Slaap
Bedtijden voor kinderen: hoe laat naar bed?
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Hoe laat moet je kind naar bed? Op tijd! Voor kinderen is een goede nachtrust essentieel. Om tot rust te komen, maar ook om te groeien. (Naar schoolgaande) kinderen die slecht of weinig slapen, kunnen zich minder goed concentreren, leren minder goed, zijn vaker ziek en hebben vaker overgewicht. Hoeveel slaap heeft jouw kind nodig? En wat zijn geschikte bedtijden? Lees het hieronder!
Hoe lang moet een baby slapen?
Baby’s spenderen vele uren in dromenland. Jonge baby’s worden nog niet automatisch slaperig als het donkerder wordt. Zeg jouw eigen nachtrust maar vaarwel! Gelukkig leert hun biologische klok vrij snel een dag-nachtritme aan.
Wij onderscheiden drie perioden in de slaapontwikkeling van een baby:
0-1 maand
Je baby slaapt wel 15 tot 17 uur per dag, verdeeld over korte slaapjes van 2 tot 4 uur.
1 tot 4 maanden
Je baby slaapt nu 14 tot 15 uur per dag en begint een soort dag-nachtritme te ontwikkelen. ‘s Avonds slaapt hij of zij het langst, waarschijnlijk zo’n 4 tot 6 uur.
4-12 maanden
Je baby slaapt nog steeds 14 tot 15 uur per dag, maar nu is het belangrijk om een gezond slaapritme te ontwikkelen. Meestal doet een baby nog 3 dutjes per dag: in de ochtend, de vroege middag en de namiddag. Het is de bedoeling dat het namiddagdutje geleidelijk verdwijnt uit het slaapschema, zodat je baby ‘s nachts steeds beter doorslaapt.
Hoe lang moeten dreumesen en peuters (1 tot 3 jaar) slapen?
Dreumesen en peuters slapen 12 tot 14 uur per dag. Wanneer je dreumes ongeveer anderhalf jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om ‘s middags één lange dut te doen die ongeveer 1 tot 3 uur duurt.
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed en worden tussen 06:00 en 08:00 uur weer wakker.
Hoe lang moeten kleuters (3 tot 6 jaar) slapen?
Kleuters slapen zo’n 10 tot 12 uur per dag. Ze kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 06:00 en 08:00 uur opstaan. Totdat je kind 5 jaar oud is, kan hij of zij nog wel een middagslaapje doen, maar deze wordt steeds korter.
Hoe lang moeten schoolgaande kinderen (6 tot 12 jaar) slapen?
Naar schoolgaande kinderen slapen 10 tot 11 uur per dag. Jonge kinderen hebben meer slaap nodig dan oudere kinderen. We hebben een indicatie van bedtijden per leeftijdsgroep voor je op een rijtje gezet. Dit is een indicatie omdat het per kind kan verschillen wat werkt:
5-6 jaar
Tussen 19:00 en 19:30 uur
7-8 jaar
Tussen 19:30 en 20:00 uur
9-10 jaar
Tussen 20:00 en 20:30 uur
11-12 jaar
Tussen 20:30 en 21:00 uur
Hoe lang moeten pubers (12-18 jaar) slapen?
Tieners in de puberteit moeten 8 tot 10 uur per dag slapen. Dat is meer dan volwassenen, omdat een puberlichaam nog volop in ontwikkeling is. Dat kost veel energie! Bovendien kan te weinig slaap een nadelig effect hebben op schoolprestaties en mentale en lichamelijke gezondheid.
Bij pubers zijn bedtijden vaak een onderwerp van strijd: 's ochtends kunnen ze nauwelijks uit bed komen, terwijl ze ’s avonds het liefst zo lang mogelijk opblijven. De biologische klok van pubers kan namelijk verstoord zijn doordat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te laat begint. Het gevolg is dat pubers vaak niet bijtijds in slaap kunnen vallen, terwijl ze op schooldagen toch vroeg op moeten staan.
Wij hebben een indicatie van bedtijden voor pubers voor je op een rijtje gezet:
12-15 jaar
Tussen 21:00 uur en 21:30 uur
15 en 17 jaar
Tussen 21:30 uur en 22:00 uur
17 en 18 jaar
Tussen 22:00 uur en 23:00 uur
Tips voor het naar bed gaan
Om te zorgen dat je kind voldoende uitrust 's nachts is een juiste bedtijd dus van belang. Maar wat kun je zelf doen om je kind goed voor te bereiden op een goede nachtrust? Wij zetten het voor je op een rij:
- vermijd blauw licht
- zorg voor regelmaat & ritme (probeer de natuurlijke biologische klok van je kindje te ontdekken)
- zorg voor rust voor het slapengaan (geen wilde activiteiten meer voor het slapen)
- zorg voor een goede ventilatie
- maak gebruik van een nachtlampje
- eet gevarieerd (vermijd suikers en koolhydraten)
Ben je op zoek naar tips voor een peuter? Lees dan dit artikel.
Zijn deze bedtijden toepasbaar op ieder kind?
Uiteraard zijn deze tijden een indicatie. Ieder kind is verschillend en het kan dus ook zo zijn dat jouw kind juist beter slaapt als deze later naar bed gaat. Het is vooral een kwestie van proberen en in de gaten houden hoe jouw kind reageert.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.