Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Boekenstapel met brillen

Verziend

Heb je moeite met lezen? Kun je verkeersborden nog wel goed zien, maar is een televisiescherm al lastiger? Dan ben je misschien wel verziend. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over verziendheid.

Wat is verziendheid?

Verziendheid is een aandoening die wordt gekenmerkt door wazig zicht van voorwerpen in je buurt. Het wordt ook wel hypermetropie genoemd. De naam van de aandoening verwijst naar het gebied dat je vaak nog goed kunt zien.

Verziendheid bij jonge mensen en kinderen

Bij jonge mensen en kinderen hoeft verziendheid niet altijd klachten op te leveren, omdat hun ogen goed kunnen compenseren. Toch is het voor de ogen wel vermoeiend. Kinderen kunnen er over heen groeien. Het oog groeit namelijk nog mee totdat het kind volgroeid is. Hierdoor is het oog niet meer te kort.

Verziendheid bij ouderen

Iedereen wordt op latere leeftijd in meer of mindere mate verziend. Ouderdomsverziendheid wordt ook wel presbyopie genoemd. De oorzaak ligt bij een verzwakte spier die verantwoordelijk is voor het boller maken van het hoornvlies. Het hoornvlies is in dat geval dus te plat. Naarmate de spier steeds minder sterk wordt, zal het zicht verder verslechteren, ook ver weg.

Wat zijn de oorzaken van verziendheid?

Eén van de oorzaken van verziendheid is een te kort oog. Hiermee wordt de lengte tussen het hoornvlies (voorkant van je oog) en het netvlies (achterkant van je oog) bedoeld. Een andere oorzaak is als je hoornvlies (ooglens) te plat is. Hierbij valt het beeld net achter het netvlies, in plaats van erop. Dit leidt ertoe dat je moeite hebt met het scherpstellen van voorwerpen die dichtbij je staan.

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

Verziendheid kan bij volwassenen leiden tot vervelende klachten. De symptomen zijn:

Hoe corrigeer je de effecten van verziendheid?

Verziendheid corrigeer je met een bril of lenzen. De opticien onderzoekt met een apparaat de sterkte van de brilglazen of lenzen die je nodig hebt. De sterkte van de bril is positief (plus), bijvoorbeeld +1. Nachtlenzen zijn niet mogelijk: deze zijn alleen geschikt voor bijziendheid.

In sommige gevallen is afwijking ook te behandelen met ooglaseren. Ouderdomsverziendheid kan niet worden behandeld met ooglaseren. Je hebt dan een bril of lenzen nodig.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.