Bijziend
Moet je je ogen samenknijpen om objecten op afstand goed te kunnen zien? Dan ben je misschien wel bijziend. Bijziendheid is een veelvoorkomende oogaandoening, waarbij je voorwerpen in de verte minder goed ziet. Maar hoe ontstaat dit eigenlijk? En wat kun je er tegen doen? Je leest het in dit artikel.
Hoe ontstaat bijziendheid?
Bijziendheid kan ontstaan, als je oog te lang is. Met de lengte van je oog wordt de lengte vanaf het hoornvlies (voorkant oog) tot het netvlies (achterkant oog) bedoeld. Bijziendheid kan ook ontstaan, als de bolling van je hoornvlies te dik is. Hierdoor valt het beeld net voor je netvlies, in plaats van erop. Je oog kan dan niet goed scherpstellen op het object in de verte.
Bijziendheid begint meestal in de puberteit, maar kan in principe op elke leeftijd ontstaan. Het komt niet vaak voor dat bijziendheid nog optreedt na je dertigste.
Wat zijn de symptomen van bijziendheid?
Als je bijziend bent, kun je problemen hebben met sporten, autorijden en mensen herkennen. Je moet bij deze activiteiten namelijk goed op afstand kunnen kijken. Uiteindelijk kunnen deze problemen leiden tot de volgende klachten:
- Pijnlijke of vermoeide ogen
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
Hoe weet je of je bijziend ben?
Denk je dat je bijziend bent? Meet het met een letterkaart! Het stappenplan vind je hieronder:
- Ga online op zoek naar een letterkaart en print deze uit.
- Zet eventueel je bril op of doe je contactlenzen in.
- Dek één oog af.
- Lees alle letters op, terwijl een tweede persoon je controleert op fouten.
- Eén fout per regel is geen probleem.
- Herhaal dit voor het andere oog.
Bovenstaande test geeft een indicatie van je gezichtsscherpte. Kun je de onderste rij van de letterkaart niet lezen? Dan is het verstandig om langs te gaan bij een opticien.
Twijfel je over de uitslag van de letterkaart, of test je jezelf liever niet? Ga dan langs bij een opticien. De opticien onderzoekt in hoeverre je bijziend bent. Met een apparaat meet hij de sterkte van de brilglazen die je nodig hebt. De sterkte is altijd negatief (min), bijvoorbeeld -1.
Wat kun je doen tegen bijziendheid?
Blijkt het dat je bijziend bent? Dan schaf je binnenkort waarschijnlijk een hulpmiddel aan. De meeste mensen beginnen met een bril of een set lenzen. Brillen en lenzen functioneren als een kunstmatig hoornvlies en zorgen ervoor dat je scherp ziet. Er bestaat ook de mogelijkheid om je ogen te laten laseren. Dan heb je vaak geen bril of lenzen meer nodig.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan