Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu

Loopoor: waarom loopt er vocht uit je oor?

Hè bah, er loopt vocht uit jouw oor of het oor van je kind. Dat heet een loopoor. Gelukkig is dit probleem meestal onschuldig. Wil je weten wat je kunt doen bij een loopoor? En hoe je het kunt voorkomen? Lees dan verder!

vrouw met bril oor

Wat is een loopoor?

Bij een loopoor vloeit er helder vocht of pus uit het oor. Het is geen ziekte op zich, maar een verschijnsel van gehoorgangontsteking of middenoorontsteking . Vaak is zo’n ontsteking het gevolg van een verkoudheid . Een loopoor komt vooral voor bij jonge kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Wat zijn de symptomen van een loopoor?

Je kunt een loopoor herkennen aan het ontstekingsvocht dat uit één of beide oren vloeit. Er kan een beetje bloed in het vocht zitten. Dat is niet erg. Ook hoor je waarschijnlijk iets minder goed vanwege het vocht in je oor.

Wat zijn de oorzaken van een loopoor?

Een loopoor heeft een paar mogelijke oorzaken:

Een middenoorontsteking

Hierbij zit er vocht achter het trommelvlies, dat via een gaatje in het trommelvlies wegvloeit. Een middenoorontsteking komt vaak voor na een verkoudheid.

Een gehoorgangontsteking

Hierbij is de huid van de gehoorgang ontstoken.

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes

Dat gebeurt vaak vanwege (terugkerende) middenoorontsteking. Via zo’n buisje kan ontstekingsvocht naar buiten vloeien.

Waarom hebben vooral kinderen last van een loopoor?

Een middenoorontsteking treedt vooral bij kinderen op, omdat de buis van Eustachius (het gangetje tussen neuskeelholte en middenoor) bij kinderen korter is.

Gaat een loopoor vanzelf over?

Ja, meestal geneest een loopoor uit zichzelf. Na een week is het oor vaak weer helemaal ‘droog’. Ook het gaatje in het trommelvlies, waar het vocht doorheen sijpelde, herstelt zichzelf.

Wat kan je het beste doen bij een loopoor?

Heb jij of heeft je kind last van een loopoor? Hartstikke vervelend! Geduld is bij een loopoor de beste remedie. Dit kun je doen om het genezingsproces te ondersteunen:

  • Stop geen watje in je oor. Als je de ontsteking met een wattenpropje afsluit, geneest het langzamer.
  • Zwem niet met je hoofd onder water. Dan kun je duizelig worden.
  • Douchen kan wel gewoon. Maak het oor schoon met een washandje en lauw water.

Helpen oordruppels bij een loopoor?

Oordruppels bevatten vaak het aluminiumacetotartraat. Dit is een zurige stof die de groei van bacteriën in je oor tegengaat. De oordruppels hebben een indrogend effect, verminderen de jeuk en werken verkoelend voor je oor. Deze oordruppels zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Hoe kan je een loopoor voorkomen?

Omdat een loopoor vaak wordt veroorzaakt door een middenoorontsteking, die op zijn beurt weer vaak wordt veroorzaakt door een verkoudheid, is goede hygiëne de beste manier om een loopoor te voorkomen. Het ontstekingsvocht van een loopoor is besmettelijk. Het kan leiden tot een verkoudheid, maar niet direct tot een middenoorontsteking.

Heb jij of heeft je kind vaak last van een loopoor of middenoorontsteking? Bespreek dan met de huisarts of trommelvliesbuisjes een geschikte oplossing zijn.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een loopoor is bijna altijd onschuldig. Bel in de volgende gevallen je huisarts:

  • Als het loopoor na een week nog niet over is.
  • Als je trommelvliesbuisjes hebt.
  • Als je oordruppels voorgeschreven hebt gekregen en het loopoor na 10 dagen druppelen niet over is.

Ook is het verstandig om 2 weken nadat het loopoor begon, langs te gaan bij de huisarts om te laten controleren of het gaatje in het trommelvlies weer is dichtgegroeid.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.