foliumzuur etos eigen merk

Foliumzuur

Wist je dat foliumzuur hetzelfde is als vitamine B11? Foliumzuur staat vooral bekend als de vitamine voor zwangere vrouwen. Maar wat is foliumzuur precies en hoeveel heb je ervan nodig? Is foliumzuur ook belangrijk buiten de zwangerschap? Hieronder lees je het allemaal.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, of vitamine B11, is onderdeel van het vitamine B-complex en wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Foliumzuur is belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Dit vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is goed voor het immuunsysteem en zenuwstelsel. Daarnaast draagt foliumzuur bij aan de volgende behoeftes:

  • Het verminderen van vermoeidheid
  • Geheugen en concentratie
  • De weerstand
  • De gemoedstoestand
  • Weerstand tegen stress

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan is het belangrijk om extra foliumzuur tabletten te slikken. Foliumzuur speelt namelijk ook een rol bij de celdeling, de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Het verkleint daarnaast de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of schisis (open gehemelte of hazenlip). 

Bekijk nu onze zwangerschapsvoedingsupplementen >


Waar zit foliumzuur in?

Je kunt foliumzuur uit diverse voedingsproducten halen. Zo zit het in groene groenten, volkorenproducten en fruit. In mindere mate komt het ook voor in vlees en zuivel. In de tabel hieronder vind je een aantal voedingsbronnen die foliumzuur bevatten, met bijbehorende aanbevolen Referentie Inname (RI):

Bronnen

Hoeveelheid foliumzuur (mcg)

% RI voor volwassenen

% RI voor zwangere vrouwen

Spinazie (200 gram)

249

83%

62%

Spruitjes (200 gram)

189

63%

47%

Broccoli (200 gram)

138

45%

35%

EI (1 stuk)

30

10%

8%

Volkorenbrood (1 snee)

15

5%

4%

 

Hoeveel foliumzuur heb je per dag nodig?

Voor volwassen mannen en vrouwen is de Referentie Inname (RI)* door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 microgram per dag. Voor vrouwen die zwanger willen worden, is dit 400 microgram per dag, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via voeding. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 400 microgram foliumzuur.

 

Gemiddelde dagelijkse behoefte (mcg)

Kinderen 1 - 3 jaar

85

Kinderen 4 - 8 jaar

150

Kinderen 9 - 13

200

Kinderen 14 - 18

200

Mannen en vrouwen vanaf 19 jaar

200

Vrouwen met kinderwens

400

Zwangere vrouwen

400

Vrouwen die borstvoeding geven

400

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor foliumzuur verwijzen we je graag naar www.supplementinfo.nl.

Kun je niet voldoende foliumzuur uit je voeding halen? Of wil je zwanger worden of ben je zwanger? 

Bekijk hier ons assortiment aan foliumzuurtabletten >

 

Te veel foliumzuur

Voor de inname van foliumzuur uit voeding zijn geen richtlijnen. Er zijn geen gegevens bekend over schadelijke effecten van een hogere dosis foliumzuur. Wel is er een bovengrens voor de inname van synthetische foliumzuur. Dit is foliumzuur in tabletvorm:

 

Veilige bovengrens dagelijkse inname synthetische vorm (mcg)

Kinderen 1 - 3 jaar

200

Kinderen 4 - 8 jaar

350

Kinderen 9 - 13

600

Kinderen 14 - 18

900

Mannen en vrouwen vanaf 19 jaar

1000

Vrouwen met kinderwens

1000

Zwangere vrouwen

1000

Vrouwen die borstvoeding geven

1000

Foliumzuur tekort

Bij consequent alcoholgebruik kan het voorkomen dat je onvoldoende foliumzuur binnenkrijgt. Alcohol blokkeert namelijk de opname van foliumzuur. Twijfel je of je voldoende natuurlijk foliumzuur (uit voeding) binnenkrijgt? Laat je dan door een medewerker adviseren in de dichtstbijzijnde Etos winkel of neem contact op met je huisarts.

Wil je meer weten over vitamines? Lees dan ook eens ons artikel over multivitaminen of het artikel over vitamine B-complex

Kun jij extra foliumzuur gebruiken?

Merk je dat je wel wat extra foliumzuur kan gebruiken? Of ben je zwanger of wil je dat worden? Eet dan gevarieerd! Koop foliumzuurtabletten voor extra ondersteuning tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap.

tablet
€ 9,99
tablet
€ 10,80
capsule
€ 7,19
capsule
€ 7,19
tablet
€ 13,99
tablet
€ 13,29
tablet
€ 18,49
capsule
€ 30,39
tablet
€ 16,79
Bekijk winkelmandje