Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

jongen met oor zichtbaar

Slijmoor

Bij een slijmoor zit er vocht of slijm in het middenoor vast. Een slijmoor komt vooral vaak bij kinderen voor. Maar hoe herken je een slijmoor? En wat kun je er zelf tegen doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een slijmoor?

Slijmoor en glue ear zijn verschillende benamingen voor dezelfde aandoening.Bij een slijmoor zit er vocht of slijm in het middenoor. Het vocht zit opgesloten achter het trommelvlies. Het is geen oorontsteking en meestal heb je geen last van oorpijn. Een slijmoor komt vooral bij kinderen voor.

Wat zijn de symptomen van een slijmoor?

Meestal geeft een slijmoor geen duidelijke klachten. Wel is het gehoor vaak minder of sterk wisselend. Als je kind last heeft van een slijmoor, lijkt het alsof hij of zij niet goed kan horen. Misschien ga je er steeds wel vanuit dat het gehoor echt minder is, maar er kan hier sprake zijn van slijmoor. Gehoorverlies is voor een kind erg lastig en kan zich daardoor druk of prikkelbaar gaan gedragen, of zich juist terugtrekken in zijn eigen wereldje. Daarnaast kan je kind de televisie bijvoorbeeld hard aanzetten als hij of zij niet goed hoort. In sommige gevallen kan het gehoorverlies invloed hebben op de spraak- en taalontwikkeling van een kind.

Hoe ontstaat een slijmoor?

Tijdens een verkoudheid wordt er vocht in het middenoor afgescheiden. Door de buis van Eustachius (het gangetje tussen het middenoor en de neus- en keelholte) wordt dit vocht afgevoerd. Het gangetje kan gemakkelijk dicht gaan zitten. Het vocht blijft dan in het middenoor achter. Dit wordt een slijmoor genoemd.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal geneest een slijmoor in drie tot zes maanden. Helaas komt het vaak voor dat een kind meerdere keren last heeft van slijmoren. Maar maak je geen zorgen, zelfs als er langdurig vocht in het middenoor zit, geeft dat geen beschadiging van het gehoororgaan. Soms is behandeling noodzakelijk, omdat er door het minder goede gehoor een achterstand dreigt te ontstaan op het gebied van spraak of leren. Veel kinderen die vaker een slijmoor hebben gehad kunnen de spraak/leerachterstand na hun vijfde levensjaar gelukkig weer inhalen.

Als je de indruk hebt dat je kind minder goed kan horen of problemen heeft met de spraak- en taalontwikkeling dan kan het verstandig zijn bij de huisarts langs te gaan. Soms komt de huisarts dan tot de conclusie dat er sprake is van een slijmoor.

Wat kun je zelf aan een slijmoor doen?

Voor een kind dat slecht hoort, is een rustige omgeving erg belangrijk. Je kind kan bijvoorbeeld veel last hebben van de radio of de televisie. Daarnaast begrijpt je kind gemakkelijker wat je zegt als je het kind aankijkt. Het is daarbij handig duidelijk en niet te snel te spreken. Vraag steeds of je kind het goed heeft verstaan en laat het eventueel herhalen wat je hebt gezegd. Als je kind iets vraagt is het handig hier direct op te reageren. Als je kind iets aanwijst zonder erbij te praten, vraag dan wat hij of zij bedoelt. Voorlezen in een rustige omgeving levert voor slechthorende kinderen veel op. Kinderen worden er vaak rustiger van en kan de spreekvaardigheid en woordkennis daardoor vergroten. Bespreek het gehoorprobleem van je kind met de begeleidster of leerkracht van de crèche of school.

Er zijn verder geen medicijnen waarmee een slijmoor kan worden behandeld. Meestal gaat het vanzelf over; het is daarom goed een tijdje af te wachten. Als na drie maanden het kind nog steeds slecht hoort, is het raadzaam even bij je huisarts langs te gaan. Hij zal met je bespreken of het verantwoord is verder af te wachten of door te verwijzen naar de KNO-arts. In ernstige, langdurige gevallen van een slijmoor kan een operatie nodig zijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.