Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
citrusvruchten

Voedings- supplementen

Voedingssupplementen kunnen een gezond eetpatroon aanvullen. Wanneer is het nuttig om supplementen te slikken? En kun je te veel vitaminen binnenkrijgen? Lees hieronder meer over voedingssupplementen.

Shop hier onze voedingssupplementen

Artikel opslaan

Wat zijn voedingssupplementen?

Een voedingssupplement is een geconcentreerde bron van bepaalde vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen, zoals vezels. Een supplement kan bijvoorbeeld de vorm hebben van een pil, tablet, capsule, poeder, drankje of druppels. Sommige supplementen bevatten meerdere stoffen, zoals multivitaminen.

Lees onze artikelen over vitamines en mineralen om te ontdekken hoe deze stoffen je lichaamsfuncties ondersteunen.

Welke supplementen heb je nodig?

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan hoef je over het algemeen geen supplementen te nemen. Dan krijg je namelijk alle voedingsstoffen die je nodig hebt al binnen via je eten. Je wordt dus niet ‘gezonder’ door (extra) voedingssupplementen te slikken. Het kan zijn dat je huisarts je adviseert om voedingssupplementen te nemen wanneer je lichaam bijvoorbeeld niet in staat is om bepaalde vitamines en mineralen op te nemen.

Wanneer heb je baat bij supplementen?

Voor sommige groepen is het nuttig om een supplement te slikken als aanvulling op gezonde voeding, omdat er een grotere kans is op een tekort of het belangrijk is dat je voldoende binnenkrijgt. Bijvoorbeeld:

Denk je dat jij baat kunt hebben bij een voedingssupplement? Ga dan niet zomaar supplementen slikken, maar overleg met je huisarts. Een supplement vervangt nooit een gezond voedingspatroon.

Zijn voedingssupplementen gevaarlijk of schadelijk voor je?

Voedingssupplementen zijn in principe niet schadelijk, zolang je de aanvaardbare bovengrens (de maximale dagelijkse hoeveelheid) niet overschrijdt. Dat kan gebeuren door te veel tabletten in te nemen, maar ook als je een multivitaminepil slikt terwijl je voldoende vitaminen binnenkrijgt via je voeding. Een teveel aan vitaminen en mineralen plas je soms gewoon weer uit, maar soms kan een (langdurig) teveel ook schadelijke effecten hebben. Ga dus nooit zomaar supplementen slikken, maar bespreek met je huisarts welk supplement bij jouw persoonlijke situatie past.

Lees onze artikelen over vitamines en mineralen om achter de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de aanvaardbare bovengrens te komen.

Zijn supplementen natuurlijk?

Supplementen bestaan zowel in biologische als synthetische varianten. Biologische varianten bevatten natuurlijke vitamines, mineralen en bioactieve stoffen (hulpstoffen). Synthetische supplementen bestaan uit industrieel geproduceerde voedingsstoffen. Deze synthetische vitamines, mineralen en bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in voeding zitten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.