foliumzuur etos eigen merk

Foliumzuur

Wist je dat foliumzuur hetzelfde is als vitamine B11? Foliumzuur staat vooral bekend als de vitamine voor zwangere vrouwen. Maar wat is foliumzuur precies en hoeveel heb je ervan nodig? Is foliumzuur ook belangrijk buiten de zwangerschap? Hieronder lees je het allemaal.

Shop Foliumzuur

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, of vitamine B11, is onderdeel van het vitamine B-complex en wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Het is daarom belangrijk om deze vitamine op een andere manier binnen te krijgen, bijvoorbeeld via je voeding. Foliumzuur is een vitamine die nodig is voor de groei en goede werking van je lichaam. Verder is het belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. De vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur:

  • Draagt bij aan de vorming van rode en witte bloedcellen
  • Draagt bij aan een normale celdeling
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Draagt bij aan een heldere geest
  • Helpt bij het verminderen van vermoeidheid
  • Draagt bij aan de groei van de foetus tijdens de zwangerschap

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan is het belangrijk om extra foliumzuur tabletten te (blijven) slikken. Foliumzuur speelt namelijk ook een rol bij de celdeling, de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Het verkleint daarnaast de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of schisis (open gehemelte of hazenlip). 

Bekijk nu onze zwangerschapsvoedingsupplementen >

Hoeveel foliumzuur heb ik voor en tijdens de zwangerschap nodig?

Als je niet in verwachting bent, is het mogelijk om met een gevarieerd voedingspatroon voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, is het vrijwel onmogelijk om op de natuurlijke manier genoeg foliumzuur binnen te krijgen. Zwangere vrouwen doen er daarom goed aan om de eerste tien weken van de zwangerschap iedere dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Na deze tien weken is een gevarieerd eetpatroon voldoende om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine B11 te komen. Als je zwanger wilt raken, wordt er geadviseerd om vier weken voor de mogelijke bevruchting te beginnen met het slikken van foliumzuur.

Waar zit foliumzuur in?

Je kunt foliumzuur uit diverse voedingsproducten halen. Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt krijg je meestal voldoende foliumzuur binnen. Zo zit het in groene groenten, volkorenproducten en fruit. In mindere mate komt het ook voor in vlees en zuivel. In de tabel hieronder vind je een aantal voedingsbronnen die foliumzuur bevatten, met bijbehorende aanbevolen Referentie Inname (RI):

Bronnen

Hoeveelheid foliumzuur (mcg)

% RI voor volwassenen

% RI voor zwangere vrouwen

Spinazie (200 gram)

249

83%

62%

Spruitjes (200 gram)

189

63%

47%

Broccoli (200 gram)

138

45%

35%

EI (1 stuk)

30

10%

8%

Volkorenbrood (1 snee)

15

5%

4%

 

Hoeveel foliumzuur heb je per dag nodig?

Voor volwassen mannen en vrouwen is de Referentie Inname (RI)* door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 microgram per dag. Voor vrouwen die zwanger willen worden, is dit 400 microgram per dag, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via voeding. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 400 microgram foliumzuur.

 

Gemiddelde dagelijkse behoefte (mcg)

Kinderen 1 - 3 jaar

85

Kinderen 4 - 8 jaar

150

Kinderen 9 - 13

200

Kinderen 14 - 18

200

Mannen en vrouwen vanaf 19 jaar

200

Vrouwen met kinderwens

400

Zwangere vrouwen

400

Vrouwen die borstvoeding geven

400

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor foliumzuur verwijzen we je graag naar www.supplementinfo.nl.

Kun je niet voldoende foliumzuur uit je voeding halen? Of wil je zwanger worden of ben je zwanger? 

Bekijk hier ons assortiment aan foliumzuurtabletten >

 

Te veel foliumzuur

Voor de inname van foliumzuur uit voeding zijn geen richtlijnen. Er zijn geen gegevens bekend over schadelijke effecten van een hogere dosis foliumzuur. Dit geldt ook voor je toekomstige kleine. Wel is er een bovengrens voor de inname van synthetische foliumzuur. Dit is foliumzuur in tabletvorm:

 

Veilige bovengrens dagelijkse inname synthetische vorm (mcg)

Kinderen 1 - 3 jaar

200

Kinderen 4 - 8 jaar

350

Kinderen 9 - 13

600

Kinderen 14 - 18

900

Mannen en vrouwen vanaf 19 jaar

1000

Vrouwen met kinderwens

1000

Zwangere vrouwen

1000

Vrouwen die borstvoeding geven

1000

Zijn er bijwerkingen van foliumzuur?

Het foliumzuur dat je binnenkrijgt via je voeding heeft geen nadelige bijwerkingen. Een uitzondering geldt wel voor mensen met een tekort aan vitamine B12. Door een tekort aan vitamine B12 is het mogelijk dat je last krijgt van neurologische klachten. Het innemen van foliumzuur in de vorm van tabletten kan de neurologische schade versnellen.

Foliumzuur tekort

Bij consequent alcoholgebruik kan het voorkomen dat je onvoldoende foliumzuur binnenkrijgt. Alcohol blokkeert namelijk de opname van foliumzuur. Twijfel je of je voldoende natuurlijk foliumzuur (uit voeding) binnenkrijgt? Laat je dan door een medewerker adviseren in de dichtstbijzijnde Etos winkel of neem contact op met je huisarts.

Wil je meer weten over vitamines? Lees dan ook eens ons artikel over multivitaminen of het artikel over vitamine B-complex

Bekijk ons assortiment!

Merk je dat je wel wat extra foliumzuur kan gebruiken? Of ben je zwanger of wil je dat worden? Eet dan gevarieerd! Koop foliumzuurtabletten voor extra ondersteuning tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap.

€ 10.29
tablet
€ 11.85
tablet
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos multivitamines en vitamine C alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. prijstoppers.
€ 7.19
capsule
€ 14.89
tablet
€ 14.89
tablet
€ 18.99
tablet
Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.