Mooi voor je look

Ontdek ons assortiment

Brosse nagel

Heb je last van nagels die snel afbreken, splijten of dat er snel haakjes op ontstaan? Dan is de kans groot dat je last hebt van brosse nagels. We snappen het als je hier vanaf wilt. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over brosse nagels!

undefined

Hoe ontstaat een brosse nagel?

Een brosse nagel kan ontstaan door de volgende oorzaken:

  • Erfelijkheid.
  • Je nagels zijn in contact gekomen met irriterende stoffen (zoals verfmiddelen, zuren, oplosmiddelen of nagellakremover).
  • Als je veel met je handen in het water zit (bijvoorbeeld schoonmakers, badmeesters of glazenwassers).
  • Overbelasting door veel typen of zwaar werk.
  • Psoriasis, dit is een bepaalde huidziekte waarbij er putjes in je nagels ontstaan.
  • Een schimmelinfectie.

Hoe herken je een brosse nagel?

Je kunt een brosse nagel herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je nagels breken of splijten snel.
  • Er ontstaan gemakkelijk haakjes op je nagel.
  • In de lengte of breedte kunnen richels ontstaan.

Wat kan je doen tegen een brosse nagel?

In de meeste gevallen is een brosse nagel een tijdelijk probleem die vanzelf overgaat. Bij sommige mensen kan het een langdurig probleem zijn. Vaak vind je de oplossing door wat aanpassingen te doen in je werk of bij het hobbyen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om beschermende handschoenen te dragen. Heb je het idee dat je brosse nagels veroorzaakt worden door een schimmelinfectie? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Je huisarts kan een kuur voorschrijven waardoor je afscheid kunt nemen van je schimmelinfectie. De volgende 2 tips kunnen je helpen om van je brosse nagel af te komen:

  • Smeer je nagels regelmatig in met een verzorgende, vette handcrème.
  • Gebruik nagellak om je nagels te verstevigen.

Hoe voorkom je een brosse nagel?

De volgende adviezen kunnen je helpen om een brosse nagel te voorkomen:

Knip je nagels

Door je nagels regelmatig recht af te knippen met een speciaal nagelschaartje, verklein je de kans op ingegroeide nagel. Doe dit als je net een bad hebt genomen of als je hebt gedoucht. Je nagels hebben dan een hoog vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Belangrijk: knip je nagels vooral niet te kort!

Bescherm je nagels

Het is belangrijk dat je je nagels beschermt tegen schadelijke invloeden. Als je bijvoorbeeld met je handen veel in het water zit of in contact komt met irriterende stoffen, kun je handschoenen dragen. Verder is het belangrijk om ruime, niet knellende schoenen te dragen.

Gun je nagels rust

Probeer niet op je nagels te bijten, eraan te peuteren, velletjes er af te trekken of ze als gereedschap te gebruiken. Wat je wel kunt doen, is nagellak op je nagels doen. Dit verstevigt namelijk je nagels! Als je weer afscheid wilt nemen van je nagellak, is het belangrijk om voor een nagelakremover zonder aceton te kiezen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Het is verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts als je een lange tijd last hebt van brosse nagels en beschermende handschoenen niet helpen. Ook als je denkt dat je last hebt van een schimmelinfectie is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is we staan voor je klaar!

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.