Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu

Krijg je of heb je een beugel? Wij vertellen je er alles over!

In Nederland krijgt 30% tot 40% van de jongeren een beugel. Beugels worden vaak gebruikt om je tanden of kaken recht te zetten. Niet altijd wordt een beugel als mooi ervaren, maar is het wel nodig om juist een mooi recht gebit te krijgen. Het is even investeren dus! Weten welke soorten beugels er zijn en hoe je je beugel het beste schoon kan maken? Dat lees je allemaal hier! 

verschillende beugels

Wat is een beugel?

Een beugel is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om je tanden of kaken recht te zetten. Sommige mensen schamen zich voor een beugel , omdat het niet altijd even mooi staat. Maar het helpt je wel om een mooi en recht gebit te krijgen. Daarnaast kan een beugel ook helpen om toekomstige problemen zoals een scheve kaak te voorkomen.

Er zijn 2 professionals die je een beugel voor kunnen schrijven, namelijk:

Een orthodontist

Dit is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in het corrigeren van afwijkingen in je gebit. Een orthodontist is degene die uiteindelijk bepaald of en welke beugel je krijgt.

Een tandarts

Sommige tandartsen schrijven beugels voor. Vaak gaat dit om eenvoudige problemen aan het gebit die relatief snel verholpen kunnen worden.

Welke soorten beugels zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten beugels en eigenlijk hebben ze allemaal een andere functie. Het makkelijkste is om ze op te delen in 2 soorten: de vaste beugel en de uitneembare beugel.

De bekendste vaste beugel is de slotjesbeugel, hierbij worden kleine brackets op je tanden geplakt. In die brackets wordt een metalen draad gestoken. Een slotjesbeugel oefent continue lichte kracht uit op je tanden.

Voor de uitneembare beugel heb je meerdere opties:

  • een blokbeugel: deze beugel zit als een blok tussen je tanden. Hij wordt gebruikt om de groei van de onderkaak te stimuleren.
  • een buitenboordbeugel: een buitenboordbeugel wordt vaak ingezet om een overbeet te corrigeren.
  • een onzichtbare beugel: de onzichtbare beugel is vooral bedoeld om je tanden recht te zetten. Vaak doe je dit met meerdere bitjes die je tanden steeds iets verder rechtzetten.

Als je tanden na het dragen van een beugel in de juiste stand staan dan wordt er vaak nog een spalkje geplaatst om te voorkomen dat je tanden weer terugschuiven.

De onzichtbare beugel

De laatste tijd zijn onzichtbare beugels steeds populairder geworden, een belangrijke reden hiervoor is dat ze – je raadt het al – onzichtbaar zijn. Daarnaast zijn deze beugels comfortabeler omdat ze van glad kunststof gemaakt zijn en hierdoor niet irriteren. Onzichtbare beugels worden ook wel aligners genoemd.

Onzichtbare beugels kan je verwijderen wanneer je wil en hierdoor kan je ook beter je gebit schoonmaken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een slotjesbeugel. Een ander groot voordeel van de onzichtbare beugel is dat je minder vaak naar de orthodontist hoeft voor een controleafspraak.

Een groot nadeel is dat deze beugel vaak duurder is dan de traditionele beugels en dat je ze gemakkelijker kwijt kan raken. Daarbij komt ook nog dat je ze bij eten en drinken altijd uit moet doen om vlekken te voorkomen.

Wanneer moet je een beugel?

Er zijn 2 redenen waarom beugels nodig zijn:

1. Esthetisch

je tanden staan scheef en je vindt dit niet mooi

2. Functioneel

je tanden of kaken staan niet goed waardoor je problemen met kauwen, problemen met spraak of slijtage aan je tanden krijgt

Wat zijn oorzaken van scheve tanden of kaak?

De meest voorkomende problemen die aanleiding geven voor een beugel, noemen we hieronder:

  • je hebt een diepe beet: je voortanden staan dan te ver over je onderkaak
  • je hebt een overbeet: de afstand tussen je boven- en ondertanden is te groot
  • je hebt een onderbeet: je onderkaak steekt onder je boventanden uit
  • je hebt een kruisbeet: in dit geval passen je tanden en kiezen niet goed op elkaar
  • je hebt een open beet: de voortanden van je bovenkaak en onderkaak raken elkaar niet aan, je ziet een beetje een gat
  • je hebt plaatsgebrek: bij plaatsgebrek heb je te weinig ruimte voor je tanden en kiezen, hierdoor gaan je tanden scheef staan
  • je hebt een onderbeet: je onderkaak steekt onder je boventanden uit

Je kan er niet altijd wat aan doen dat je tanden scheef staan. Zo kunnen je tanden scheef gaan staan door een valpartij, het te vroeg verliezen van je melktanden of duimen. Daarnaast kunnen afwijkingen aan je tanden of kaak erfelijk zijn.

Hoe kan ik mijn beugel het beste schoonmaken?

Zonder beugel is het vaak al een hele opgave om je tanden schoon te maken en te houden. Helaas zorgt een beugel ervoor dat dit wat extra werkt kost. Toch is het belangrijk dat je je beugel goed schoonmaakt om gaatjes, tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen, wij vertellen je hoe!

We maken hier onderscheid tussen een uitneembare beugel en een slotjesbeugel, omdat deze natuurlijk op verschillende manieren schoongemaakt kunnen worden.

Slotjesbeugel schoonmaken

Volg het stappenplan om ervoor te zorgen dat je slotjes zo schoon mogelijk worden. .

  • Stap 1. Gebruik een orthodontische borstel: om je slotjes schoon te maken kan je een speciale orthodontische borstel gebruiken. Hiermee kan je beter onder het metalen draad en rond de brackets komen dan met een normale tandenborstel.
  • Stap 2. Gebruik ragers: je kan het beste ragers gebruiken die je tussen je tanden kan steken. Flosdraad krijg je door het metalen draad niet tussen je tanden. Een waterflosser kan ook uitkomst bieden.
  • Stap 3. Gebruik mondwater: zo kan je de moeilijkste plekken waar je niet bij kan alsnog reinigen.

Als je een spalkje achter je tanden hebt dan wordt deze met bovenstaand stappenplan ook schoongemaakt.

Alles om een slotjesbeugel schoon te maken

Uitneembare beugel schoonmaken

Een uitneembare beugel kan je gemakkelijk schoonmaken met een tandenborstel en een bruistablet. Borstel eerst de beugel met de tandenborstel en laat deze daarna 10 minuten in een glas water met een bruistablet liggen. Spoel daarna de beugel af met koud water.

Houd je uitneembare beugel schoon en fris

Doet een beugel pijn?

Het dragen van een beugel kan ongemakkelijk zijn, vooral direct na het plaatsen of na het aandraaien van de draden. Je kan last hebben van pijnlijke tanden en gevoeligheid, maar dit is meestal tijdelijk en verdwijnt na een paar dagen.

Veelgestelde vragen over beugels

Hoe lang moet ik een beugel dragen?

De gemiddelde behandelingsduur is 1 tot 3 jaar, afhankelijk van de complexiteit van het geval.

KKan ik alles eten met een beugel?

Het is belangrijk om harde en plakkerige voedingsmiddelen te vermijden die je beugel kunnen beschadigen, denk daarbij aan pinda’s, drop, appels en stokbrood.

Wat gebeurt er als als een bracket losraakt?

Neem contact op met je orthodontist om het zo snel mogelijk te laten repareren.

Is een onzichtbare beugel (aligner) net zo effectief als een traditionele beugel?

Voor veel mensen is een aligner net zo effectief, maar het hangt af van de specifieke orthodontische problemen.

Moet ik na het dragen van een beugel nog een retainer dragen?

Ja, het dragen van een retainer is cruciaal om ervoor te zorgen dat je tanden in hun nieuwe positie blijven. Een alternatief voor een retainer is een spalkje.

Welke leeftijd is het beste voor een beugel?

De meest ideale leeftijd is tussen de 10 en 14 jaar. De mond groeit dan nog en hierdoor is het gemakkelijker om tanden te corrigeren.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.