kind met teddybeer op schoot

Buikpijn bij kinderen

Ieder kind heeft wel eens last van buikpijn. Soms kan een kind niet goed aangeven waar het precies last van heeft, waardoor je als ouder in het ongewisse blijft. Waar wordt die buikpijn door veroorzaakt? En hoe kun je het beste de buikpijn verzachten? Wij geven je tips!

Artikel opslaan

Waarom heeft je kind buikpijn?

Als je kind last heeft van buikpijn, kan hij of zij soms niet goed aanwijzen wat er aan de hand is. Daardoor weet jij als ouder ook niet goed waardoor de buikpijn komt en wat je ertegen kunt doen. Hieronder lees je over een aantal veel voorkomende oorzaken van buikpijn en waar je ze aan kunt herkennen.

Psychische oorzaak

Heeft je kind ruzie gehad met een vriendje? Moet hij of zij een spreekbeurt geven op school? Zijn er spanningen thuis of ben jij zelf, als ouder, gespannen of somber? Een kind is erg gevoelig voor spannende situaties en kan letterlijk buikpijn van spanning of angst krijgen. Die buikpijn zit vaak rond de navel. Het is in dit geval belangrijk om de onderliggende oorzaak van de buikpijn aan te pakken. Bespreek met je kind wat hem of haar dwars zit en hoe jullie dat samen kunnen oplossen.

Buikgriep

Bij buikgriep heeft je kind niet alleen last van buikpijn, maar ook van diarree, misselijkheid en overgeven. Buikgriep gaat meestal binnen een week vanzelf weer over. Lees er meer over in ons artikel over buikgriep.

Obstipatie

Bij obstipatie of verstopping kan de buikpijn overal in de buik zitten. Daarnaast heeft je kind moeite met en pijn bij het poepen. Hij of zij gaat bijvoorbeeld maar één of twee keer per week naar de wc voor een grote boodschap. Soms kunnen er ‘remsporen’ in de onderbroek van het kind aanwezig zijn. Dat komt doordat er dan wat dunne ontlasting langs de harde ontlasting (de verstopping) wegloopt. Lees meer in ons artikel over obstipatie.

Geïrriteerd maagslijmvlies

Als een kind pijn heeft rond de maagstreek, boven de navel dus, kan het zijn dat hij of zij last heeft van gastritis. Dat is de medische term voor irritatie van het maagslijmvlies. Het slijmvlies dat de binnenkant van de maag bedekt is normaal gesproken goed bestand tegen het sterke zuur in de maag, maar soms kan de maagwand toch geïrriteerd raken. Naast buikpijn kan je kind ook misselijk zijn of een opgeblazen gevoel hebben.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur of reflux houdt in dat de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm. Door het maagzuur raakt de slokdarm dan geïrriteerd. Lees ons artikel over brandend maagzuur voor specifieke klachten die op reflux kunnen wijzen.

Blaasontsteking

Moet je kind vaak plassen en heeft hij of zij pijn bij het plassen? Zit de buikpijn in de onderbuik en begint je kind opeens weer met bedplassen? Dan heeft je kind waarschijnlijk blaasontsteking. Meisjes hebben hier wat vaker last van dan jongens. Bij baby’s en (onzindelijke) kleuters is blaasontsteking soms moeilijk te herkennen. Let bij hen op huilgedrag bij het plassen. Lees meer in ons artikel over blaasontsteking.

De menstruatiecyclus

Bij tienermeisjes kan buikpijn worden veroorzaakt door het verkrampen van de baarmoeder tijdens of vlak voor de menstruatie. De baarmoeder kan ook verkrampen voordat meisjes voor het eerst ongesteld zijn geweest. In een klein aantal gevallen kan ook de eisprong (ongeveer veertien dagen na de eerste dag van de menstruatie) buikpijn veroorzaken. Lees meer in ons artikel over menstruatie.

Pijn elders in het lichaam

Vooral jonge kinderen (ongeveer tussen 2 en 4 jaar) geven nog wel eens buikpijn aan terwijl ze bijvoorbeeld eigenlijk oorpijn of keelpijn hebben. De buik is op die leeftijd een soort oerplaats om gevoelens van pijn en onbehagen te lokaliseren. In de buik is er dan niets aan de hand. Vraag dus goed door aan je kind waar de pijn vandaan komt en waar de pijn precies zit.

Eetgedrag

Buikpijn kan worden veroorzaakt door eetgedrag. Te snel, te veel of te vet eten kan buikpijn in de hand werken, maar je kind kan ook gewoon iets verkeerds hebben gegeten. Het zou kunnen zijn dat je kind misschien voedselvergiftiging heeft. Geen paniek: dit soort buikpijn verdwijnt vanzelf weer, als het maag-darmsysteem het eten heeft verwerkt.

Voedselintolerantie

Bij een intolerantie kan een kind bepaalde voedingsstoffen niet verdragen. Denk aan voedingsstoffen zoals koemelk, pinda’s, eieren of gluten. Krijgt je kind zo’n voedingsstof toch binnen, dan krijgt hij of zij binnen een paar minuten tot twee uur buikpijn en diarree. Ook een opgeblazen gevoel, winderigheid en gewichtsverlies kunnen op een intolerantie wijzen. Lees over glutenintolerantie meer in ons artikel over coeliakie.

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking komt vaker voor bij tieners dan bij jonge kinderen. De buikpijn zit rechts onderin de buik en wordt binnen een paar dagen snel erger. Het kind heeft meestal ook last van koorts en misselijkheid en voelt zich beroerd en ziek. De pijn wordt erger als het kind zich beweegt. Hij of zij loopt dan ook vaak een beetje voorovergebogen van de pijn. Vermoed je dat je kind blindedarmontsteking heeft? Bel dan meteen je huisarts.

Wat kun je doen als je kind buikpijn heeft?

Het kan erg vervelend en stressvol zijn voor je kind als hij of zij buikpijn heeft. Wat helpt tegen buikpijn, is afhankelijk van de oorzaak ervan. Wij geven je een paar algemene tips om buikpijn te verzachten en te voorkomen.

Tips om buikpijn te verzachten

 • Neem je kind serieus als hij of zij aangeeft buikpijn te hebben. Praten over de klachten lucht bij een psychische oorzaak namelijk vaak al op. Daarnaast kun je de psychische oorzaak alleen aanpakken als je weet wat het kind dwars zit.
 • Geef eventueel paracetamol om de pijn te verlichten. Bij menstruatiepijn kan ibuprofen ook werken.
 • Leg een warme kruik tegen de buik van je kind. Dit kan helpen om te ontspannen.
 • Laat een kind zo veel mogelijk zijn of haar normale dagritme volhouden als de oorzaak van de buikpijn bij spanningen of angst ligt. Een kind bijvoorbeeld thuis houden als het bang is voor school werkt vaak averechts.

Tips om buikpijn te voorkomen

 • Kies voor gezonde, gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf.
 • Voorkom dat kinderen te veel of te snel eten of drinken.
 • Zorg voor voldoende vezels in de voeding om obstipatie te voorkomen. Vezels zitten in volkoren producten, zoals volkoren brood of pasta, in fruit en in (rauwe) groenten.
 • Stimuleer voldoende lichaamsbeweging.
 • Leer je kind om te gaan met onvermijdelijke stressfactoren, zoals spreekbeurten, sportwedstrijden of ruzies.

Heeft je kind regelmatig last van buikpijn? Dan kan het zinvol zijn om een buikpijndagboek bij te houden. Schrijf hierin alles op over de buikpijn: wanneer begint het, hoe lang duurt het, waar zit de pijn precies, doet plassen of poepen pijn, is er net iets spannends gebeurd of liggen er spannende situaties in het verschiet? Op deze manier kun je een duidelijk beeld vormen van de buikpijn en eventuele oorzaken.

Wanneer moet je kind naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als:

 • Je vermoedt dat je kind blindedarmontsteking heeft.
 • Je vermoedt dat je kind blaasontsteking heeft.
 • De buikpijn heftiger is dan normaal, erger wordt of niet vermindert.
 • Er bloed bij de ontlasting zit.
 • Je kind helemaal geen eten of drinken kan binnenhouden.
 • Je kind ook suf is.

In samenwerking met

Drs. W.J. den Ouden, consulent

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.