voeten met gelakte teennagels en slippers

Ingegroeide nagel

De zijkant van je teen doet zeer en ziet er gezwollen uit. Au, dat zou best een ingegroeide nagel kunnen zijn! Die kan behoorlijk pijn gaan doen als het probleem onbehandeld blijft. Gelukkig is het makkelijk op te lossen of zelfs te voorkomen. Lees er hier alles over.

Shop hier onze nagelverzorgingsproducten

Artikel opslaan

Wat is een ingegroeide nagel?

Bij een ingegroeide nagel groeit je nagel de omliggende huid in. Dat komt het vaakst voor bij je grote teen. Je merkt dat de nagel ingroeit doordat de huid naast je nagels geïrriteerd raakt. De zogenoemde nagelwal wordt rood, is gevoelig en kan opzwellen. Als de nagelwal gaat ontsteken, kan er ook pus uit de wond lopen. Klinkt vies! En best pijnlijk, vooral als je je voeten in (te) smalle schoenen moet wringen. Gelukkig is een ingegroeide teennagel goed te behandelen en kun je binnen no time weer die mooie hakken aan.

Wat is de oorzaak van een ingegroeide teennagel?

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een ingegroeide teennagel. Er zijn een paar bekende mogelijke oorzaken die de kans op ingegroeide nagels vergroten, zoals:

  • te krappe schoenen dragen;
  • je nagel te kort of niet recht afknippen;
  • een nagel die van nature krom groeit;
  • je teen hard stoten aan bijvoorbeeld een tafelpoot.

Gaat een ingegroeide nagel vanzelf over?

Ingegroeide teennagels gaan doorgaans niet vanzelf over. In lichte gevallen soms wel, maar helaas is het meestal nodig om langs de huisarts te gaan. Tot die tijd kun je thuis de pijn verlichten door ruime of open schoenen te dragen. Je kunt ook de pijn van een ingegroeide nagel verlichten door de huid voorzichtig te masseren. Daarnaast kun je ook proberen de ingegroeide nagel zelf te behandelen met een wattenbolletje, die kun je voorzichtig onder de ingegroeide teennagel proberen te schuiven.

Wat kan ik doen als mijn ingegroeide nagel ontstoken is?

Je kunt een ontstoken ingegroeide nagel herkennen aan een rode en warme huid. Je kunt de pijn van een ingegroeide nagel verlichten met een aantal huis, tuin en keuken oplossingen. Als je ingegroeide nagel ontstoken is, dan kun je je ingegroeide nagel behandelen met behulp van:

  • Een badje met soda: week de ingegroeide nagel hier ongeveer 20 minuten in.
  • Desinfectant: je kunt een paar druppels Betadine op de ontstoken ingegroeide nagel druppelen.
  • Lauw water: besproei je teen twee keer per dag met lauwwarm water om de pijn te verlichten en de druk op je nagel te verminderen.

Als je ingegroeide nagel heel erg ontstoken is neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij kan de ingegroeide nagel behandelen of je doorverwijzen naar een podotherapeut.

Wat te doen tegen een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide teennagel kan behoorlijk veel pijn doen en vaak is er een medische ingreep nodig om deze kwaal te verhelpen. Dat heb je natuurlijk liever niet! Wij geven je hieronder een paar handige tips wat te doen tegen een ingegroeide nagel:

  • Knip je nagels recht af, niet rond. De nagel moet altijd boven de nagelwal uitsteken. Je kunt hier het beste een speciale nagelschaar voor gebruiken.
  • Peuter of pulk niet aan je nagels en scheur ze niet af.
  • Draag goed passend schoeisel dat niet te veel druk op je tenen zet.

Shop nu

Bekijk hier al onze nagelverzorgingsproducten >

Wanneer moet je naar de huisarts?

Zoals hierboven aangegeven, gaan ingegroeide teennagels bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet te lang en ga zo vroeg mogelijk langs de huisarts of de podotherapeut (voettherapeut). Zij kunnen goed inschatten wat de geschikte behandeling is voor jouw pijnlijke teen. Soms is het genoeg om de groei van de nagel ‘bij te sturen’ door een wattenbolletje of beugeltje aan te brengen onder de nagelpunt. In andere gevallen snijdt de huisarts een deel van de nagel en de nagelwortel weg. Eng? Nee hoor, die ingreep gebeurt gewoon onder verdoving.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.