Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
salade met bimi en citroen

Foliumzuur- tekort

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Als je een tekort aan foliumzuur of vitamine B11 ontwikkelt, kun je vervelende klachten krijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Lees hier alles over foliumzuurtekort en hoe je het herkent.

Artikel opslaan

Wat is een foliumzuurtekort?

Foliumzuur (vitamine B11) is een vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Foliumzuur kun je alleen via je voeding binnenkrijgen. Als je via je voeding te weinig foliumzuur binnenkrijgt, kan er een tekort ontstaan.

Wil je weten wat foliumzuur precies doet voor je lichaam en hoeveel foliumzuur je per dag nodig hebt? Lees dan ons artikel over foliumzuur.

Wat zijn de symptomen van een foliumzuurtekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:

Let op: denk je dat je een tekort aan foliumzuur hebt? Ga dan niet zomaar supplementen slikken. Laat altijd eerst door je huisarts vaststellen of je daadwerkelijk een tekort aan foliumzuur hebt.

Wat zijn de oorzaken van een tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur komt meestal door een eenzijdig voedingspatroon. Ook overmatige alcoholconsumptie of gebruik van bepaalde medicijnen zoals menthotrexaat (medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn) kan een tekort veroorzaken.

Hoe kun je een foliumzuurtekort voorkomen en behandelen?

Een tekort aan foliumzuur kun je voorkomen door gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf te eten. Als je vermoedt dat je een tekort aan foliumzuur hebt, dan is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze vitamine. Ga bij twijfel altijd even langs je huisarts.

Tip: kook je groente in zo min mogelijk water. Foliumzuur is namelijk oplosbaar in water, dus tijdens het koken gaat er een hoop van deze vitamine verloren. Stomen is zelfs nog beter voor het behoud van foliumzuur in je maaltijd!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Gezondheidsanalyse

Krijg jij voldoende vitamines en mineralen binnen?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel vitamine-advies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.