Slijmbeursontsteking in je schouder: dit moet je weten

Heb je last van een stijve of pijnlijke schouder? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms komt het door een ontstoken slijmbeurs, bijvoorbeeld na overbelasting of een val. Zo’n pijnlijke of stijve schouder kan je dagelijkse bewegingen flink beperken. Maar hoe herken je een slijmbeursontsteking? En welke oefeningen kunnen helpen? Dat vertellen we je in dit artikel!

vrouw in trui met blote schouder. Ze heeft last van een slijmbeursontsteking.

Wat is een slijmbeursontsteking?

In je schouder zit een slijmbeurs. Dit is een soort kussentje met vocht dat voorkomt dat je pezen en botten tegen elkaar schuren. Soms raakt de slijmbeurs ontstoken. Dat kan gebeuren na een val, maar een ontsteking ontstaat meestal door langdurige en/of veelvuldige irritatie van de slijmbeurs.

Wat zijn symptomen van een slijmbeursontsteking in je schouder?

Een slijmbeursontsteking ontstaat over het algemeen geleidelijk. De klachten worden daardoor langzaam erger. Wanneer je bijvoorbeeld op je arm bent gevallen, kan het wel zijn dat de klachten spontaan ontstaan.

De volgende schouderklachten kunnen erop wijzen dat je een slijmbeursontsteking hebt.

  • Je hebt pijn aan je schouder: dit kan aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van je schouder zijn. De pijn kan uitstralen naar je bovenarm tot aan je elleboog.
  • Je schouder voelt stijf aan.
  • Je kan je schouder minder goed bewegen.
  • Op de plek van de ontstoken slijmbeurs is je huid rood en voelt het warm aan.
  • Er is sprake van een zwelling op de plek van de ontstoken slijmbeurs.

Neem contact op met je huisarts voor advies als je denkt dat je een slijmbeursontsteking hebt.

Wat kan je doen bij een slijmbeursontsteking?

Meestal gaat een slijmbeursontsteking vanzelf over. Als je klachten aanhouden of verergeren, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan kijken of behandeling noodzakelijk is.

Welke oefeningen kunnen helpen bij een slijmbeursontsteking?

Bij schouderklachten is het belangrijk om overbelasting te voorkomen. Tegelijkertijd is het goed om je schouder voorzichtig te blijven bewegen. Hieronder hebben we 3 oefeningen op een rijtje gezet die kunnen helpen bij een slijmbeursontsteking:

Oefening 1

Leun met je niet-geblesseerde arm op een tafel of bankje. Laat je geblesseerde arm rustig hangen (neem eventueel een flesje water in deze hand). Draai vervolgens rondjes met je arm met de klok mee en ook tegen de klok in. Hou je schouder laag en ontspannen. Zwaai vervolgens het flesje water heel licht van voren naar achteren. Let erop dat je geen pijn in je schouder voelt.

Oefening 2

Voor deze oefening ga je met je gezicht naar een muur of deur staan. Je handen zet je op schouderbreedte tegen de muur. Vervolgens kruip je rustig met allebei je handen omhoog. Hou dit een aantal tellen vast voordat je weer naar beneden gaat.

Oefening 3

Deze oefening kan je gedurende de dag een aantal keren doen terwijl je zit of staat. Laat je armen langs je lichaam hangen – til ze dus niet op! Maak vervolgens rondjes met je schouders naar achteren. Dit kan tegelijk of om en om (als de ene schouder bovenin is, is de andere schouder onderin). Doe vervolgens hetzelfde, maar draai ze dan naar voren. Deze oefening heeft effect op de beweeglijkheid van je gehele schoudergordel en ook op je rug- en nekwervels en je rug- en nekspieren.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.