vrouw met twee ijsjes in haar handen

Gevoelige tanden

Heb je last van gevoelige tanden? Een slok hete koffie of een hap ijskoud schepijs kan dan erg pijnlijk zijn. Gelukkig kun je zelf veel doen tegen gevoelige tanden. Meer weten? Lees dan snel verder.

Wat zijn gevoelige tanden?

Je tanden en kiezen bestaan uit verschillende lagen. De buitenste laag noemen we het tandglazuur. Het tandglazuur vormt een beschermlaag voor het zachte, inwendige deel van je tanden en kiezen: het tandbeen (of dentine). In het tandbeen zitten miljoenen kleine kanaaltjes die verbonden zijn met de kern van de tand of kies: de tandpulpa. Als het tandbeen bloot komt te liggen en de kanaaltjes geprikkeld worden door bijvoorbeeld warmte of kou, dan doet dat zeer.

Wat zijn de symptomen van gevoelige tanden?

Als je last hebt van gevoelige tanden, dan kun je pijn voelen bij of tijdens:

 • Het eten of drinken van warme, koude, zure of zoete voedingsmiddelen
 • Het aanraken van je tanden of kiezen
 • Het reinigen van je gebit (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen)
 • Een koude vlaag lucht (binnen) of wind (buiten)

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

De oorzaak van gevoelige tanden is blootliggend tandbeen. Je tandbeen kan bloot komen te liggen door:

 • Teruggetrokken tandvlees. Dit kan weer veroorzaakt worden door te hard poetsen, ontstoken tandvlees, de overgang of ouderdom.
 • Versleten tandglazuur. Dit noemen we ook wel tanderosie en kan veroorzaakt worden door het regelmatig eten en drinken van zure voedingsmiddelen, tandenknarsen of kaakklemmen (bruxisme) of tandbederf (gaatjes).
 • Gebarsten tanden. Barstjes, scheurtjes en breuken in je tanden en kiezen zie je misschien niet zo snel, maar je voelt ze wel! Een gebarsten tand of kies moet zo snel mogelijk gerepareerd worden om verdere schade te voorkomen.

Andere oorzaken van gevoelige tanden kunnen zijn:

 • Gebruik van bleekproducten of tandpasta op basis van peroxide. Als je stopt met het gebruik hiervan, verdwijnt de gevoeligheid weer.
 • Overmatig gebruik van mondwater. Meerdere keren per dag spoelen met mondwater werkt gevoelige tanden in de hand, al helemaal als het product dat je gebruikt zuren bevat.
 • Recent bezoek aan de tandarts. Doordat je tandarts je tanden onder handen neemt, kunnen ze tijdelijk gevoelig worden. Bespreek het met je tandarts als dit vaak gebeurt.

Wat is het verschil tussen gevoelige tanden en gaatjes?

Gaatjes (cariës) ontstaan als gevolg van tandbederf. Tandbederf treedt op als suikers in voedingsmiddelen reageren met tandplak: een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje op je tanden en kiezen, bestaande uit onder meer slijm en bacteriën. Deze bacteriën breken de suikers af tot zuur. Dit kan je tandglazuur en tandbeen aantasten en zo een gaatje veroorzaken. Als je een gaatje hebt, dan kan eten en drinken een doffe, aanhoudende pijnprikkel veroorzaken. 

Denk je dat je een gaatje hebt? Neem dan contact op met je tandarts. 

Wat helpt tegen gevoelige tanden?

Last van gevoelige tanden? Geen zorgen. Het aanpakken van gevoelige tanden begint bij een goede mondhygiëne en een gezonde levensstijl. Dit kun je zelf doen tegen gevoelige tanden:

 • Houd je gebit, je tandvlees en je tong schoon. Poets je tanden en kiezen daarom twee keer per dag en gebruik flosdraad, tandenstokers of tandenragers om achtergebleven voedselresten te verwijderen. Neem óók je tandvlees (let op dat je niet te hard poetst) en je tong mee tijdens het poetsen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel of een speciale tongschraper.
 • Kies voor een elektrische tandenborstel. Hiermee kun je namelijk veel meer tandplak verwijderen dan met een gewone handtandenborstel.
 • Poets niet te hard. Er bestaan speciale elektrische tandenborstels met druksensor die je waarschuwen als je te hard poetst.
 • Ga elk half jaar naar de tandarts voor controle.
 • Eet en drink niet te vaak zure voedingsmiddelen, zoals fruit, vruchtensappen en frisdrank.
 • Eet en drink niet vaker dan zeven keer per dag. Dat komt neer op drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Zo geef je je tandglazuur voldoende tijd om te herstellen. Dit geldt natuurlijk niet voor water: dit kun je gerust de hele dag door drinken.
 • Stop met roken en drink met mate. In ons artikel over stoppen met roken lees je hoe je stoppen aanpakt én volhoudt.
 • Gebruik tandpasta die speciaal ontwikkeld is voor gevoelige tanden. Deze tandpasta bevat stoffen die blootliggende tandbeenkanalen afdichten en zo de pijnprikkel wegnemen. Tip: maak de verzorging van je gebit compleet met mondwater voor gevoelige tanden.

Gaan je klachten niet weg? Neem dan contact op met je tandarts of mondhygiënist.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

De beste producten voor gevoelige tanden

€ 6.29
€ 6.45
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 1.59
Dun,
Promotie: Promotie voorwaarden: Colgate, Elmex en Meridol alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. voordeelpakken en mini's.
€ 5.89
drankje
€ 7.45
drankje
Promotie: Promotie voorwaarden: Gum en O7 alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. Gum AftaClear, Hydral en mini's.
€ 6.29
Normaal,
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 1.55
50 Meter,

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.