kindje met blond haar en oor van de zijkant op boot

Middenoor- ontsteking

Zo’n tachtig procent van de kinderen onder de vijf jaar heeft wel eens te maken gehad met een middenoorontsteking. En dat doet behoorlijk veel pijn! Ook volwassenen kunnen een middenoorontsteking krijgen, al gebeurt dit minder vaak. Benieuwd naar de symptomen en behandeling? Lees dan verder!

Wat is een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking, ook wel otitis media met effusie genoemd, komt met name voor bij kinderen onder de vijf jaar. Maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen ermee te maken krijgen. De ontsteking ontstaat in veel gevallen door een verkoudheid en kan vervelende klachten veroorzaken, zoals oorpijn en koorts. De ontsteking gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over en kan over het algemeen geen kwaad.

Hoe ontstaat een middenoorontsteking?

Een verkoudheidsvirus kan zorgen voor een verstopping van de verbindingsbuis tussen je neus-keelholte en je middenoor (de buis van Eustachius). Hierdoor komen virussen, schimmels en bacteriën opgesloten te zitten in je middenoor, met als gevolg dat je middenoor gaat ontsteken. Klachten, zoals oorpijn, ontstaan doordat ontstekingsvocht drukt op je trommelvlies. Je trommelvlies komt dan bol te staan en er kan zelfs een klein scheurtje in komen. Dit veroorzaakt een loopoor.

Wat zijn de symptomen van een middenoorontsteking?

Je kunt een middenoorontsteking herkennen aan:

 • Oorpijn
 • Koorts
 • Een ziek gevoel, zoals misselijkheid en buikpijn
 • Een verminderd gehoor
 • Oorsuizen
 • Een rode huid bij de gehoorgang
 • Ontstekingsvocht en een soms een beetje bloed dat uit het oor loopt (een loopoor)

Let op: een middenoorontsteking komt, zoals we hierboven vertelden, vaak voor bij baby's en jonge kinderen. Voor hen is het soms moeilijk om de klachten specifiek te omschrijven. Let daarom goed op het gedrag van je kindje als je vermoedt dat hij of zij last heeft van een middenoorontsteking. Wrijft je kleine vaak aan zijn of haar oor? Heeft je kindje weinig zin in eten en drinken? Of slaapt je kindje slecht? Dit kunnen signalen zijn die duiden op een middenoorontsteking. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Hoe lang duurt een middenoorontsteking?

Zowel bij kinderen als bij volwassenen verdwijnen de klachten vanzelf na twee tot drie dagen. Bij kinderen jonger dan twee jaar houden de klachten meestal een week aan. Daarna duurt het vaak nog een aantal dagen voordat de ontsteking volledig genezen is.

Waarom komt een middenoorontsteking vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen?

Een middenoorontsteking komt vaker voor bij baby's en peuters, omdat hun oren en keel nog niet helemaal ontwikkeld zijn. De buis van Eustachius loopt bij hen vaak nog niet goed van boven naar beneden, waardoor vocht in het oor minder goed afgevoerd kan worden. Ook lopen kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan meer risico op een middenoorontsteking, omdat ze hier relatief vaak bloot worden gesteld aan verkoudheidsvirussen.

Volwassenen hebben vaker last van een gehoorgangontsteking dan kinderen. Benieuwd hoe je dit kunt herkennen? Lees dan ons artikel over gehoorgangontsteking.

Wat te doen bij een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking geneest in de meeste gevallen vanzelf. Wel kun je een aantal dingen doen om de pijn te verlichten én om zo snel mogelijk van je klachten af te komen. Zo kun je:

 • Pijnstillers, zoals ibuprofen en paracetamol, slikken om de pijn te verminderen. Let op: kinderen die jonger zijn dan één jaar mogen géén ibuprofen gebruiken.
 • Na het zwemmen je oor goed schoonspoelen met water. Houd daarna je hoofd schuin en schud al het water uit je oor. Ook kun je tijdens het zwemmen oordopjes dragen om te voorkomen dat er bacteriën in je oor komen.
 • Beter geen wattenstaafjes gebruiken. Gebruik liever een lauwwarm washandje om je oorschelp en ooropening schoon te maken. De binnenkant van je oor reinigt zichzelf.
 • Het hoofdeind van je bed iets verhogen tijdens het slapen. Dit is natuurlijk het makkelijkste met een verstelbaar bed, maar ook een extra kussen onder je hoofd kan helpen.
 • Vliegen beter even uitstellen. Je mag wel vliegen, maar het luchtdrukverschil dat ontstaat tijdens het stijgen en dalen kan veel oorpijn veroorzaken.

Let op: heb je zelf of heeft je kind last van een loopoor? Let dan extra goed op met zwemmen. Door het scheurtje in het trommelvlies kun je erg duizelig worden wanneer je onder water zwemt. Houd je hoofd dus boven water tijdens het zwemmen!

Shop nu onze favoriete producten

€ 12.29
geneesmiddel, druppels
€ 13.49
€ 8.85
€ 2.29
geneesmiddel, zetpil
€ 1.25
geneesmiddel,
€ 10.29
druppels
€ 12.69
spray
€ 10.99

Bekijk hier ons gehele assortiment aan pijnstillers > 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Het is heel belangrijk om de klachten van een middenoorontsteking goed in de gaten te houden. Neem zeker contact op met je huisarts als:

 • Je kindje jonger is dan twee jaar en oorpijn heeft
 • Je klachten na drie dagen niet verminderen
 • Je vaker dan twee keer in één jaar last hebt (gehad) van oorpijn
 • Je na een week nog steeds last hebt van een loopoor

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.