Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
kindje met blond haar en oor van de zijkant op boot

Middenoor- ontsteking

Zo’n 80% van de kinderen onder de 5 jaar heeft weleens te maken gehad met een middenoorontsteking. En dat doet behoorlijk veel pijn! Middenoorontsteking, oftewel otitis media met effusie, komt ook voor bij volwassenen, maar een stuk minder vaak. Benieuwd naar de symptomen en behandeling van middenoorontsteking? Lees verder!

Shop oordruppels, gewoon bij Etos!

Artikel opslaan

Wat is een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking, ook wel otitis media met effusie genoemd, komt met name voor bij kinderen onder de 5 jaar. Maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen ermee te maken krijgen. De ontsteking ontstaat in veel gevallen door een verkoudheid en kan vervelende klachten veroorzaken, zoals oorpijn en koorts. De ontsteking gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over en kan over het algemeen geen kwaad.

De medische term voor middenoorontsteking is ‘otitis media met effusie’.

Hoe ontstaat een middenoorontsteking?

Een verkoudheidsvirus kan zorgen voor een verstopping van de verbindingsbuis tussen je neus-keelholte en je middenoor (de buis van Eustachius). Hierdoor komen virussen, schimmels en bacteriën opgesloten te zitten in je middenoor, met als gevolg dat je middenoor gaat ontsteken. Klachten, zoals oorpijn, ontstaan doordat ontstekingsvocht drukt op je trommelvlies. Je trommelvlies komt dan bol te staan en er kan zelfs een klein scheurtje in komen. Dit veroorzaakt een loopoor.

Hoelang duurt een middenoorontsteking?

Zowel bij kinderen als bij volwassenen verdwijnen de klachten van een acute middenoorontsteking vanzelf na 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar houden de klachten meestal een week aan. Daarna duurt het vaak nog een aantal dagen voordat de ontsteking volledig genezen is.

Acute of chronische middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking kan acuut of chronisch zijn. Bij acute middenoorontsteking, of otitis media acuta, ontstaat de ontsteking in het middenoor plotseling. Acute middenoorontsteking gaat meestal binnen 2 à 3 dagen vanzelf weer over.

Chronische otitis media is een chronische middenoorontsteking die langer dan 2 maanden aanhoudt. Vaak wordt het veroorzaakt door een gaatje in het trommelvlies dat niet goed heelt, maar wel chronisch ontsteekt. Om chronische middenoorontsteking vast te stellen kan een arts de uitwendige gehoorgang en het trommelvlies onderzoeken en de oorafscheiding onderzoeken op tekenen van bacteriën en schimmels. Als het duidelijk is dat het om chronische middenoorontsteking gaat, moet je het snel laten behandelen. Doe je dat niet, dat kan het oor blijvend beschadigd raken.

Wat zijn de symptomen van een middenoorontsteking?

De symptomen van otitis media met effusie verschillen afhankelijk van of de middenoorontsteking chronisch of acuut is.

Symptomen van acute middenoorontsteking

Acute middenoorontsteking, of otitis media acuta, is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • oorpijn
 • koorts
 • een loopoor
 • rood trommelvlies
 • gezwollen trommelvlies
 • verstopt gevoel in het oor

Symptomen van chronische middenoorontsteking

Chronische middenoorontsteking, of chronische otitis media, is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • regelmatig terugkerende looporen
 • een verminderd gehoor
 • oorsuizen
 • duizeligheid

Middenoorontsteking herkennen bij kinderen

Een middenoorontsteking komt, zoals we hierboven vertelden, vaak voor bij baby's en jonge kinderen. Voor hen is het soms moeilijk om de klachten specifiek te omschrijven. Let daarom goed op het gedrag van je kindje als je vermoedt dat hij of zij last heeft van een middenoorontsteking. Wrijft je kleine vaak aan zijn of haar oor? Heeft je kindje weinig zin in eten en drinken? Of slaapt je kindje slecht? Dit kunnen signalen zijn die duiden op een middenoorontsteking. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Waarom komt een middenoorontsteking minder vaak voor bij volwassenen?

Een middenoorontsteking komt minder vaak voor bij volwassenen dan bij baby's en peuters. Dit komt omdat de oren en keel van baby’s en kinderen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. De buis van Eustachius loopt bij hen vaak nog niet goed van boven naar beneden, waardoor vocht in het oor minder goed afgevoerd kan worden. Ook lopen kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan meer risico op een middenoorontsteking, omdat ze hier relatief vaak bloot worden gesteld aan verkoudheidsvirussen.
 
Volwassenen hebben vaker last van een gehoorgangontsteking dan kinderen. Benieuwd hoe je dit kunt herkennen? Lees dan ons artikel over gehoorgangontsteking.

Wat kan je zelf doen tegen middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking geneest in de meeste gevallen vanzelf. Wel kun je een aantal dingen doen om de pijn te verlichten én om zo snel mogelijk van je klachten af te komen. Zo kun je:

 • Pijnstillers, zoals ibuprofen en paracetamol, slikken om de pijn te verminderen. Let op: kinderen die jonger zijn dan 1 jaar mogen géén ibuprofen gebruiken.
 • Oordruppels gebruiken om de gehoorgang te reinigen en overmatig oorsmeer te voorkomen.
 • Ontzwellende neusspray gebruiken om de verstopping van de buis van Eustachius tegen te gaan.
 • De Valsalva-manoeuvre uitvoeren door je neus dicht te knijpen terwijl je met gesloten mond voorzichtig probeert om lucht uit te blazen.
 • Slikken, gapen of kauwen om de verstopte buis van Eustachius te openen.
 • Na het zwemmen je oor goed schoonspoelen met water. Houd daarna je hoofd schuin en schud al het water uit je oor. Ook kun je tijdens het zwemmen oordopjes dragen om te voorkomen dat er bacteriën in je oor komen.
 • Geen wattenstaafjes gebruiken. Gebruik liever een lauwwarm washandje om je oorschelp en ooropening schoon te maken. De binnenkant van je oor reinigt zichzelf.
 • Het hoofdeind van je bed iets verhogen tijdens het slapen. Dit is natuurlijk het makkelijkste met een verstelbaar bed, maar ook een extra kussen onder je hoofd kan helpen.
 • Vliegen beter even uitstellen. Je mag wel vliegen, maar het luchtdrukverschil dat ontstaat tijdens het stijgen en dalen kan veel oorpijn veroorzaken.

Let op: heb je zelf of heeft je kind last van een loopoor? Let dan extra goed op met zwemmen. Door het scheurtje in het trommelvlies kun je erg duizelig worden wanneer je onder water zwemt. Houd je hoofd dus boven water tijdens het zwemmen!

Shop nu onze favoriete middelen tegen middenoorontsteking

Bekijk hier ons gehele assortiment aan pijnstillers > 

Medicijnen tegen middenoorontsteking 

Als je veel of vaak last hebt van middenoorontsteking, kan de huisarts in sommige gevallen medicijnen voorschrijven. Hierbij kan je denken aan: 

 • antibiotica om de bacteriën die de infectie veroorzaken tegen te gaan 
 • bijnierschorshormonen om de ontstekingsverschijnselen tegen te gaan 
 • lidocaïne om de pijn lokaal te verdoven 

Trommelvliesbuisje tegen middenoorontsteking 

Soms werkten medicijnen niet goed genoeg tegen de middenoorontsteking. In dat geval kan een trommelvliesbuisje een oplossing zijn. Dit buisje wordt in het trommelvlies geplaatst, waardoor er een open verbinding ontstaat tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Het trommelvliesbuisje vervangt dan als het ware de buis van Eustachius. Kinderen kunnen een trommelvliesbuisje onder narcose krijgen. Volwassenen kunnen een er een laten plaatsen bij de polikliniek.  

Wanneer moet je naar de huisarts?

Het is heel belangrijk om de klachten van een middenoorontsteking goed in de gaten te houden. Neem zeker contact op met je huisarts als:

 • je kindje jonger is dan 2 jaar en oorpijn heeft 
 • je klachten na 3 dagen niet verminderen 
 • je vaker dan 2 keer in 1 jaar last hebt (gehad) van oorpijn 
 • je na een week nog steeds last hebt van een loopoor 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.