Wellness at home
Nagelbijten: waarom je er nu mee moet stoppen
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Doe jij het uit verveling tijdens het tv-kijken? Of juist vanwege de spanning voor een belangrijke presentatie? Wat de reden ook is, nagelbijten is een slechte gewoonte waar je vanaf moet zien te komen. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpen we je er graag bij! Lees hier waarom nagelbijten niet goed voor je is en hoe je er vanaf kunt komen.
Wat is nagelbijten?
Het woord nagelbijten zegt het al: je bijt een stukje van je nagels af. Vaak blijft het niet alleen bij je nagel, maar ook de huid rondom je nagel krijgt het flink te verduren. De één spuugt dit vervolgens uit, de ander eet het op. De meeste nagelbijters weten niet beter dan dat ze nagelbijten. Vaak begin je met nagelbijten als je nog maar een kleuter bent, ter vervanging van het duimen of als imitatie van het nagelbijten van je ouders. Het nagelbijten verergert vervolgens tijdens je puberteit en stopt vaak wanneer je volwassen wordt.
Mag jij jezelf al een tijdje volwassen noemen, maar ben je nog steeds een nagelbijter? Wees niet bang, je bent niet de enige! Een kwart van de volwassenen bijt zijn of haar nagels en de meesten van hen willen er graag vanaf komen. Helaas is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat zijn de oorzaken van nagelbijten?
Om ergens vanaf te komen, is het belangrijk om te weten waar de oorzaak ligt. In dit geval is dat dus achterhalen waarom jij nagelbijt. Nagelbijten, kan door verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals:
- Spanning en stress
- Angst
- Eenzaamheid
- Verveling
- Stoppen met roken
Als je eenmaal weet wat precies de oorzaak is van het nagelbijten, kun je in kaart brengen op welke momenten je nagelbijt. Vervolgens zul je actief deze momenten moeten gaan herkennen en je gewoonte om te nagelbijten gaan aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken iets vast houden, zodat je minder in de verleiding raakt om te nagelbijten
Waarom is nagelbijten slecht voor je?
Nagelbijten brengt verschillende gevolgen met zich mee. Zo kan het zorgen voor:
Wondjes
Geïnfecteerde wondjes rondom je nagels die kunnen gaan ontsteken.
Zwakkere nagels
Zwakkere nagels: doordat je vingers en nagels vaak bevochtigd worden, kunnen je nagels een stuk zwakker worden. Daarnaast kun je door het regelmatig bevochtigen van je vingers ook last krijgen van eczeem of andere schimmelinfecties.
Gebitsslijtage
Je moet kracht zetten om je nagels af te kunnen bijten, wat kan zorgen voor slijtage aan je gebit.
Maagproblemen
Op en onder je nagels zit vuil. Wanneer je nagelbijt, komt dit vuil in je mond terecht, wat tot infecties kan leiden.
Ingegroeide nagels
Langdurig nagelbijten kan tot een verkeerde nagelgroei leiden.
Een slechte adem
Door te nagelbijten krijg je nog meer bacteriën in je mond. Deze kunnen voor een slechte adem zorgen.
Hoe kan je nagelbijten afleren?
Wil je stoppen met nagelbijten? Er zijn gelukkig verschillende manieren om van het nagelbijten af te komen. Zo zit er altijd een aanpak tussen die ook voor jou werkt!
- Knip je nagels kort. Doordat je nagels al kort geknipt zijn, is er nou eenmaal minder nagel om eraf te bijten.
- Lak je nagels. Nagellak geeft namelijk een vieze bijsmaak.
- Kies voor nepnagels. Hierdoor kun je niet meer op je eigen nagels bijten en geef je ze de tijd om te herstellen.
- Gebruik een nagelbijtvloeistof met denatonium, zoals pleisters op je nagels.
Shop nu alles tegen nagelbijten
Wanneer naar de huisatrs?
Lukt het je ondanks bovenstaande adviezen niet om te stoppen met nagelbijten? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een gedragstherapeut die je kan helpen met het afleren van het nagelbijten.
Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.