Kunstgebit
Heb jij een kunstgebit, klikgebit of gebitsprothese? Of wil je er graag een? Het idee van kunsttanden is vaak even wennen, maar zodra je eraan gewend bent maken ze alles makkelijker, van praten tot eten en zelfs zoenen! Wil je weten welke soorten kunstgebit er zijn, wat zo’n gebit gaat kosten en hoe je het moet verzorgen? Lees dan snel verder!
Shop producten om je kunstgebit mee te reinigen
Artikel opslaan
Ga naar:
- Wat is een kunstgebit?
- Wanneer is het tijd voor een kunstgebit?
- Welke soorten kunstgebit zijn er?
- Waar zijn gebitsprotheses van gemaakt?
- Wat gaat een kunstgebit kosten?
- Hoe moet je een kunstgebit reinigen?
- Kleefpasta: het geheim achter een goed vastzittend kunstgebit
- Wat moet je doen als je kunstgebit kapot is?
Wat is een kunstgebit?
Een kunstgebit, tandprothese of gebitsprothese is een kunstmatige vervanging van je volledige gebit, of een gedeelte van je gebit. In tegenstelling tot een brug of kroon kan je een kunstgebit uitdoen. Dit is nodig om het goed schoon te kunnen maken. De persoon die het kunstgebit voor je aanmeet, maakt en eventueel repareert heet een tandprotheticus.
Wanneer is het tijd voor een kunstgebit?
Als je meerdere tanden of kiezen mist, of als een groot deel van je gebit is aangetast door tandbederf, is het vaak te ingrijpend om op iedere missende tand een kroon of implantaat te zetten. Een kunstgebit is in dat geval de beste oplossing. Hiermee kan je al je tanden, of een groot aantal tanden, op een efficiënte manier vervangen.
Vind je het vooruitzicht van een kunstgebit spannend? Geen zorgen! Moderne gebitsprotheses zijn nauwelijks van je echte tanden te onderscheiden. Met de hulp van een gebitsprothesespecialist heb jij voordat je het weet weer een stralende lach met een natuurlijk uitziend kunstgebit.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen in Nederland een gebitsprothese krijgen ligt rond de 62 jaar.
Welke soorten kunstgebit zijn er?
Gebitsprotheses komen in verschillende soorten en maten. Over het algemeen kan je kiezen uit deze soorten kunstgebit:
1. Klikgebit
Een klikgebit, of klikprothese, is een uitneembaar kunstgebit dat je vast kan klikken op implantaten. Implantaten zijn kunstwortels die in je kaakbot worden vastgemaakt om je natuurlijke tandwortels te vervangen. In vergelijking met traditionele soorten kunstgebit blijft een klikgebit veel beter op z’n plek zitten omdat het zich vastklikt aan de implantaten, die vastzitten in je kaak. Als je een klikgebit draagt, hoef je je dus absoluut geen zorgen te maken dat je kunsttanden eruit vallen terwijl je eet of praat.
2. Partiële prothese
Een partiële prothese, ook wel een plaatprothese of gedeeltelijk kunstgebit genoemd, vervangt 1 of meerdere tanden of kiezen in je mond. Als je missende tanden of kiezen niet vervangen kunnen worden door een brug, kroon of implantaat, is dit een natuurlijk uitziende optie. Een partiële prothese bestaat uit een stukje tandvleeskleurig kunsthars waar kunsttanden en -kiezen in zijn gezet. De plaatprothese rust op het slijmvlies van je mond en kan eventueel worden vastgemaakt aan je bestaande tanden of kiezen.
3. Frameprothese
Een frameprothese is een partiële prothese met een metalen frame en tandvleeskleurig kunsthars waarop de kunsttanden zijn vastgemaakt. De frameprothese rust deels op je mondslijmvlies, maar voornamelijk op je overgebleven tanden en kiezen. Daar wordt hij aan vastgemaakt door middel van haakjes. Doordat een frameprothese voornamelijk op je tanden en kiezen rust, staat er minder druk op je tandvlees. Hierdoor krimpt je kaak minder snel. Ook als je snel last hebt van je tandvlees kan een frameprothese fijner voelen dat een traditionele partiële prothese.
4. Volledige prothese
Als bijna al je natuurlijke tanden en kiezen verloren zijn gegaan, kan een volledige gebitsprothese ervoor zorgen dat je weer vol zelfvertrouwen kan lachen. Een volledige prothese ziet eruit als een volledig gebit dat los op je kaken ligt. Door het speeksellaagje tussen je kaken en het kunststof zuigt de volledige prothese zich vast in je mond, boven vaak wat beter dan onder. Omdat een volledig kunstgebit als het ware los in je mond zit, moet je vaak wel even leren hoe je er mee om moet gaan. Om een volledig kunstgebit te laten passen, moeten eventuele overgebleven tanden en kiezen er eerst worden uitgehaald.
5. Overkappingsprothese
Als je nog een paar natuurlijke wortels in je kaak hebt, kunnen die helpen om je gebitsprothese op z’n plek te houden. Je krijgt dan een overkappingsprothese. Een overkappingsprothese is een volledige gebitsprothese die wordt ondersteund door je natuurlijke wortels. Het kunnen behouden van je natuurlijke wortels heeft als voordeel dat je kaken minder snel krimpen, en je gebitsprothese dus langer goed blijft passen.
6. Immediaatprothese
Een immediaatprothese, of noodgebit, is een tijdelijke prothese die je meteen kan dragen nadat je laatste natuurlijke tanden en kiezen uit je kaak verwijderd zijn. Het zorgt ervoor dat je kaak niet te veel opzwelt na de behandeling en dat je niet zonder tanden naar huis hoeft. Een noodgebit wordt aangemeten terwijl je je overgebleven tanden en kiezen nog hebt. Je kan dan ook je voorkeur aangeven over de vorm, stand of kleur van je tanden. Je begint pas met het dragen van een immediaatprothese als je tanden zijn verwijderd, terwijl de prothese dus nog mét je laatste tanden wordt aangemeten. Hierdoor past een immediaatprothese nooit perfect. Uiteindelijk wordt het noodgebit dus altijd vervangen door een blijvend kunstgebit.
Waar zijn gebitsprotheses van gemaakt?
De meeste gebitsprotheses zijn gemaakt van tandvleeskleurig kunststof of kunsthars, met tanden van kunststof, porselein of composiet. Frameprotheses hebben daarnaast een metalen beugel die het gedeeltelijke kunstgebit vastzet in je mond.
Verschillende materialen hebben verschillende voordelen. Zo zijn porseleinen tanden mooi, hard en heel slijtvast, maar wel zwaar. Kunststof tanden zijn veel lichter, maar slijten wel wat sneller, waardoor ze op den duur minder mooi worden. Composiet is een licht materiaal dat ook heel erg slijtvast is, maar wel gevoeliger voor tandplak.
Wat gaat een kunstgebit kosten?
Een volledig kunstgebit kost gemiddeld tussen de 900 en 1.300 euro, afhankelijk van wat voor materialen je kiest. Een gedeeltelijk kunstgebit voor je onder- of bovenkaak kost over het algemeen tussen de 600 en 700 euro. Daar bovenop kunnen kosten komen voor het laten trekken van je overgebleven tanden. Trek hier zo’n 400 euro voor uit, als je een inschatting wilt maken.
De totale kosten van een kunstgebit bestaan dus deels uit tandartskosten en deels uit techniekkosten. Het grootste deel van de kosten van een kunstgebit worden gelukkig betaald door je basisverzekering. Ook als je je kunstgebit op een later moment moet laten repareren of aanpassen, wordt dit grotendeels vergoed door de basisverzekering. Over het bedrag dat wordt vergoed, betaal je eerst wel je eigen risico.
Let op: het trekken van je overgebleven tanden wordt niet vergoed door de basisverzekering. Deze kosten moet je dus zelf betalen.
Hoe moet je een kunstgebit reinigen?
Als je je eenmaal een kunstgebit hebt, is het belangrijk om hem regelmatig goed schoon te maken. Zo verwijder je de bacteriën en voedselresten die kunnen leiden tot een slechte adem, tandplak, ontstoken tandvlees of zweertjes in je mond.
Met deze tips houd jij je kunstgebit goed schoon:
- Spoel je kunstgebit en je mond met water na ieder maaltijd. Hiervoor moet je eerst je gebitsprothese uit doen.
- Reinig het kunstgebit 2 keer per dag met een protheseborstel. Dit is een borsteltje dat speciaal gemaakt is om je kunstgebit mee schoon te maken. Aan 1 kant heeft het lange, sterke borstelharen die allemaal dezelfde lengte zijn. Aan de andere kant kant heeft het een kleine, puntige borstelkop waarmee je tandplak en deeltjes kan verwijderen die anders moeilijk weg te halen zijn.
- Gebruik een reinigingstablet. Om je gebitsprothese echt goed schoon te maken kan je ook een speciale reinigingstablet gebruiken. Leg je prothese in een bakje met warm water zodat hij helemaal ondergedompeld is en gooi de reinigingstablet erin. Laat je kunstgebit weken voor de aangegeven tijd en poets hem vervolgens met een zachte borstel. Spoel hem ten slotte nog even af met stromend water, en voor je het weet is je kunstgebit weer stralend schoon! Let op: je kan het water van een opgeloste reinigingstablet niet opnieuw gebruiken.
- Gebruik een reinigingsmousse. Als je geen tijd hebt om je kunstgebit te laten weken, biedt een reinigingsmousse uitkomst. Dit schuimende, niet schurende reinigingsmiddel doodt bacteriën en zorgt voor een frisse adem. Schud de fles met reinigingsmousse, pomp 2 keer op het gebit en poets voor 90 seconden. Spoel het gebit vervolgens af met water, en je bent weer helemaal klaar om te gaan!
- Bewaar de prothese ’s nachts in een bakje met water. Zo komt je mond tot rust en heeft je tong vrij spel, waardoor je mond op een natuurlijke manier wordt schoongemaakt.
- Zet het gebit zo nu en dan een nachtje in azijn. Als je kunstgebit erg vies is geworden, hem een nachtje weken in een bakje met appelazijn. Dit is een natuurlijke manier om de bacteriën op je gebit te doden.
Producten om je kunstgebit mee te reinigen koop je gewoon bij Etos!
Kleefpasta: het geheim achter een goed vastzittend kunstgebit
Het kan zo zijn dat je gebitsprothese na een tijdje een beetje los gaat zitten. Dat komt doordat de vorm van je kaak steeds een beetje verandert. Vooral als je geen natuurlijke wortels meer in je kaak hebt, kan je kaakbot smaller worden en slinken. Daardoor ontstaat er steeds meer ruimte tussen je gebitsprothese en je kaak. Een kunstgebit dat los zit is vervelend, maar kan ook makkelijk verholpen worden. De eerste stap is om een kleefpasta, -crème of -poeder te gebruiken. Bij Etos vind je bijvoorbeeld een selectie aan kleefpasta’s van Fixodent.
Zo breng je een kleefpasta aan:
- Maak je prothese goed schoon. Dit kan bijvoorbeeld met een reinigingstablet of reinigingsmousse van Corega.
- Droog je prothese zorgvuldig af. Gebruik hiervoor een schone handdoek of droogdoek.
- Breng de kleefpasta aan de binnenkant van de prothese aan. Maak een dunne lijn of zet een paar stippen. Laat hierbij de rand van de prothese en het gehemelte vrij.
- Doe je kunstgebit weer in en klem je kaken stevig op elkaar. Zo zorg je dat de kleefpasta een goed aansluitend laagje vormt tussen je kaken en het kunststof.
- Wacht een kwartier voordat je iets eet of drinkt. Zo kan de kleefpasta zich goed vastzetten.
Tip: als je kleefpasta gebruikt is het extra belangrijk om je kunstgebit iedere dag goed schoon te maken.
Wat als je gebit erg los zit?
Als je gebit erg los zit en kleefpasta niet goed genoeg meer helpt, is het tijd om naar de tandprotheticus te gaan. Die kan je kunstgebit aanpassen zodat het weer goed aansluit op je kaak. Deze behandeling wordt grotendeels vergoed door je basisverzekering. Tip: blijf niet te lang rondlopen met een slecht passend kunstgebit. Als je dat wel doet, kunnen je kaken sneller slinken, wat zorgt voor een nog slechtere pasvorm.
Wat moet je doen als je kunstgebit kapot is?
Hoewel een kunstgebit van heel sterk materiaal gemaakt is, kan het alsnog gebeuren dat er iets kapot gaat. Er kunnen bijvoorbeeld scheurtjes en barstjes ontstaan als je op iets hards bijt, of er kunnen tanden uitvallen als de prothese hard op de grond valt.
Is je gebitsprothese kapot of gebroken? Geen paniek! De tandprotheticus kan je kunstgebit weer voor je repareren. Neem eventuele uitgevallen tanden of kiezen mee, zodat ze weer terug kunnen worden geplaatst. Blijf vooral niet rondlopen met een gebroken kunstgebit. Scherpe randjes kunnen je tandvlees beschadigen!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.