Probiotica

Probiotica, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het zijn immers erg bijzondere bacteriën. Ze kunnen namelijk een positieve invloed hebben op de gezondheid. Maar waar zijn probiotica precies goed voor en hoe werken ze? Hieronder kom je alles te weten over dit bijzondere voedingsmiddel.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn zogeheten goedaardige bacteriën. Het unieke kenmerk van deze bacteriën is dat zij levend de darmen bereiken. De meeste bacteriën overleven het maagzuur namelijk niet. Melkzuurbacteriën bereiken de darmen wel levend. Die worden daarom vaak gebruikt in probiotica capsules. De melkzuurbacteriën die je vaak zult terugvinden op etiketten van probiotica-verpakkingen zijn: lactobacillen en bifidobacteriën. Deze kunnen een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Waar zijn probiotica goed voor?

Probiotica worden voor verschillende kwalen gebruikt. Zo wordt het onder andere gebruikt om een gunstige bijdrage te leveren aan de balans in de darmen. Bovendien kunnen de capsules de darmflora versterken. Daardoor kan het helpen bij verstopping, obstipatie of diarree. Daarnaast kunnen deze goedaardige bacteriën de afweer van het lichaam ondersteunen. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de eventuele andere (gezondheid)voordelen van probiotica.

Hoe werken probiotica?

De werking van probiotica is complex: in de darmen leven namelijk zo’n 100 biljoen bacteriën. De darmbacteriën kunnen grofweg worden onderverdeeld in goede en slechte bacteriën. Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen goede en slechte bacteriën. Wanneer de slechte bacteriën de overhand nemen, kan dit de werking van de darmen tegengaan. Een probioticum bevat diverse goede bacteriën. Dit kan in veel gevallen helpen om de balans van de darmflora te herstellen. Overweeg jij om probiotica te gebruiken? Dan is het belangrijk om de supplementen een aantal weken dagelijks in te nemen. Pas na die tijd is de werking merkbaar.

Wanneer is er behoefte aan extra probiotica?

Probiotica kunnen een herstellende werking hebben op de darmflora. Personen die last hebben van verstopping, obstipatie of diarree kunnen dus behoefte hebben aan extra probiotica. Ook kunnen probiotica het immuunsysteem ondersteunen.

Wanneer je op vakantie bent in het buitenland kun je een verhoogde behoefte hebben aan extra probiotica. Dit komt doordat je dan vaak anders eet dan wanneer je thuis bent. Deze voeding bevat vaak ook andere bacteriën dan je lichaam gewend is. Hierdoor kunnen je darmen onrustig worden. Probiotica kunnen de darmen helpen zich te verweren tegen zogenoemde reisbacteriën.

Heb je behoefte aan extra probiotica? Raadpleeg je huisarts of laat je adviseren in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Probiotica baby & kind

Wil je probiotica aan je baby of kind geven? Raadpleeg dan eerst de huisarts.

Wat zijn de bijwerkingen van probiotica?

Probiotica hebben voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen.

Waar zitten probiotica in?

Probiotica zitten van nature niet in veel producten. Waar zitten de gezonde bacteriën dan wel in? Onder andere in deze voedingsmiddelen:

  • Zuurkool
  • Yoghurt

Helaas zijn de hierboven genoemde probiotica niet erg werkzaam. Aan onderstaande (yoghurt) drankjes worden probiotica toegevoegd waardoor ze een betere werking hebben:

  • Vifit
  • Actimel
  • Activia
  • Yakult

Probiotica supplementen

Heb je behoefte aan extra goede bacteriën? Dan kunnen probiotica supplementen een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Benieuwd naar de probiotica capsules van Etos Eigen Merk? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor advies of bestel direct online!