Voeding
Jicht
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Word je ‘s ochtends wakker met flinke pijn in je grote teen, enkel of pols? Au! Het zou kunnen dat je jicht hebt. Jicht ontstaat meestal vanaf middelbare leeftijd maar hoeft niet per se ernstig te zijn. Lees snel verder hoe je jicht herkent en wat je ertegen kunt doen.
Wat is jicht?
Hoe ontstaat jicht?
Jicht ontstaat doordat je te veel urinezuur in je bloed hebt. Urinezuur is een afbraakproduct van eiwitten. Als je lichaam er te veel van aanmaakt of als je nieren het minder goed kunnen afvoeren, stijgt de hoeveelheid. Het urinezuur kan vervolgens voor een ontsteking in je gewrichten zorgen. Dit kan leiden tot verdikkingen die jichtknobbels worden genoemd.
Maar tien procent van de mensen met te veel urinezuur in het bloed krijgt last van jicht. De kans op jicht is groter bij mensen met suikerziekte, verstoorde nierfunctie, hoge bloeddruk, overgewicht, stress en als erfelijke ziekte.
Alcoholgebruik, eiwitrijke maaltijden, stress, plaspillen en chemotherapie kunnen een jichtaanval uitlokken. Ook als gevolg van een operatie, verstuiking of overbelasting van het gewricht kun je jicht krijgen. Heel soms kan jicht ontstaan door een andere ziekte zoals leukemie. Heb je te veel urinezuur in je lichaam maar geen klachten? Dan hoef je niet te worden behandeld.
Wat zijn de symptomen bij jicht?
Jicht zit meestal in het gewricht van de grote teen, maar kan ook in de voet, enkel, knie of pols zitten. Bij jicht is er een ontsteking in een gewricht. Het gewricht is dan pijnlijk, rood, dik en warm. Soms krijg je ook lichte koorts.
Jicht komt vrijwel altijd in aanvallen. Jicht ontstaat vaak ‘s nachts, wordt tijdens de dag erger en is vaak aan het einde van de dag op z’n ergst. Een jichtaanval is meestal na 1 tot 3 weken weer over. Als je eenmaal een aanval hebt gehad, is de kans groot dat je ze vaker krijgt.
Wat te doen tegen jicht?
Ruim 60% van de mensen heeft binnen een jaar een 2e aanval. Jichtaanvallen komen na iedere aanval steeds vaker voor. Ook duren de aanvallen steeds langer en kun je zelfs in meer gewrichten jicht krijgen. Iemand die meer dan drie aanvallen per jaar heeft, heeft chronische jicht. Bij chronische jicht kun je op de lange termijn zelfs misvormingen in je gewrichten krijgen. Patiënten met chronische jicht kunnen een behandeling krijgen met medicijnen die het urinezuurgehalte in het bloed verlagen.
Na de eerste jichtaanval geeft je huisarts je meestal medicijnen om de klachten te verminderen. Meestal zijn dat pijnstillers die ook ontstekingsremmend zijn. Bij erge klachten kunnen medicijnen ook direct in het gewricht geïnjecteerd worden.
De volgende tips kunnen je helpen om de klachten te verminderen:
Rust
Geef je pijnlijke gewricht genoeg rust. Leg je been hoog als je jicht in je voet of been hebt, net alsof je een gebroken been hebt. Draag een mitella of leg je arm op een kussen op tafel als je jicht in je arm of pols hebt.
Koelen
Koel je pijnlijke gewricht met een natte doek of met ijs om de pijn te verlichten. Als je ijs gebruikt is het verstandig om de ijsklontjes in een plastic zakje met een theedoek eromheen te doen zodat de huid niet bevriest.
Plastabletten
Gebruik je plastabletten? Overleg dan met je huisarts over het stoppen hiermee. Plastabletten kunnen namelijk een jichtaanval helpen uitlokken.
Overgewicht
Bij overgewicht kan afvallen helpen om de hoeveelheid jichtaanvallen te verminderen. Val niet te snel af, anders kunnen jichtaanvallen juist worden uitgelokt.
Medicatie
Bij een jichtaanval kunnen ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen of naproxen, bijdragen aan het verminderen van de ontsteking. Deze medicijnen zijn zonder recept bij apotheek en drogist verkrijgbaar. Heb je na na 2-3 dagen nog steeds erge klachten of zijn er veel bijwerkingen van de medicijnen? Neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan je andere medicijnen voorschrijven.
Bewegen
Worden de klachten minder? Dan is het belangrijk om je gewricht regelmatig te bewegen. Dit voorkomt stijfheid en een betere bloeddoorstroming. Dit zorgt ervoor dat je sneller herstelt. Vermijd wel zware of langdurige belasting op je gewricht.
Drink water
Drink elke dag veel water. Hiermee verklein je de kans op nieuwe aanvallen.
Vermijd alcohol en te veel eiwit
Vermijd alcohol en eet niet teveel eiwitrijke eten, zoals vlees en vis. Vegetarisch eten kan helpen om de kans op nieuwe aanvallen te verminderen.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Het is goed om naar de huisarts te gaan als je denkt dat je een ontstoken gewricht hebt, zeker als de ontstekingen vaker terugkomen. Als jicht bij jou is vastgesteld en je krijgt opnieuw een ontstoken gewricht, dan kun je zelf starten met medicijnen. Als de klachten niet binnen een paar dagen verminderen kun je het beste alsnog naar de huisarts gaan. Als je chronische jicht hebt is het verstandig om samen met de huisarts een plan te maken om de aanvallen te verminderen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.