mooi voor je look

Ontdek ons assortiment
handen met nagels

Omloop van de nagel

Zijn jouw nagelriemen pijnlijk, rood en gezwollen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een omloop van de nagel. Hoe ontstaat een omloop van de nagel? En wat kun je er zelf aan doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over omloop van de nagel moet weten.

Wat zijn de symptomen van omloop van de nagel?

Omloop is een ontsteking van de nagelriem die op elke leeftijd kan voorkomen. De ontsteking kan plotseling optreden of kan chronisch zijn. In de acute fase is meestal een bacterie de oorzaak voor de ontsteking. In de chronische fase is de oorzaak vaak een gist, een soort schimmel.

Omloop kun je herkennen aan een nagelriem die pijnlijk, rood en gezwollen is. Het aanraken en vooral het stoten kan pijn doen. In een wat later stadium kan zich pus vormen in de zwelling, waardoor deze een gele kleur krijgt. Het kan zijn dat de functie van je vinger wat beperkt wordt. Bij sommige mensen gaat de omloop helaas niet weg en ontstaat er een chronische vorm. In dit geval is een groter gedeelte van de nagelriem rood en dik maar is de pijn minder heftig.

Hoe ontstaat een omloop van de nagel?

Omloop wordt meestal veroorzaakt door herhaaldelijke beschadigingen van je nagelriem. Verkeerd je nagels knippen, nagelbijten en het aftrekken van velletjes zijn hier voorbeelden van. Ook een splinter onder de nagel kan omloop veroorzaken. In de beschadigde delen van de nagelriem kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen waardoor een ontsteking kan ontstaan. Ook schimmels en gisten kunnen een omloop veroorzaken.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Deze aandoening verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf, maar soms kan het ook chronisch worden. Wanneer er een abcesje (een holte gevuld met pus) ontstaat, kan deze door de huisarts worden geopend. Soms is het daarbij nodig dat een klein gedeelte van de nagel wordt weggehaald. Maar maak je geen zorgen, dit groeit na de genezing vanzelf weer aan. Het is dan ook verstandig een afspraak te maken bij je huisarts als je denkt dat je last hebt van omloop waarbij er ook sprake is van pus.

Wat kun je zelf doen aan omloop van de nagel?

Je kunt zelf helaas weinig doen om klachten te verminderen als je ze eenmaal hebt. Omloop gaat of vanzelf over of wordt door de huisarts behandeld. Als je last hebt van omloop, kun je deze wel behandelen met een desinfecterende tinctuur of een antischimmel- of antigisttinctuur.

Om het genezingsproces te versnellen, is het belangrijk dat je op een goede manier met je nagels omgaat. Je kunt een aantal dingen doen om de kans op nagelproblemen te verminderen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Nagels knippen. Je nagels regelmatig recht afknippen verkleint de kans op ingroeiende nagels. Je kunt je nagels het beste knippen net nadat je in bad of onder de douche bent geweest. De nagels hebben dan een hoog vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze ook vooral niet te kort.
  • Nagels beschermen. Het is belangrijk dat je de nagels beschermt tegen schadelijke invloeden. Als je vaak met je nagels in het water zit of in contact komt met irriterende stoffen, kun je handschoenen dragen. Rubberen handschoenen beschermen goed, maar kunnen zelf ook weer de nagels kwetsbaarder maken. Dit probleem kun je oplossen door onder de rubberen handschoenen dunne katoenen handschoenen te dragen. Deze nemen transpiratievocht op en houden de nagels goed droog. Draag zoveel mogelijk ruime, niet knellende schoenen.
  • Nagels rust gunnen. Probeer de nagel zoveel mogelijk met rust te laten. Probeer dus niet te bijten, peuteren, velletjes af te trekken of de nagel te gebruiken als gereedschap. Nagellak is een goed middel om de nagels te verstevigen en te beschermen. Helaas is nagellak-remover wel schadelijk voor de nagels, met name remover met aceton. Gebruik daarom niet te vaak nagellakremover en kies een middel zonder aceton.

Shop nu:

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.