Cyber Monday bij Etos!

Ontdek deals
koptelefoon naast een toetsenbord en een muis

Gehoorschade

Wist je dat vrij makkelijk gehoorverlies of -beschadiging kunt oplopen? Dit wil je natuurlijk niet! Er zijn veel verschillende oorzaken van gehoorverlies en -beschadiging. Aan sommige oorzaken kun je zelf iets doen, zodat je gehoorverlies of -beschadiging kunt helpen te voorkomen. Wij vertellen je wat dat precies is én alles wat je nog meer moet weten over gehoorverlies en -beschadiging.

Welke soorten gehoorverlies zijn er?

Er zijn twee verschillende vormen van gehoorverlies: geleidings- en perceptief gehoorverlies. Geleidingsgehoorverlies is het gevolg van een probleem in het uitwendige gedeelte of in het middenoor. Bij dit type komen alle geluiden zachter aan, waardoor je geluiden minder goed hoort. In veel gevallen is een geleidingsverlies een tijdelijk gehoorverlies, wat je door een arts kunt laten behandelen.

Een perceptief gehoorverlies is het gevolg van een probleem in het binnenoor. De geluiden klinken dan niet alleen zachter, maar ook de duidelijkheid en helderheid van het geluid is anders. Dit gehoorverlies is niet te verbeteren of te verhelpen. De enige oplossing is een hoortoestel. Het is erg belangrijk om je op het gebied van je oren goed te laten informeren! Raadpleeg daarom altijd je huisarts als je gehoorklachten hebt.

Hoe ontstaat gehoorverlies of -beschadiging?

Gehoorverlies of -beschadiging kan ontstaan door de volgende factoren:

Lawaai

Er kan gehoorschade ontstaan door te harde muziek in bijvoorbeeld clubs, maar ook als je te harde muziek luistert door je koptelefoon. Verder worden sommige mensen in hun beroep aan hoge geluidsniveaus blootgesteld door bijvoorbeeld machines of motoren. Ook zij lopen een risico op permanente gehoorschade. Het is verstandig om lawaai serieus te nemen, want je loopt het risico om lawaaislechthorendheid op te lopen.

Lawaaislechthorendheid is het gevolg van te lang en te veel lawaai. Als je hier last van hebt, is het waarnemen van zacht geluid (meestal ook hoge tonen) gestoord. Dit kan ook gepaard gaan met het horen van een hinderlijk bijgeluid, zoals een pieptoon of een zoemgeluid. Denk je dat je last hebt van lawaaislechthorendheid? Raadpleeg dan je huisarts.

Ziekte en letsel

Bij de volgende ziektes en letsels kan er gehoorbeschadiging veroorzaakt worden:

  • Zwaar hoofdletsel
  • Bepaalde medicijnen
  • Kinderziektes, zoals waterpokken en de mazelen
  • Het plaatsen van buisjes bij een oorontsteking
  • Een gehoorziekte zoals de ziekte van Ménière
  • Oorsuizen

Ouderdom

Ouderdomsslechthorendheid is de meest voorkomende oorzaak van een verslechterd gehoor. De belangrijkste oorzaak is slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Ouderdomsdoofheid treedt meestal op vanaf het vijftigste levensjaar, maar het kan ook al eerder beginnen. Een hoortoestel kan hiervoor een oplossing zijn. Let er hierbij wel op dat je de juiste aanschaft.

Er zijn in Nederland namelijk ongeveer 1500 verschillende hoortoestellen in de omloop. Doordat er veel oorzaken zijn van gehoorverlies of -schade, is niet elk hoorapparaat geschikt voor elke type gehoorprobleem. Daarom is het belangrijk om verschillende gehoorapparaten te vergelijken en de juiste aan te schaffen.

Kun je gehoorschade oplopen tijdens een festival?

Zoals we net al zeiden kun je gehoorschade oplopen door lawaai, dus ook bij festivals. Tijdens een festival is er een maximaal geluidsniveau afgesproken: 103 decibel. Volgens de Nationale Hoorstichting is dit een veilig volume, maar een belangrijke kanttekening: dit geldt alleen als je oordopjes draagt.

Vanaf 80 decibel kan geluid namelijk al schadelijk zijn. De schadelijkheid van geluiden hangt af van hoe lang en hoe vaak je naar muziek luistert. 80 decibel is gangbaar als je er acht uur op een dag naar luistert. Per drie decibel verdubbelt geluid. Dus zit je bijvoorbeeld op 83 decibel? Dan kun je nog vier uur per dag naar muziek luisteren. Als je doorrekent naar 103 decibel kan er in minder dan vijf minuten gehoorschade optreden. Dat is natuurlijk niet best als je op een festival staat.

Moet ik oordopjes dragen tijdens een festival?

Het dragen van oordoppen tijdens een festival is sowieso een goede zaak. Er zijn wel verschillen tussen oordopjes. Zo zijn er voor festival- en concertbezoekers oordoppen met een muziekfilter. Hierdoor kun je de muziek alsnog goed horen en wordt je gehoor beschermd tot ongeveer 100 decibel. Als je geen oordopjes draagt, heb je vijf keer zoveel risico om gehoorschade te ontwikkelen. Bekijk ons assortiment aan oordopjes en kies wat bij jou past.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.