
Voeding
Etos
Laatste update 08 mei 2025
Gezonde vetten zijn belangrijk voor je lichaam. Ze geven energie en leveren de vitamines A, D, E en K. Een bekende bron van gezonde vetten is visolie. De vetzuren in visolie kunnen verschillende voordelen hebben, ook tijdens de zwangerschap. Maar wat is visolie precies en waar is het goed voor? Wij leggen het je uit.
Visolie is olie die wordt gewonnen uit de vetten van vis, zoals zalm en makreel, en bevat de omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Bij een dagelijkse inname van 250 mg hebben deze vetzuren een gunstige invloed op je hart. Daarnaast is DHA bij een dagelijkse inname van 250 mg goed voor je hersenfunctie en gezichtsvermogen. EPA en DHA zitten vooral in vis, schaal- en schelpdieren. Daarom worden ze ook wel visvetzuren genoemd. Vette vis, zoals zalm en makreel, bevat de meeste EPA en DHA. Eieren en sommige vleessoorten bevatten ook kleine hoeveelheden, maar veel minder dan vis. Daarnaast zijn er speciale visoliecapsules verkrijgbaar met EPA en DHA.
Omega 3-vetzuren zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ook tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het belangrijk om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname van 250 mg DHA en EPA door de moeder draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van de foetus en van baby's die borstvoeding krijgen. Wanneer je als moeder gezond eet volgens de Schijf van 5, krijgt je kindje tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding in principe genoeg omega 3-vetzuren binnen. Als je zwanger bent, is het advies om 2 keer per week vis te eten, 1 keer vette vis en 1 keer magere vis zoals tonijn en kabeljauw.
Volwassenen worden aangeraden om 200 milligram visvetzuren per dag binnen te krijgen. Het advies is om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis, om voldoende visvetzuren binnen te krijgen. Lukt dat niet of lust je geen vis? Dan kan je overwegen om visoliecapsules te nemen als aanvulling op je dagelijkse voeding. In deze capsules zit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA.
Wat is vette vis eigenlijk? Vis valt in de categorie ‘vette vis’ wanneer deze meer dan 5 procent vet bevat. Benieuwd welke vissoort je het best kan eten? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor:
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft geconcludeerd dat een dagelijkse inname tot 5 gram EPA en DHA via supplementen geen gezondheidsrisico’s oplevert. Het is wel belangrijk om je altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking van visoliecapsules te houden.
EPA en DHA zijn niet de enige belangrijke omega 3-vetzuren. Ook alfa-linoleenzuur (ALA) is onderdeel van een gezond voedingspatroon. In tegenstelling tot EPA en DHA, die vooral in vis voorkomen, zit ALA juist voornamelijk in plantaardige producten zoals plantaardige oliën, walnoten en plantaardige margarines. De Gezondheidsraad adviseert dat ongeveer 1% van je dagelijkse calorie-inname uit ALA komt. Eet dus niet alleen regelmatig vette vis, eventueel aangevuld met visoliecapsules, maar voeg bijvoorbeeld ook eens een handje walnoten toe. Zo zorg je ervoor dat je alle belangrijke omega 3-vetzuren binnenkrijgt.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0425-3497
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.