Foliumzuur

Wist je dat foliumzuur hetzelfde is als vitamine B11? Foliumzuur staat vooral bekend als de vitamine die geslikt wordt door zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. Maar wat is foliumzuur precies en hoeveel heb je ervan nodig? Is foliumzuur ook belangrijk buiten de zwangerschap? Hieronder lees je het allemaal.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, of vitamine B11, is een vitamine die niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Je krijgt ‘m alleen binnen via voeding. Om gezond te blijven, is er telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur nodig. Het stofje verlaat je lichaam namelijk geleidelijk via de urine. Foliumzuur is onderdeel van het vitamine B-complex. Dit zijn vitaminen die wateroplosbaar zijn.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur is belangrijk is voor iedereen: het draagt bij aan de groei en werking van ons lichaam. Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is goed voor het immuunsysteem en zenuwstelsel. Voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens is foliumzuur extra belangrijk. Het is namelijk goed voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kindje, hierover lees je later meer.

Wat doet foliumzuur precies? Door de invloed op het zenuwstelsel en immuunsysteem draagt het bij aan verschillende behoeftes. Dit zijn:

  • Het verminderen van vermoeidheid
  • Geheugen en concentratie
  • De weerstand
  • De gemoedstoestand
  • Weerstand tegen stress

Hoeveel foliumzuur per dag?

Voor volwassen mannen en vrouwen is de Referentie Inname (RI)* door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 microgram per dag. Voor vrouwen die zwanger willen worden, is dit 400 microgram per dag, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via voeding. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 400 microgram foliumzuur.

Te veel foliumzuur

Voor de inname van foliumzuur uit voeding zijn geen richtlijnen. Er zijn geen gegevens bekend over schadelijke effecten van hoge doses foliumzuur. Wel is er een bovengrens voor de inname van synthetische foliumzuur. Dit is foliumzuur in tabletvorm. Voor een goede gezondheid is het verstandig de richtlijnen aan te houden die in de tabel hieronder vermeld staan. 

 

Gemiddelde dagelijkse behoefte (in mcg)

Veilige bovengrens dagelijkse inname synthetische vorm (in mcg)

Kinderen 1 - 3 jaar

85

200

Kinderen 4 - 8 jaar

150

350

Kinderen 9 - 13

200

600

Kinderen 14 - 18

200

900

Mannen en vrouwen vanaf 19 jaar

200

1000

Vrouwen met kinderwens

400

1000

Zwangere vrouwen

400

1000

Vrouwen die borstvoeding geven

400

1000

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor foliumzuur verwijzen we je graag naar www.supplementinfo.nl.

Wanneer beginnen met foliumzuur?

Voor vrouwen met een kinderwens adviseert de Gezondheidsraad om ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting te starten met het slikken van supplementen. Voor veel vrouwen is dit gelijk aan het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil.

Wanneer stoppen met foliumzuur?

Voor zwangere vrouwen is het na de tiende week van de zwangerschap (tellend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) niet meer noodzakelijk om extra foliumzuur te slikken. Wel blijft gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap de behoefte voor foliumzuur verhoogd.

Sommige vrouwen weten pas laat dat ze zwanger zijn. Daardoor kan het zijn dat er veel langer foliumzuur gebruikt wordt dan nodig is. Wees gerust: dat is geen probleem. Zelfs als het maanden, een jaar of langer duurt om zwanger te worden, is het goed om foliumzuur te blijven slikken. Dit vormt geen risico voor je gezondheid.

Foliumzuur vergeten tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en slik je nog geen foliumzuur? Begin er dan alsnog mee. In de eerste 10 weken is het innemen van extra foliumzuur belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kindje.

Wanneer behoefte aan extra foliumzuur?

Foliumzuur en zwanger worden

Vrouwen met een kinderwens en vrouwen die zwanger zijn hebben extra foliumzuur nodig. Naast het foliumzuur dat je uit voeding haalt, is het belangrijk om extra tabletten te slikken. Deze vitamine is goed voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of schisis (open gehemelte of hazenlip). Daarnaast is foliumzuur van belang bij de celdeling, de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby.

Niet voldoende foliumzuur

Bij consequent alcoholgebruik kan het voorkomen dat je niet voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Alcohol blokkeert namelijk de opname van foliumzuur.

Twijfel je of je voldoende natuurlijk foliumzuur (uit voeding) binnenkrijgt? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar zit foliumzuur in?

Iedereen die gezond en gevarieerd eet, kan voldoende foliumzuur binnenkrijgen (met uitzondering van zwangere vrouwen). Deze vitamine zit met name in groene groenten, volkorenproducten en fruit. In mindere mate komt het ook voor in vlees en zuivel. In de tabel hieronder vind je een aantal voedingsbronnen die foliumzuur bevatten, met bijbehorende aanbevolen hoeveelheden:

Bronnen

Hoeveelheid foliumzuur (mcg)

% aanbevolen voor volwassenen

% aanbevolen voor zwangere vrouwen

Spinazie (200 gram)

249

83%

62%

Spruitjes (200 gram)

189

63%

47%

Broccoli (200 gram)

138

45%

35%

EI (1 stuk)

30

10%

8%

Volkorenbrood (1 snee)

15

5%

4%

 

Foliumzuur tabletten

Bij Etos heb je een ruime keuze aan foliumzuurtabletten. Zo kun je kiezen voor Etos foliumzuurtabletten 120 stuks. Daarnaast hebben we multivitaminesupplementen met foliumzuur in ons assortiment. Etos Multi zwanger worden, Etos Multi zwanger zijn en Etos Multi jonge moeder ondersteunen jouw gezondheid en die van je (ongeboren) kindje in elke fase. Twijfel je welke supplementen bij jouw behoeftes passen? Kom naar een van onze winkels en laat je adviseren!

 

Heb je nog meer vragen?

Benieuwd welke variant aansluit bij jouw behoefte? Bekijk dan online ons assortiment of laat je adviseren in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Benieuwd naar andere mommy essentials? Hier vind je de Etos must haves voor mooie, happy & healthy mama’s!