Jicht: wat is het en wat kan je doen?

Heb je regelmatig last van plotselinge pijn in je grote teen, voet, knie of enkel? Dan kan het gaan om jicht. Deze aandoening komt vooral voor bij volwassenen vanaf middelbare leeftijd. In dit artikel lees je wat jicht is, hoe je het kan herkennen en welke leefstijltips kunnen helpen bij het omgaan met deze klachten.

zwevende voeten boven grasveld

Wat is jicht?

Jicht is een ontsteking van een gewricht dat wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur, een normaal afvalproduct van je lichaam, in het bloed. Dit urinezuur kan kristallen vormen die zich ophopen in een gewricht, bijvoorbeeld in de grote teen of in de voet. Dit zorgt voor pijn, roodheid, zwelling en warmte. Vaak begint het met een jichtaanval in één gewricht, zoals de knie of voet. Een aanval begint vaak ’s nachts. Jicht komt bij mannen bijna 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen. De gemiddelde leeftijd waarop jicht bij mannen begint ligt rond de 40 jaar, bij vrouwen rond de 55 jaar.

Hoe ontstaat jicht?

Jicht ontstaat wanneer er te veel urinezuur in je bloed zit. Dat is een stof die ontstaat bij het afbreken van eiwitten. Normaal gesproken wordt urinezuur via de urine afgevoerd. Maar als je lichaam er te veel van aanmaakt of het niet goed kwijt kan, kan het zich ophopen in je gewrichten. Erfelijke aanleg, overgewicht, sommige medicijnen en aandoeningen zoals hoge bloeddruk of nierproblemen kunnen het risico op jicht vergroten. Ook een operatie, blessure of overbelasting van een gewricht kan een aanval uitlokken.

De symptomen van jicht

Jicht zit meestal in het gewricht van de grote teen, maar kan ook in de voet, enkel, knie of pols zitten. Bij jicht is er een ontsteking in een gewricht. Het gewricht is dan pijnlijk, rood, dik en warm. Soms krijg je ook lichte koorts. Jicht komt vrijwel altijd in aanvallen. Jicht ontstaat vaak ‘s nachts, wordt tijdens de dag erger en is vaak aan het einde van de dag op z’n ergst. Een jichtaanval is meestal na 1 tot 3 weken weer over. Als je eenmaal een aanval hebt gehad, is de kans groot dat je ze vaker krijgt.

Jicht behandeling

Bij jicht kan je huisarts medicijnen voorschrijven. Met de juiste behandeling kan je het goed onder controle houden.

Bij jicht is het meestal niet nodig om een speciaal dieet te volgen. Het belangrijkste is dat je gezond en gevarieerd blijft eten. Er is tot nu toe geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat het drinken van alcohol of frisdrank, of het eten van rood vlees, orgaanvlees of vis, echt leidt tot meer jichtaanvallen.

Merk je zelf dat bepaalde producten invloed lijken te hebben op je klachten? Dan kan je proberen om deze een tijdje te vermijden en kijken of dat verschil maakt.

Wat je zelf kan doen bij jicht

Jicht kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kan doen om klachten te verlichten en je gewricht te ontzien. We geven je een aantal praktische tips:

Rust

Geef je pijnlijke gewricht genoeg rust. Leg je been hoog als je jicht in je voet of been hebt, net alsof je een gebroken been hebt. Draag een mitella of leg je arm op een kussen op tafel als je jicht in je arm of pols hebt.

Koelen

Koel je pijnlijke gewricht met een natte doek of met ijs om de pijn te verlichten. Als je ijs gebruikt is het verstandig om de ijsklontjes in een plastic zakje met een theedoek eromheen te doen zodat de huid niet bevriest.

Plastabletten

Gebruik je plastabletten? Overleg dan met je huisarts. Plastabletten kunnen namelijk een jichtaanval helpen uitlokken.

Overgewicht

Aangezien overgewicht een risicofactor is voor jicht, is het belangrijk om af te vallen wanneer je te zwaar bent. Val niet te snel af, want ook dat kan een jichtaanval uitlokken. Wil je een gezonder eetpatroon? Volg dan de adviezen van de Schrijf van Vijf.

Bewegen

Worden de klachten minder? Dan is het belangrijk om je gewrichten regelmatig te bewegen. Dit voorkomt stijfheid en een betere bloeddoorstroming. Vermijd wel zware of langdurige belasting op je gewrichten.

Drink water

Drink elke dag voldoende water, ongeveer 1,5 tot 2 liter, tenzij je arts anders adviseert. Voldoende vocht helpt je lichaam om urinezuur via de nieren af te voeren. Zo verklein je de kans dat urinezuur zich ophoopt en er opnieuw een aanval ontstaat. Regelmatig water drinken, verspreid over de dag, ondersteunt bovendien je algehele vochthuishouding.

Wanneer met jicht naar de huisarts?

Het is goed om naar de huisarts te gaan als je denkt dat je jicht hebt. Je huisarts kan vaststellen of het echt om jicht gaat en of er een behandeling nodig is. Ook als je regelmatig aanvallen krijgt, is het belangrijk om dit te bespreken.

Disclaimer:

Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.