Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
verse muntthee

Slechte adem (halitose)

Als je net wakker bent of als je net een patatje speciaal hebt gegeten, dan ruik je waarschijnlijk niet zo fris uit je mond. Maar wat als je chronisch last hebt van een slechte adem en je niet weet waar dat precies door komt? In dit artikel lees je wat de oorzaak van een slechte adem kan zijn én wat je ertegen kunt doen.

Shop hier mondverzorging

Artikel opslaan

Wat is een slechte adem?

We ruiken allemaal wel eens niet zo fris uit onze mond. Een goede poetsbeurt of een kauwgompje doet dan vaak wonderen. Ongeveer één op de vijf mensen heeft regelmatig of chronisch last van een slechte adem. Dit noemen we ook wel halitose.

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten ze voor je op een rij.

 • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Van bepaalde voedingsmiddelen is bekend dat je er niet zo’n frisse adem aan overhoudt. Voorbeelden hiervan zijn: knoflook, uien en bepaalde specerijen.
 • Slechte mondhygiëne. Als je iets hebt gegeten of gedronken, blijven er vaak (voedsel)resten achter in je mond. Zodra de bacteriën in je mond zich hieraan tegoed doen, komen er gassen vrij die helaas niet zo fris ruiken. Als je je gebit niet goed schoonhoudt, geef je de bacteriën in je mond vrij spel. Bovendien vergroot een slechte mondhygiëne de kans op gaatjes en ontstekingen in je mond. Ook hierdoor kan je adem minder fris gaan ruiken.
 • Bacteriën op de tong. Op het achterste, ruwe deel van je tong kan witgele aanslag achterblijven. Deze aanslag bestaat uit bacteriën en voedselresten die blijven zitten in de groeven van je tong.
 • Een droge mond. Speeksel remt de groei van bacteriën en schimmels in je mond. Als je te weinig speeksel aanmaakt, kan dat vervelende klachten geven, waarvan een slechte adem een voorbeeld is. Meer weten? Lees dan ons artikel over droge mond.
 • Ontsteking in de mond-, keel- of neusholte. Ook ontstekingen kunnen leiden tot een slechte adem. Denk bijvoorbeeld aan een mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, bijholteontsteking, neuspoliepen of ontstoken amandelen.
 • Roken. Van roken krijg je op zichzelf al een slechte adem. Maar er gebeurt meer in je mond zodra je een sigaret opsteekt. Tijdens het roken komen er schadelijke stoffen vrij, zoals teer en nicotine. Deze stoffen geven bacteriën de ruimte om zich te ontwikkelen. Bovendien zorgt roken voor een droge mond en beschadigd mondweefsel. Dit kan weer leiden tot gebitsproblemen, zoals ontstoken tandvlees en gaatjes, wat óók kan zorgen voor een slechte adem. Wil je graag stoppen met roken? In ons artikel over stoppen met roken vertellen we je hoe je dat aanpakt én volhoudt.
 • Alcohol. Het drinken van alcohol zorgt ervoor dat je een droge mond krijgt. Dit kan (zoals gezegd) een slechte adem veroorzaken. 
 • Diëten. Een minder leuke bijkomstigheid van vet verbranden is dat je er behoorlijk van uit je mond kunt gaan stinken. Bovendien schrijven veel diëten voor om veel eiwitrijke voedingsmiddelen te eten, wat ook kan leiden tot een slechte adem. Doe je aan vasten? Als je langere tijd niets eet of drinkt, produceren de bacteriën in je mond meer gassen, waardoor je niet zo fris uit je mond gaat ruiken. 
 • Maag- en darmklachten. Bepaalde maag- en darmklachten kunnen een slechte adem veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn brandend maagzuur, obstipatie en een slecht sluitende sluitspier tussen je slokdarm en je maag.
 • Gebruik van medicijnen. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan als bijwerking een droge mond met zich meebrengen. Het gevolg? Een slechte adem.

Wat helpt tegen een slechte adem?

Heb je last van een (chronisch) slechte adem? Geen zorgen. Dit kun je zelf doen tegen een slechte adem:

 • Houd je gebit, je tandvlees en je tong schoon. Poets je tanden en kiezen daarom twee keer per dag en gebruik flosdraad, tandenstokers of tandenragers om achtergebleven voedselresten te verwijderen. Neem óók je tandvlees (let op dat je niet te hard poetst) en je tong mee tijdens het poetsen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel of een speciale tongschraper. Als je een kunstgebit draagt, moet je deze een paar keer per dag op de juiste manier schoonmaken. Hoe je dat doet, lees je in ons adviesartikel over het kunstgebit
 • Kies voor een elektrische tandenborstel. Hiermee kun je namelijk veel meer tandplak verwijderen dan met een gewone handtandenborstel. Benieuwd welke tandenborstel het beste bij jou past? Lees dan onze artikel over de beste tandenborstel.
 • Ga elk half jaar naar de tandarts voor controle.
 • Eet gezond en gevarieerd en drink elke dag tenminste 1,5 liter water. Dit bevordert een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang.
 • Let op wat je eet. Het eten van knoflook, uien en bepaalde specerijen kan een slechte adem veroorzaken of verergeren.
 • Stop met roken en drink met mate.
 • Probeer mondwater, mondspray of kauwgom die speciaal ontwikkeld is om een slechte adem te bestrijden. Let op: het gebruik van deze middelen kan bijwerkingen met zich meebrengen, omdat ze vaak waterstofperoxide of chloorhexidine bevatten. Die bijwerkingen kunnen onder meer bestaan uit een verkleuring van je tanden, kiezen en/of tong, een droge mond, een stroeve tong en aantasting van je smaakvermogen. Deze bijwerkingen verdwijnen zodra je stopt met het gebruik van deze middelen. Wees bovendien voorzichtig met het gebruik van middelen die alcohol bevatten. Die kunnen bij veelvuldig gebruik je mondslijmvlies beschadigen.

Helpt dit niet? Neem dan contact op met je huisarts of tandarts. Die kan je indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

Houd je gebit schoon en fris

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

 

 

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.