Advies over pijn

Klachten en pijn zijn er in allerlei soorten en maten en iedereen reageert er anders op. Ze kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben. Etos heeft veel voorkomende klachten en pijnsoorten eens op een rij gezet: hoofdpijn, migraine, (beginnende) keelpijn, rugpijn, brandend maagzuur, menstruatiepijn en spier- en gewrichtspijn.

Bij hoofdpijn

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Het wordt vaak veroorzaakt door spanningen (bewust of onbewust) en kan drukkend en kloppend voelen. Spanningshoofdpijn komt het vaakst voor. Ook hoofdpijn door stress is een veel voorkomende vorm.

Panadol Plus* bevat 500 mg paracetamol en 65 mg coffeïne per tablet. 

Advil Liquid-Caps* bevat 400 mg ibuprofen per tablet. 

Hoofdpijn

Beginnende keelpijn

Keelpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal is een ontsteking de oorzaak. Ook overbelasting van de keel kan een oorzaak zijn voor keelpijn. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid.

Strepsils Citroen & Honing zuigtabletten* bevat 0,6 mg amylmetacresol en 1.2 mg 2.4-dichloorbenzylalcohol per zuigtablet.

Trachitol Zuigtabletten Suikervrij* bevat 1 mg lidocaënehydrochloride en 1,8 propyl-4-hydroxybenzoaat.

Strepfen* Bij ontstoken en gezwollen keel: Bij keelpijn in een meer gevorderd stadiumStrepfen is een product bij keelpijn met een ontstekingsremmende werking (NSAID). Dit helpt keelpijn te verlichten door ontsteking en zwelling te verminderen.

Keelpijn

Bij Migraine

Migraine is een matige tot ernstige, kloppende hoofdpijn die in aanvallen voorkomt. De aanvallen kunnen variëren van 1 keer per jaar tot soms meerdere keren per maand. De pijn zit vaak aan één zijde van het hoofd, daarnaast komen misselijkheid en/of braken en gevoeligheid voor licht en geluid regelmatig voor.

Excedrin* bevat per filmomhulde tablet 250 mg acetylsalicylzuur, 250 mg paracetamol en 65 mg cafeïne. Gebruik vanaf 18 jaar. 

Nurofen Migraine* bevat 400 mg ibuprofen.

Migraine

Lage rugpijn

Rugpijn is vaak een gevolg van verkrampte spieren. Extreme stijfheid kan samengaan met hevige pijn. Spit (of lage rugpijn) komt door overbelasting van de rug. Een hernia is niet hetzelfde als rugpijn, omdat het een doortrekkende pijn is.

ThermaCare Rugpijn Warmte Kompressen warmtepleisters* 

Voltaren K* bevat 12.5 mg diclofenac-kalium. 

Rugpijn

Bij menstruatiepijn

Menstruatiepijn komt voor tijdens en/of voor de eerste dagen van de menstruatie. Het is een krampende, stekende of zeurende pijn in de onderbuik, die kan uitstralen naar de onderrug en bovenbenen. Het is een vervelende pijn, maar wel onschuldig. De pijn is het gevolg van het samentrekken van de baarmoeder door de menstruatie (ongesteldheid). 

Aleve Feminax* bevat 275 mg naproxennatrium per tablet. 

Nurofen Female* bevat 400mg ibuprofen. 

Menstruatiepijn

Spier- en gewrichtspijn

Allerlei klachten met als belangrijkste symptomen pijn, stramme en stijve spieren en gewrichten. Gewrichtspijn ontstaat vaak door vermindering van het smeermiddel, slijtage of verstijving van het kraakbeen. Ontstekingen kunnen gewrichten ook aantasten, waarbij uitstralende pijn naar andere spieren en gewrichten een gevolg kan zijn.

Voltaren Emulgel* bevat 1.16% diclofenac. 

VSM Spiroflor SRL Spier- en Gewrichtsgel 

Spier- en gewrichtspijn

Paracetamol en NSAIDS

Paracetamol

Pijn of koorts? Neem een paracetamol. Dat helpt de pijn bestrijden en koorts te verlagen.

Advies: Gebruik je dit geneesmiddel langer dan een maand? Neem dan maximaal 5 tabletten per dag. Bij korter gebruik maximaal 8 tabletten per dag. Langdurig gebruik van pijnstillers kan leiden tot pijnstillerafhankelijke hoofdpijn. In de bijsluiter lees je er meer over.

NSAID´s

Als je pijn hebt vanwege een ontsteking of bij menstruatiepijn kun je een NSAID nemen. Deze hebben een ontstekingsremmende werking.

Advies: Zware pijnstillers gaan niet altijd samen met andere geneesmiddelen en kunnen hoofdpijn, maagpijn en darmklachten veroorzaken. Het risico van klachten hangt af van je leeftijd, overige medicatie en gevoeligheid voor pijnstillers.

Bij twijfel

Als je twijfelt of je een paracetamol of ibuprofen moet nemen kun je het beste beginnen met een paracetamol. Ibuprofen is een zogenaamde NSAID. NSAID ’s hebben, in vergelijking tot paracetamol, meer bijwerkingen. Zo is ibuprofen slechter voor je maag en wordt over het algemeen afgeraden om tijdens zwangerschap NSAID’s te gebruiken.

ALTERNATIEVE PIJNOPLOSSINGEN

Pijn bestrijden zonder pillen

Als je pijn hebt kun je een pijnstiller slikken, maar je kunt het nare gevoel soms ook anders bestrijden. Etos heeft twee succesvolle pijnoplossingen uit Engeland over laten komen.

Paingone automatische pen

Therapie-pen

Paingone Automatische Pen is de originele Tens-pen (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Deze alternatieve manier van pijnbestrijding maakt gebruik van elektrische lading van een lage frequentie, geproduceerd door kristallen. Een klik met de pen zorgt voor een lage frequentie electrische impulsen die de zenuwweg activeren. Hierdoor wordt endorfine aangemaakt en zal de pijn afnemen. De pen levert een eenvoudige Tens-therapie van dertig tot zestig seconden. Zet de pen direct op de huid of over (niet te dikke) kleding op de plek waar je pijn hebt.

Nu exclusief te koop bij Etos!

Pluspunten van Paingone: 

  • Gemakkelijk mee te nemen.
  • Batterijen zijn niet nodig.
  • Klinisch bewezen resultaat.
  • Snelle, effectieve pijnverlichting.
  • Gaat zeker 2 jaar mee.

Hot & cold therapie

Hot & Cold therapie

De Therapearl Herbruikbaar Kompres Warmte- of Koudetherapie is een door artsen ontwikkeld hot & cold pack. Wanneer je dit product in de vriezer legt of verwarmt, houden de parels de temperatuur vast. Net zo lang als de tijd die artsen adviseren om klachten als gevolg van pijntjes en kneuzingen van het lichaam te verlichten. Het helpt onder andere bij hoofdpijn, gewrichtspijn, migraine en spierpijn. Zo kun je pijn en ontstekingen verminderen zonder medicijnen.

TheraPearl is exclusief verkrijgbaar bij Etos.

Pluspunten van TheraPearl:

  • Zacht en buigzaam en daarom handig te gebruiken over het hele lichaam.
  • Druppel- en knoeivrij en comfortabeler in gebruik dan een smeltend ice-pack of een warme doek.
  • Hypoallergeen, niet giftig en herbruikbaar.

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking. Bronnen: zelfzorg.nl, thuisarts.nl en Standaarden voor zelfzorg, uitgave KNMP 2011.

Wist je dat … Je regelmatig op koorts moet controleren?

Wist je dat … Je moet durven toegeven aan pijn?

Wist je dat … Goede voorlichting over beschikbare producten een must is?

Wist je dat … Onze Etos assistent-drogisten of je huisarts altijd bereid zijn om vragen te beantwoorden?

Wist je dat … Er specifieke pijnstillers zijn voor verschillende types pijn?

Wist je dat … Je bij aanhoudende klachten een (huis)arts kan benaderen?

Wist je dat … Je vóór gebruik de bijsluiter van geneesmiddelen moet lezen?

Wist je dat … Er op geneesmiddelen een houdbaarheidsdatum zit?