Mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment
close up van lippen van een vrouw

Bloedend tandvlees

Begint je tandvlees te bloeden tijden het poetsen, flossen of eten? Bloedend tandvlees is een van de meest voorkomende tandvleesaandoeningen. Ben je benieuwd naar de oorzaken? Of wil je weten wat je zelf kunt doen tegen bloedend tandvlees? Wij vertellen je alles over bloedend tandvlees.

Shop hier producten tegen bloedend tandvlees

Artikel opslaan

Wat is bloedend tandvlees?

Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet. Begint je tandvlees te bloeden bij lichte aanrakingen, zoals tandenpoetsen, flossen, eten of tijdens een tandartsbehandeling? Dan heb je te maken met bloedend tandvlees. Het is belangrijk om bloedend tandvlees niet te negeren. Gezond tandvlees is namelijk heel belangrijk om ontstekingen of gevoelige tanden te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees ontstaat meestal door ontstoken tandvlees. Als je je gebit niet goed schoonhoudt, kan er tandplak op je tanden en kiezen achterblijven. Tandplak kan uiteindelijk verharden tot tandsteen. Dit kan weer een ontsteking aan je tandvlees veroorzaken, waardoor het dus gaat bloeden. Daarnaast kan je tandvlees gaan bloeden door:

  • Te hard of verkeerd te poetsen
  • Verkeerd gebruik van tandenstokers of tandenragers
  • Het gebruik van tandpasta of mondwater met alcohol of sodium lauryl sulfaat
  • Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de overgang of zwangerschap
  • Een te droge mond
  • Roken 
  • Bepaalde ziektes, zoals diabetes en het syndroom van Sjögren
  • Een tekort aan vitamine B, vitamine C of vitamine D
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners

Hoe herken je bloedend tandvlees?

Als je last hebt van bloedend tandvlees, herken je dit meestal aan bloedingen tijdens het tandenpoetsen, flossen, eten of tijdens een tandartsbehandeling. Daarnaast gaat bloedend tandvlees vaak samen met de volgende symptomen:

  • (Donker)rood en opgezwollen tandvlees
  • Pijnlijk tandvlees
  • Slechte adem
  • Metaalachtige smaak in je mond

Hoe kun je bloedend tandvlees het beste behandelen?

Het is belangrijk om bloedend tandvlees goed te behandelen. Op de lange termijn kan bloedend (of ontstoken) tandvlees namelijk veel schade aan je gebit veroorzaken. Gelukkig kun je bloedend tandvlees goed behandelen én voorkomen. Wij zetten een aantal tips voor jou op een rij.

Tip 1. Weet hoe je moet poetsen

Dat je 2 keer per dag 2 minuten je tanden moet poetsen, wist je waarschijnlijk al. Maar weet je ook hoe je je tanden goed poetst? Zet je tandenborstel op het gedeelte waar je tand of kies overgaat in je tandvlees. Verder is het belangrijk om zowel de binnen- als buitenkant van je tanden te poetsen. Neem de tijd en wees nauwkeurig. Heb je een gebitsprothese? Reinig deze dan ook op de juiste manier. Hoe dat moet, lees je in ons artikel over gebitsprotheses.

Bekijk ons gehele assortiment aan mondhygiëne producten >

Tip 2. Gebruik ragers, tandenstokers en flosdraad

Tandenragers, tandenstokers en flosdraad (of andere flosproducten) zijn onmisbaar om je gebit schoon te houden. Met een tandenborstel kun je namelijk niet goed tussen je tanden komen. Maak daarom elke dag het gebied tussen je tanden en je tandvlees schoon met ragers of tandenstokers. Je kunt ook flosdraad gebruiken om achtergebleven etensresten te verwijderen. Maak je poetsbeurt helemaal af door mondwater te gebruiken. 

Tip 3. Poets met een zachte, elektrische tandenborstel

Veel mensen poetsen hun tandvlees te hard waardoor het beschadigd raakt. Gebruik daarom altijd een zachte tandenborstel en poets elektrisch. Met een elektrische tandenborstel oefen je minder druk uit op je tandvlees. Vind je het toch lastig om in te schatten of niet te hard poetst? Kies dan voor een elektrische tandenborstel van Oral-B met druksensor. Super handig! Deze tandenborstel geeft je een seintje wanneer je te hard poetst.

Tip 4. Eet gezond

Het is belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Door een tekort aan vitamine B, vitamine C of vitamine D wordt je tandvlees kwetsbaarder. Daarnaast bevordert een gevarieerde voeding een gezonde speekselproductie. Ook dit is belangrijk voor een gezond gebit.

Bekijk ons gehele assortiment aan voedingssupplementen >

Tip 5. Neem voldoende rust

Wanneer je langdurig last hebt van stress, kun je sneller last krijgen van ontstekingen. Dus ook voor je tandvlees is het belangrijk om ontspanning te zoeken en acht uur per dag te slapen.

Tip 6. Gebruik tandpasta met fluoride

Fluoride versterkt je gebit. Hierdoor is je gebit minder vatbaar voor gaatjes én ontstoken tandvlees. Wist je trouwens dat in roggebrood, thee en vis ook fluoride zit?

Tip 7. Stop met roken

Tijdens het roken komen er schadelijke stoffen vrij, zoals teer en nicotine. Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk voor je longen, hart en bloedvaten, maar ook voor je gebit. Wil je graag stoppen met roken? In ons artikel over stoppen met roken lees je hoe je dit aanpakt én volhoudt.

Tip 8. Ga regelmatig naar de tandarts

Ga minimaal twee keer per jaar langs bij je tandarts voor controle en laat tandplak en tandsteen verwijderen als dit nodig is. Heb je last van klachten die wijzen op tandvleesproblemen? Bespreek het met je tandarts.

Hoe ziet de juiste mondroutine tegen bloedend tandvlees eruit?

We hopen dat je met onze tips aan de slag kunt om bloedend tandvlees tegen te gaan. Weten welke routine nu het beste is om je tandvlees te verzorgen? Bekijk dan deze video! Zo blijf je bloedend tandvlees de baas!

 

Tip: wil je weten welke mondverzorging het beste bij jou past? Doe dan onze Mondanalyse! Hierin krijg je binnen een paar minuten gratis en persoonlijk advies van onze experts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Shop hier onze favoriete producten

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.