Vertraging op bezorgen van bestellingen en retouren. Lees meer

oor met oorbel van vrouw met bril

Loopoor

Hè bah, er loopt vocht uit jouw oor of het oor van je kind. Dat heet een loopoor. Gelukkig is dit probleem meestal onschuldig. Wil je weten wat je kunt doen bij een loopoor? En hoe je het kunt voorkomen? Lees dan verder!

Wat is een loopoor?

Bij een loopoor vloeit er helder vocht of pus uit het oor. Het is geen ziekte op zich, maar een verschijnsel van gehoorgangontsteking of middenoorontsteking. Een loopoor komt vooral voor bij jonge kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Wat zijn de symptomen van een loopoor?

Je kunt een loopoor herkennen aan het ontstekingsvocht dat uit een of beide oren vloeit. Er kan een beetje bloed in het vocht zitten. Dat is niet erg. Ook hoor je waarschijnlijk iets minder goed vanwege het vocht in je oor.

Wat zijn de oorzaken van een loopoor?

Een loopoor heeft een paar mogelijke oorzaken:

  • Een middenoorontsteking. Hierbij zit er vocht achter het trommelvlies, dat via een gaatje in het trommelvlies wegvloeit. Een middenoorontsteking komt vaak voor na een verkoudheid.
  • Een gehoorgangontsteking. Hierbij is de huid van de gehoorgang ontstoken.
  • Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Dat gebeurt vaak vanwege (terugkerende) middenoorontsteking. Via zo’n buisje kan ontstekingsvocht naar buiten vloeien.

Gaat een loopoor vanzelf over?

Ja, meestal geneest een loopoor uit zichzelf. Na een week is het oor vaak weer helemaal ‘droog’. Ook het gaatje in het trommelvlies, waar het vocht doorheen sijpelde, herstelt zichzelf.

Tips bij een loopoor

Heb jij of heeft je kind last van een loopoor? Hartstikke vervelend! Geduld is bij een loopoor de beste remedie. Dit kun je doen om het genezingsproces te ondersteunen:

  • Stop geen watje in je oor. Als je de ontsteking met een wattenpropje afsluit, geneest het langzamer.
  • Zwem niet met je hoofd onder water. Dan kun je duizelig worden.
  • Douchen kan wel gewoon. Maak het oor schoon met een washandje en lauw water.

Hoe kun je een loopoor voorkomen?

Omdat een loopoor vaak wordt veroorzaakt door een middenoorontsteking, die op zijn beurt weer vaak wordt veroorzaakt door een verkoudheid, is goede hygiëne de beste manier om een loopoor te voorkomen. Het ontstekingsvocht van een loopoor is besmettelijk: het kan leiden tot een verkoudheid, maar niet direct tot een middenoorontsteking.

Heb jij of heeft je kind vaak last van een loopoor of middenoorontsteking? Bespreek dan met de huisarts of trommelvliesbuisjes een geschikte oplossing zijn.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een loopoor is bijna altijd onschuldig. Bel in de volgende gevallen je huisarts:

  • Als het loopoor na een week nog niet over is.
  • Als je trommelvliesbuisjes hebt.
  • Als je oordruppels voorgeschreven hebt gekregen en het loopoor na tien dagen druppelen niet over is.

Ook is het verstandig om twee weken nadat het loopoor begon bij de huisarts langs te gaan om te laten controleren of het gaatje in het trommelvlies weer is dichtgegroeid.

In samenwerking met

Dr. J.A.M. Engel, consulent en Drs. A.V.M de Visscher, consulent.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje