Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check

Uitgelicht product

geneesmiddel, gel
€ 9.99

Slijmbeursontsteking schouder: dit moet je weten

Ben je gevallen en heb je plotseling veel pijn in je schouder? Het zou zomaar kunnen zijn dat je een slijmbeursontsteking in je schouder hebt. Dit kan enorm pijnlijk zijn! Hoe herken je een slijmbeursontsteking en welke oefeningen kunnen helpen? We vertellen je meer.

vrouw in trui met blote schouder

Wat is een slijmbeursontsteking?

Om te begrijpen wat een slijmbeursontsteking is, is het handig te weten waar de slijmbeurs precies in je lichaam zit.

De slijmbeurs vind je tussen een pees en het bot in een gewricht. Een gewricht is een verbinding tussen twee botten waardoor je kunt bewegen. De slijmbeurs is eigenlijk een soort kussentje met vocht, dat ervoor zorgt dat er tijdens de beweging van het gewricht geen wrijving is tussen de pees en de botten die daar samenkomen. Een slijmbeursontsteking ontstaat dus wanneer zo'n slijmbeurs ontstoken is. Dat kan gebeuren na een val, maar een ontsteking ontstaat meestal door langdurige en/of veelvuldige irritatie van de slijmbeurs.

Wat zijn symptomen van een slijmbeursontsteking in je schouder?

Een slijmbeursontsteking ontstaat over het algemeen geleidelijk. De klachten worden daardoor langzaam erger. Wanneer je bijvoorbeeld op je arm bent gevallen, kan het wel zijn dat de klachten spontaan ontstaan.

De volgende schouderklachten kunnen erop wijzen dat je een slijmbeursontsteking hebt:

  • Je hebt pijn aan je schouder: dit kan aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van je schouder zijn. De pijn kan uitstralen naar je bovenarm tot aan de elleboog.
  • Je schouder voelt stijf aan.
  • Je kunt je schouder minder goed bewegen.
  • Je huid op de plek van de ontstoken slijmbeurs is rood en voelt warm aan.
  • Er is sprake van een zwelling op de plek van de ontstoken slijmbeurs.

Om erachter te komen of je daadwerkelijk een slijmbeursontsteking hebt, kan je arts een monster van het vocht uit de slijmbeurs nemen of een röntgenfoto/mri-scan maken.

Welke oefeningen kunnen helpen tegen een slijmbeursontsteking?

Herken jij de hierboven genoemde symptomen van een slijmbeursontsteking? Als je een slijmbeursontsteking hebt, dan kun je het beste langs de dokter of de fysiotherapeut gaan. Hij of zij kan voor jou een specifieke behandeling aanraden. Er zijn een aantal oefeningen die kunnen helpen om je schouder in beweging te houden. Het is belangrijk om deze slijmbeurstonsteking schouder oefeningen langzaam op te bouwen, om verdere last of ergere pijn te voorkomen. Houd daarom de volgende richtlijnen aan bij het uitvoeren van de oefeningen:

  • Begin met één van de oefeningen die we hieronder uitleggen.
  • Probeer de oefeningen 3 keer per dag te doen. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond.
  • Doe elke oefening 5 keer achter elkaar.
  • Doe het rustig aan: je hebt geen haast!
  • Zorg dat je geen pijn voelt bij de oefeningen. Wel mag je schouder wat beurs of gevoelig aanvoelen.

De volgende schouderoefeningen kunnen helpen om je schouder in beweging te houden bij een slijmbeursontsteking:

Oefening 1

Leun met je niet-geblesseerde arm op een tafel of bankje. Laat je geblesseerde arm rustig afhangen (neem eventueel een flesje water in deze hand). Draai vervolgens rondjes met je arm met de klok mee en ook tegen de klok in. Houd je schouder laag en ontspannen. Zwaai vervolgens het flesje water heel licht van voren naar achteren. Let erop dat je geen pijn in je schouder voelt.

Oefening 2

Voor deze oefening ga je met je gezicht naar een muur of deur staan. Je handen zet je op schouderbreedte tegen de muur. Vervolgens kruip je rustig met allebei je handen omhoog. Houd dit een aantal tellen vast voordat je weer naar beneden gaat.

Oefening 3

Deze oefening kun je gedurende de dag een aantal keren doen terwijl je zit of staat. Laat je armen langs je lichaam hangen – til ze dus niet op! Maak vervolgens rondjes met je schouders naar achteren. Dit kan tegelijk of om en om (als de ene schouder bovenin is, is de andere schouder onderin). Doe vervolgens hetzelfde, maar draai ze dan naar voren. Deze oefening heeft effect op de beweeglijkheid van je gehele schoudergordel en ook op je rug- en nekwervels en je rug- en nekspieren.

Twijfel je waar de pijn in jouw schouder vandaan komt? Lees dan meer over rugpijn, spierpijn en verzuurde spieren om er achter te komen of dit een oorzaak is en wat je hier het beste tegen kunt doen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.