Alternative text missing

Hoofdpijn bij kinderen

Welke klachten hebben kinderen met hoofdpijn? Het kan namelijk om allerlei soorten pijn gaan zoals steken, drukkende of een bonzende pijn. De pij kan in het hele hoofd zijn maar ook alleen in een bepaald gedeelte. Wil je meer weten over hoofdpijn bij kinderen? Lees dan verder.

Hoe herken je hoofdpijn bij kinderen?

Er is een duidelijk verschil tussen kinderen met gewone hoofdpijn en kinderen met migraine. Kinderen met gewone hoofdpijn spelen meestal door en is verder niets aan te zien. Vaak klagen ze pas over de hoofdpijn als deze al lang aanwezig is of zelfs alweer is verdwenen. Kinderen met migraine daarentegen, zijn echt ziek. Ze stoppen met spelen en trekken zich terug op een rustige plek waar ze het liefst gaan liggen. Ze zien er ziek uit, zijn vaak misselijk en braken soms.

Is hoofdpijn bij kinderen ernstig?

In veruit de meeste gevallen is hoofdpijn bij kinderen gewone hoofdpijn, die na een paar uur vanzelf weer overgaat. Veel minder voorkomend is migraine. Hierbij gaan de aanvallen vanzelf weer over. Eventueel kan migraine behandeld worden met medicijnen. Beide vormen van hoofdpijn leiden niet tot beschadigingen of vertragingen in de ontwikkeling van het kind.

Wat kunt je verwachten?

Kinderen hebben over het algemeen mildere hoofdpijn dan volwassenen. Ze hebben er minder vaak en korter last van. Jongetjes en meisjes hebben even vaak last. Gedurende de puberteit krijgt de hoofdpijn geleidelijk steeds meer het karakter van hoofdpijn bij volwassenen. De hoofdpijn duurt dan langer en komt vaker. Het komt bij meisjes twee keer zo vaak voor als bij jongens.

Wanneer naar de huisarts?

In verreweg de meeste gevallen hebben kinderen onschuldige hoofdpijn, waarvoor geen huisarts bezocht hoeft te worden. In zeldzame gevallen is er echter meer aan de hand. Daarom adviseren wij je aan de huisarts te bezoeken als je kind:

  • Suf is.
  • Koorts heeft in combinatie met de hoofdpijn.
  • Geen baat heeft bij pijnstillers.
  • 's Morgens al hoofdpijn heeft.
  • 's Morgens voor het ontbijt braakt.
  • Problemen ontwikkelt in het lopen, coördineren en/of zien.
  • Ergere hoofdpijn krijgt bij hoesten of persen.
  • Hoofdpijn heeft na het stoten van het hoofd.
  • Hoofdpijn heeft in combinatie met braken.

Mocht je twijfelen over de gezondheid van je kind of nog vragen hebben, kun je natuurlijk ook contact opnemen met je huisarts.

Wat kun je er zelf aan doen?

Voor kinderen met gewone hoofdpijn is regelmaat belangrijk. Elke dag op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd weer opstaan, kan de klachten duidelijk verminderen. Daarnaast is het raadzaam om een hoofdpijndagboek bij te houden. Daarin beschrijf je elke keer dat je kind klaagt over hoofdpijn, de omstandigheden, de aard en de ernst van de klachten. In veel gevallen kan dan een verband tussen een bepaalde situatie en de hoofdpijn worden gevonden. In dat geval is het aanpakken van de oorzaak de beste behandeling.

Hoofdpijn bij kinderen met migraine

Bij kinderen met migraine is de hoofdpijn vaak niet te voorkomen. Soms kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen zoals kaas, chocolade en noten uit het dieet te halen. Als een kind een aanval heeft, kun je het het beste met rust laten. Veel kinderen voelen zich prettig in een donkere, stille kamer. Na een paar uur verdwijnt de aanval vanzelf. Als je kind veel pijn heeft, kun je paracetamol als pijnstiller geven. In de apotheek zijn ook medicijnen tegen misselijkheid verkrijgbaar. Als je kind braakt kun je deze laatste middelen het beste in de vorm van een zetpil geven.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.