Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
jongen met oor zichtbaar

Slijmoor

Wanneer er vocht of slijm vastzit in je middenoor, kan dit duiden op een slijmoor. Benieuwd naar de symptomen en wil je weten wat je er zelf tegen kunt doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een slijmoor?

Slijmoor en glue ear zijn verschillende benamingen voor dezelfde aandoening. Bij een slijmoor zit er vocht of slijm vast in het middenoor. Het vocht zit opgesloten achter het trommelvlies. Het is geen oorontsteking en meestal heb je geen last van oorpijn. Een slijmoor komt vooral voor bij kinderen.

Wat zijn de symptomen van een slijmoor?

Bij een slijmoor wordt het gehoor vaak (tijdelijk) slechter. Zeker voor een kind kan gehoorverlies erg lastig zijn. Daardoor kan je kind zich druk en prikkelbaar gaan gedragen of zich juist terugtrekken in zijn eigen wereldje. Ook kun je het slechtere gehoor van je kind bijvoorbeeld herkennen doordat je kind de televisie erg hard aanzet. In sommige gevallen kan het gehoorverlies invloed hebben op de spraak- en taalontwikkeling van een kind.

Hoe ontstaat een slijmoor?

Tijdens een verkoudheid wordt er vocht in het middenoor afgescheiden. Door de buis van Eustachius (het gangetje tussen het middenoor en de neus- en keelholte) wordt dit vocht afgevoerd. Het gangetje kan gemakkelijk dicht gaan zitten. Het vocht blijft dan in het middenoor achter. Dit wordt een slijmoor genoemd.

Wat te doen bij een slijmoor?

Er zijn geen medicijnen waarmee een slijmoor kan worden behandeld. Meestal gaat het vanzelf over, het is daarom goed om dit een tijdje af te wachten. Meestal geneest een slijmoor in drie tot zes maanden. Helaas komt het vaak voor dat een kind meerdere keren last heeft van slijmoren. Maar maak je geen zorgen, zelfs als er langdurig vocht in het middenoor zit, geeft dat geen beschadiging van het gehoororgaan.

Verder kun je in een aantal dingen doen om zo goed mogelijk met de klachten van een slijmoor om te gaan:

  • Zorg voor een rustige omgeving als je kind slecht hoort. Je kind kan bijvoorbeeld veel last hebben van de radio of de televisie.
  • Kijk je kind aan als je tegen hem of haar praat. Je kind begrijpt gemakkelijker wat je zegt als je het kind aankijkt. Het is daarbij handig duidelijk en niet te snel te spreken.
  • Vraag steeds of je kind het goed heeft verstaan en laat je kind eventueel herhalen wat je hebt gezegd.
  • Reageer direct als je kind iets vraagt.
  • Wijst je kind iets aan zonder erbij te praten? Vraag dan wat hij of zij bedoelt.
  • Lees voor! Voorlezen in een rustige omgeving levert voor slechthorende kinderen veel op. Kinderen worden er vaak rustiger van en kan de spreekvaardigheid en woordkennis daardoor vergroten.
  • Bespreek het gehoorprobleem van je kind met de begeleidster of leerkracht van de crèche of school.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Hoort je kind (of hoor jijzelf) na drie maanden nog steeds slecht? Dan is het verstandig om even bij je huisarts langs te gaan. Je huisarts zal met je bespreken of het verantwoord is om verder af te wachten of je kan doorverwezen worden naar de KNO-arts. In ernstige, langdurige gevallen van een slijmoor kan een operatie nodig zijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.