Gellak

door Etos 5 min 27 juli 2023

vrouwenhanden met rode gelakte nagels en een drankje
vrouwenhanden met rode gelakte nagels en een drankje

Nagels die wekenlang voorzien zijn van een mooie kleur zonder tussendoor bij te moeten lakken? Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Met gellak verzeker je jezelf van nagels met een mooi kleurtje die tot wel drie weken blijft zitten. Lees hier wat gellak is, hoe je het aanbrengt en zelf ook weer kunt verwijderen!

Shop hier gellak

Wat is gellak?

Je hebt de naam 'gellak' vast wel eens voorbij zien komen op televisie in reclames. Tegenwoordig hoef je voor een verzorgde set nagels niet meer naar een schoonheidsspecialiste. Het zelf aanbrengen van gellak is namelijk niet zo moeilijk als het lijkt! Gellak is een combinatie van stoffen die onder een LED- of UV-lamp moet uitharden. Deze gellak lamp zorgt ervoor dat de prachtig glanzende lak veel langer kan blijven zitten dan nagellak. Ook droogt de gellak door de lamp sneller dan gewone nagellak. Gellak is geschikt voor de natuurlijke nagels maar ook voor acryl- en gelnagels.

1
Sensista Gellak

Sensista Gellak

Ontdek hier al onze gellak kleuren van het merk Sensista

2
Sally Hansen Miracle Gel

Sally Hansen Miracle Gel

Sally Hansen heeft een nagellak met gel-look die je kan gebruiken zonder LED- of UV-lamp

3
Essie Gel Couture

Essie Gel Couture

Creëer een gel-look met Gel Couture nagellak. Aan te brengen als een gewone nagellak, met gel topcoat

Gellak aanbrengen met een gellak-lamp

Gellak aanbrengen op je nagels vereist net wat meer werk dan je nagels lakken met gewone nagellak. Anders dan bij gewone nagellak, heb je bij gellak-nagels een goede gellak-lamp, ook wel LED- of UV-lamp, nodig om de gellak te laten drogen. Niet iedereen heeft zo'n lamp in huis. Veel vrouwen kiezen er daarom voor om gellak tijdens de manicure aan te laten brengen.

Een groot voordeel is dat het niet zo moeilijk is om dit zelf thuis te doen! Probeer het eens met ons stappenplan hieronder.

Voordat je begint heb je het volgende nodig:

 • een UV-lamp of LED-lamp 
 • een vijl 
 • een gelprimer 
 • gellak in een kleur naar keuze 
 • een gellak-topcoat 

Gellak zelf aanbrengen doe je zo:

 1. Vijl je nagels in een natuurlijke vorm. Polijst ook het oppervlak van je nagels, zodat de gellak beter hecht aan je nagels.
 2. Breng een primer aan. Die kun je aan de lucht laten drogen.
 3. Breng vervolgens een dun laagje basecoat aan. Laat de nagels nu 2 minuten drogen onder de LED- of UV-lamp.
 4. Breng een dunne laag gellak aan in de kleur van jouw keuze. 
 5. Droog je nagels vervolgens weer 2 minuten onder de gellak-lamp. Herhaal stap 4 en 5 totdat je de perfecte dekking hebt.
 6. Breng de topcoat aan en laat deze in 2 minuten drogen onder de warmtelamp.

Tip: je kunt de gellak lamp ook gebruiken om je 'normale' nagellak sneller te laten drogen.

Gellak op je tenen aanbrengen

Gellak op je tenen aanbrengen gaat hetzelfde als op de nagels van je handen. Groot voordeel: je teennagels groeien minder snel dan de nagels op je vingers. Hierdoor kun je nog langer genieten van gellak op je tenen! 

Hoe lang blijft gellak zitten?

Gellak blijft vaak tot 3 weken mooi op je vingernagels. Op je teennagels kan de gellak zelfs 6 tot 8 weken mooi blijven zitten! De lak is dikker dan gewone nagellak en door de manier waarop gellak wordt aangebracht, is het ook beter gehecht aan je nagels. Begin je barstjes of verkleuringen te zien, of begint je gellak uit te groeien? Dan kun je 2 dingen doen: de uitgroei van je gellak bijwerken of de gellak verwijderen.

Uitgroei gelnagels bijwerken

Zie je uitgroei tussen je gelnagels en je nagelriem? Dan zijn er een aantal hacks om je uitgroei te camoufleren:

 • Zelf lakken. Vijl je gelnagels net zolang totdat je eigen nagel en het gedeelte waar de gelnagel begint even hoog zijn. Vervolgens lak je er met een ‘gewone’ nagellak overheen. Tip: gebruik een gellak-topcoat, deze is vaak wat dikker en laat je nagellak als gellak lijken.
 • Reverse French. Breng op je uitgroei een tegengestelde kleur van je gelnagels aan. Hierdoor krijg je een mooi maantje onderaan je nagels in plaats van bovenaan.
 • Glitternagellak. Glitternagellak is vaak wat dikker dan ‘normale’ nagellak en hierdoor kan je je uitgroei goed verbergen. Daarnaast ziet het er superfancy uit.
 • Versiering. Vul het gedeelte tussen je uitgroei en je gelnagel op met bijvoorbeeld strass-steentjes.

Hoe kan je gellak verwijderen?

Gellak verwijderen gaat net even anders dan gewone nagellak verwijderen. De makkelijkste manier om je gellak te verwijderen is door naar de salon te gaan. Heb je daar geen tijd voor of wil je geld besparen? Dan kan je zelf je gellak verwijderen. Er is niet zoiets als speciale gellak-remover: je kan gewone nagellakremover gebruiken.

Volg ons stappenplan om eenvoudig zelf je gellak te verwijderen.
Dit heb je nodig:

 • nagellakremover met aceton
 • watten
 • aluminiumfolie
 • gellak removal tool
 • nagelverzorging zoals bijvoorbeeld olie

Zo ga je te werk:

 1. Vijl de bovenste laag van de gellak. Hierdoor kan de aceton in de gellak doordringen.
 2. Doe aceton op je watjes en wikkel die om je nagels.
 3. Wikkel aluminiumfolie om de watjes. Laat dit voor ongeveer 15 minuten zitten. Kijk in de tussentijd even naar je lievelingsserie, lees een boek of bel één van je vriendinnen: op deze manier is gel nagellak verwijderen zo slecht nog niet! 
 4. Vervolgens kun je de gellak gemakkelijk verwijderen met een gellak removal tool.

Wil je graag je gellak verwijderen, maar heb je geen aluminiumfolie of watjes in huis, maar wel nagellakremover met aceton? Laat je nagels dan even weken in een badje met je nagellakremover. Begint de gellak week te worden? Dan kun je het er voorzichtig afhalen. Let op: wees voorzichtig. Als je de gellak te vroeg verwijdert, kun je je nagels beschadigen. Verzorg je handen hierna goed met wat extra handverzorging.

Gellak verwijderen zonder aceton

Verwijder je de gellak liever zonder aceton of heb je gewoon even geen aceton in huis? Geen zorgen. Je kunt gellak ook op een andere simpele manier verwijderen, door je eigen gellak remover te maken! Dompel hiervoor je nagels onder in een bakje met warm water en een theelepeltje zout (als dit geen makkelijk recept voor een gellak-remover is, dan weten we het ook niet meer!). Laat je nagels vervolgens 20 minuten weken. Hierna kun je de gellak verwijderen.

Na het verwijderen van gellak kunnen je nagels broos aanvoelen. Je nagels hydrateren helpt! Verzorg je handen, nagels en nagelriemen met een fijne olie

Is gellak slecht voor je nagels?

Hier kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: nee, gellak is niet slecht voor je nagels. Het beschadigt je natuurlijke nagels niet, zolang je goede producten gebruikt en altijd de juiste stappen volgt. Zo is het belangrijk dat je je natuurlijke nagels goed verzorgt voordat je gellak aanbrengt en je je nagels de juiste verzorging biedt na het verwijderen van gellak. Met bovenstaande tips weet je hoe je gellak op de juiste manier aanbrengt en verwijdert en hoef je je dus geen zorgen te maken.  

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.