twee handen met probiotica supplementen

Probiotica

Misschien heb je er wel eens van gehoord: probiotica. Probiotica zijn bacteriën die levend je darmen bereiken en een positief effect kunnen hebben op je darmflora. Maar hoe werken probiotica precies? En waar zitten probiotica in? Wij vertellen je alles wat je moet weten over probiotica.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden melkzuurbacteriën bevatten die levend je darmen bereiken. Deze bacteriën kunnen een positieve invloed hebben op je darmflora. Zo zijn er aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen als je regelmatig last hebt van darmklachten zoals obstipatie en diarree. Omdat ieder mens heeft een unieke darmflora heeft, hebben probiotica niet bij iedereen (hetzelfde) effect.

Hoe werken probiotica?

Probiotica bevatten goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Die bacteriën kunnen nuttig of schadelijk zijn. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Als je darmflora verstoord raakt (bijvoorbeeld door gebruik van antibiotica) kunnen schadelijke bacteriën de overhand nemen. Hierdoor kun je last krijgen van darmklachten.

Waar zijn probiotica goed voor?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van probiotica een positief kan hebben als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ook zijn er aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij darmklachten als obstipatie en diarree. Er is geen bewijs dat probiotica gezondheidsvoordelen hebben voor gezonde mensen. Heb je regelmatig last van darmklachten? Dan zou je probiotica kunnen proberen om te kijken of het helpt. Daarbij is het belangrijk dat je probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt voor een merkbaar effect.

Probiotica na een antibioticakuur

Een antibioticakuur werkt vaak goed en snel, maar maakt helaas ook onnodige slachtoffers. Antibiotica pakt namelijk niet alleen schadelijke bacteriën aan, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor kan je darmflora verstoord raken. Gebruik van probiotica na een antibioticakuur kan helpen je darmflora te herstellen.

Waar zitten probiotica in?

Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten zijn gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld zuurkool of kimchi), kefir en kombucha. Daarnaast worden probiotica vaak toegevoegd aan zuivelproducten als Yakult, Activia, Vifit en Actimel. Voedingsmiddelen als yoghurt en kwark worden vaak onterecht tot probiotica gerekend. Die voedingsmiddelen bevatten wel melkzuurbacteriën, maar die bereiken niet levend je darmen.

Probiotica bij baby’s en kinderen

Overweeg je probiotica aan je baby of kind geven? Raadpleeg dan eerst je huisarts.

Wat zijn de bijwerkingen van probiotica?

Het gebruik van probiotica kan bijwerkingen met zich meebrengen:

Let op: probiotica kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Heb je last van deze bijwerkingen en blijven ze langdurig aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën die in de darmen leven. Ze worden soms toegevoegd aan zuivelproducten of als supplement, om de balans van het microbioom in de darm te bewaren.

Prebiotica zijn voeding voor deze goede darmbacteriën, zodat de bacteriën hun werk kunnen blijven doen. Prebiotica komen voor in bepaalde voeding en worden soms toegevoegd aan voedingsmiddelen. Prebiotica vind je vooral terug in graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten en noten.

Probiotica supplementen

Geen liefhebber van zuiveldrankjes? Probiotica bestaan ook in de vorm van capsules, (kauw)tabletten en zakjes. 

Bekijk hier ons assortiment aan probiotica >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Behoefte aan extra probiotica?

Heb jij last van bijvoorbeeld je spijsvertering of je stoelgang? Koop dan probiotica supplementen en ondersteun je darmflora!

capsule
€ 27,09
poeder
€ 18,55
tablet
€ 30,29
capsule
€ 19,49
poeder
€ 19,49
poeder
€ 48,45
capsule
€ 35,79
capsule
€ 22,39
Promotie: Promotie voorwaarden: Lucovitaal alle varianten, combineren mogelijk.
tablet
€ 19,95
capsule
€ 25,70
poeder
€ 22,95
capsule
€ 8,22
Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.