalde probiotica de klachten kunnen verminderen. Overleg altijd eerst met je huisarts voordat je probiotica gaat slikken.
Probiotica na een antibioticakuur
Een antibioticakuur werkt vaak goed en snel, maar maakt helaas ook onnodige slachtoffers. Antibiotica pakt namelijk niet alleen schadelijke bacteriën aan, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor kan je darmflora verstoord raken. Het is daarom een goed idee om tijdens en na een antibioticakuur de goede darmbacteriën weer aan te vullen met een probiotica-product.
Je kan probiotica gewoon gebruiken tijdens je antibioticakuur. Het advies is om 2 uur na de antibioticapil een probioticacapsule te slikken, voor de gehele duur van de antibioticakuur. Ook wordt het aangeraden om nog 1 à 2 weken door te gaan met probiotica nadat je de hele kuur hebt afgemaakt. Zo kan jouw darmflora zich optimaal herstellen. Overleg met je huisarts welke probiotica het beste is voor jou.
Welke producten bevatten probiotica?
Probiotica wordt in allerlei verschillende soorten producten verkocht. Zo bestaan er gefermenteerde drankjes en yoghurtdrank met probiotica, maar ook supplementen zoals probiotica-capsules, -pillen en -tabletten. Deze producten bevatten verschillende soorten probiotische bacteriën, en soms ook prebiotica, de voeding voor die bacteriën.
Bekende probiotische drankjes zijn Yakult, Activia, Vifit en Actimel.Waarom probioticasupplementen?
Probiotica zijn goed voor je gezondheid. Er bestaan verschillende soorten probiotica, waarvan de bacterie Lactobacillus acidophilus de bekendste is. Probiotische bacteriën zitten in voeding, zoals gefermenteerde groenten, zuivelproducten als yoghurt en kefir, kaas, en in appelazijn. Maar veel van deze bacteriën uit voeding kunnen je darmen niet levend bereiken. Dat komt omdat ze door de zuren in ons maag-darmkanaal al afgebroken worden voordat ze bij de darmen aankomen. Daarom kunnen probiotica uit supplementen een goed toevoeging op je voeding zijn.
Hebben probiotica bijwerkingen?
Over het algemeen hebben probiotica geen ongewenste bijwerkingen. Ze worden ook niet in verband gebracht met verhoogde risico’s voor je gezondheid. Wel zou je in de eerste paar dagen dat je probiotica slikt kunnen merken dat je ontlasting anders wordt, dat je lichte kramp in je darmen krijgt of dat je iets winderiger bent dan normaal. Dit zou vanzelf weer over moeten gaan. Doet het dat niet? Neem dan contact op met de huisarts.
Hoewel probiotica in principe geen blijvende bijwerkingen hebben, zou je wel gevoelig kunnen zijn voor bepaalde bestanddelen in probiotische producten. Yoghurtdrankjes zoals Yakult en Actimel bevatten bijvoorbeeld lactose. Wil weten waar je last van kan krijgen als je gevoelig bent voor lactose? Lees dan ons artikel over lactose-intolerantie.
Heb je lactose-intolerantie of ben je veganistisch? Gebruik dan zuivelvrije probioticacapsules.Mag je probiotica nemen als je zwanger bent?
Sommige vrouwen nemen probiotica tijdens de zwangerschap om een gezonde darmflora te bevorderen. Die goede bacteriën worden later meegegeven aan de baby via het geboortekaneel en de borstvoeding. Wil jij je darmflora ondersteunen tijdens de zwangerschap? Neem dan in de eerste 2 trimesters een probioticum voor volwassenen. In het laatste trimester kan je beter een probioticum voor baby’s nemen.
Mogen baby’s probiotica?
Er zijn speciale probiotica voor baby’s en zuigelingen die geschikt zijn vanaf de geboorte of 2 weken daarna. Deze kunnen helpen om aanhoudende buikkrampjes te verlichten. Lees altijd de gebruiksaanwijzing om te zien of een product geschikt is voor baby’s. Kinderen vanaf 7 jaar mogen gewoon gebruik maken van probiotica voor volwassenen.
Let op: baby’s kunnen ook buikkramp krijgen door andere oorzaken, zoals lactose-intolerantie. Als je baby veel last heeft van buikkramp, vraag dan de huisarts om advies.
Zitten probiotica ook in voeding?
Als je geen fan bent van supplementen en yoghurtdrankjes, kan je ook proberen om meer voeding met probiotica te eten. Deze goede darmbacteriën zitten onder andere in gefermenteerde voedingsmiddelen en in producten die veel melkzuurbacteriën bevatten. Let wel op: veel van de goede bacteriën in voedingsmiddelen worden door de hoge zuurgraad in ons maag-darmkanaal afgebroken. Daardoor kunnen ze je darmen niet levend bereiken. Probiotica uit voeding zijn dus minder effectief dan probiotische yoghurtdrankjes, -capsules en -tabletten.
Wil je toch proberen om meer goede darmbacteriën binnen te krijgen? Voeg dan de volgende voedingsmiddelen toe aan je dieet:
- gefermenteerde groenten zoals zuurkool, augurken, kimchi
- gefermenteerde sojabonen zoals tempé en miso
- zuivelproducten zoals yoghurt, karnemelk en kefir
- kaas van rauwe melk zoals brie, roquefort en gorgonzola
- bier en wijn, maar drink altijd met mate!
- zuurdesembrood
- appelazijn
Hoeveel probiotica heb je nodig per dag?
Als je helemaal gezond bent, heb je niet per se meer probiotica nodig. Als je echter last hebt van je darmen, kunnen probiotica je darmflora helpen te herstellen. Je moet dan minimaal 1 tot 10 miljard bacteriën per dag binnenkrijgen om het effect te kunnen merken. Deze bacteriën moeten levend je darmen kunnen bereiken, zonder afgebroken te worden door je maagzuur.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etoswinkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Behoefte aan extra probiotica?
Heb jij last van bijvoorbeeld je spijsvertering of je stoelgang? Koop dan probiotica supplementen en ondersteun je darmflora!