Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 2.99 voor € 2.69
lotion
Spaar 1 Air Mile

Ontstoken oorlel? Zo kom je ervan af!

Au! Je oorlel is rood, warm en pijnlijk. Je hebt een ontsteking. Even geen oorbellen dragen dus. Maar hoe ontstaat een oorlelontsteking eigenlijk? En hoe kun je zo’n ontsteking voorkomen? We vertellen je alles wat je moet weten.

Oor met oorbel

Wat is een oorlelontsteking?

Een oorlelontsteking is een ontsteking van de oorlel, het onderste, zachte gedeelte van je oorschelp. De ontsteking kan komen door een infectie (bijvoorbeeld veroorzaakt door een bacterie), een allergie of een combinatie van deze twee. Een ontstoken oorlel doet vaak pijn als je hem aanraakt of als je op je oor slaapt.

Wat zijn de symptomen van een ontstoken oorlel?

Bij een oorlelontsteking is de oorlel rood en gezwollen en in sommige gevallen komt er vocht of pus uit. Daarnaast kun je last hebben van jeuk en/of pijn rondom de ontsteking. Er kunnen soms ook blaren en korstjes op de oorlel ontstaan. Vooral de korstjes veroorzaken de jeuk.

Hoe ontstaat een ontstoken oorlel?

Vaak ontstaat een oorlelontsteking doordat er een (oorbel-)gaatje in de oorlel is gemaakt of door het dragen van oorbellen. Na het maken van gaatjes in de oorlel kan een infectie van het wondje ontstaan. Zelfs wanneer er steriel is gewerkt bij het schieten van het gaatje.

Als je een allergie voor nikkel ontwikkelt of al hebt, kan er eczeem ontstaan rond een sieraad dat nikkel bevat. Door dit eczeem is de kans groter dat er ook een infectie optreedt omdat de huid door het eczeem vaak beschadigd is.

Kinderen met eczeem krijgen nogal eens een kloofje bij de overgang van de oorlel naar het gezicht. Dit kloofje wordt dus niet veroorzaakt door oorbellen, maar kan ook ontsteken.

Is een ontstoken oorlel ernstig en wat kan ik verwachten?

Een ontstoken oorlel is in principe niet ernstig, maar je moet er wel aandacht aan besteden om te voorkomen dat de ontsteking erger wordt. Als je allergisch bent voor nikkel, kan het dragen van nikkelhoudende sieraden ook op de rest van je lichaam hardnekkig eczeem veroorzaken.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Met een ontstoken oorlel hoef je in principe niet gelijk naar de huisarts. Je kunt de ontsteking thuis goed behandelen. Bij twijfel of als een van onderstaande situaties van toepassing is, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts:

  • Als er koorts optreedt.
  • Als de ontsteking erger wordt of niet over gaat.
  • Als de ontsteking zich uitbreidt rondom het oor of als de lymfeklieren rond het oor opzwellen.
  • Als je vermoedt dat je een nikkelallergie hebt.

Wat kun je zelf aan een ontstoken oorlel doen?

Is je oorbel de veroorzaker van de ontsteking? Bij pijn, zwelling en pusvorming moet je de oorbel verwijderen en de oorlel een paar keer per dag deppen met alcohol. Dit kan reinigend en verkoelend werken.

Wat zijn de algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen?

Ga voorzichtig te werk bij het laten maken van gaatjes in je oor. Laat uitsluitend gaatjes in je oorlel maken door iemand die steriel werkt; er kunnen namelijk allerlei bacteriën worden overgedragen als je dit niet doet. Deze bacteriën kunnen niet alleen een plaatselijke reactie of ontsteking veroorzaken, maar ook algemene infecties zoals hepatitis of HIV.

Na het schieten van het gaatje moet de oorlel twee keer per dag met een ontsmettende vloeistof worden schoongemaakt. Bij een nikkelallergie moet je sieraden met nikkel vermijden. Deze kunnen namelijk leiden tot chronische eczeem, ook op andere plaatsen op het lichaam.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.