gescheurde broek met de benen van een vrouw met blote voeten

Bloeduitstorting onder de nagel

Auw, je vinger tussen de deur! Dat wordt een bloeduitstorting. Wij vertellen je wat een bloeduitstorting precies is, hoe het ontstaat en wat je er tegen kunt doen!

Artikel opslaan

Wat is een bloeduitstorting onder de nagel?

Een bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed. Meestal ontstaat deze na een klap op je nagel of nadat je vinger heeft klemgezeten. Lees hier alles over de symptomen van een bloeduitstorting onder de nagel en ontdek wat je ertegen kunt doen.

Wat zijn de symptomen van een bloeduitstorting onder de nagel?

Een bloeduitstorting onder je nagel is vaak goed zichtbaar aan de blauwe tot zwarte kleur. Bij grote bloeduitstortingen beslaat deze de gehele nagel. De bloeduitstorting kan de eerste uren erg pijnlijk zijn. Dit komt doordat de hoeveelheid bloed onder de nagel dan toeneemt en steeds harder op het gevoelige nagelbed drukt. De nagel verkleurt en wordt uiteindelijk bijna zwart. De pijn zal na een aantal dagen minder worden. Na een aantal weken kan (een deel van) de nagel loslaten, er afvallen en worden vervangen door een nieuwe nagel.

Hoe ontstaat een bloeduitstorting onder de nagel?

Een bloeduitstorting onder je nagel ontstaat meestal simpelweg door dikke pech. Bekende voorbeelden zijn per ongeluk met een hamer op de nagel slaan of met een vinger tussen de deur komen. Een minder bekende oorzaak treedt op bij de teennagels van sporters. Wanneer zij vanuit een snelle beweging plotseling tot stilstand komen, schieten de voeten in de schoenen naar voren. Dit naar voren schieten kan zó hard aankomen, dat er een bloeduitstorting onder de teennagel ontstaat. Ook te nauwe schoenen kunnen door een te grote druk op de nagel een bloeduitstorting veroorzaken.

Is een bloeduitstorting onder de nagel ernstig?

Een bloeduitstorting onder de nagel is niet gevaarlijk. Aan kleine bloeduitstortingen die verder geen pijn doen, hoeft niets te worden gedaan. Het kan gebeuren dat de nagel loslaat en er daarna afvalt. Binnen een aantal weken tot maanden groeit er een nieuwe nagel aan. Grote bloeduitstortingen onder je nagel kunnen pijnlijk zijn. Door een klein gaatje in je nagel te maken, in het midden van de bloeduitstorting, en het bloed onder je nagel vandaan te laten lopen, kun je de druk verminderen. Lees verderop hoe je dat het beste kunt aanpakken.

In principe kun je een bloeduitstorting onder je nagel dus zelf verhelpen. Maak je je toch zorgen of durf je zelf geen gaatje in je nagel te prikken? Ga dan even langs de huisarts.

Wat kan ik zelf doen aan een bloeduitstorting onder mijn nagel?

Een bloeduitstorting onder je nagel kan door de druk van het bloed erg pijnlijk zijn. Je kunt deze druk gemakkelijk verlichten door een klein gaatje in je nagel te maken in het midden van je bloeduitstorting. Zo ga je te werk:

  • Verwarm een scherp klein voorwerp zoals een naald of verbogen paperclip in een gasvlam totdat deze roodgloeiend is.
  • Houdt de hete punt voorzichtig op de nagel, drukken is niet nodig.
  • Als er een klein gaatje in de nagel ontstaat en het bloed eruit vloeit kun je de naald of paperclip weghalen.
  • Let op dat je geen druk uitoefent op de naald of paperclip waardoor je door de nagel in het nagelbed schiet.

Vaak voel je geen extra pijn, maar voel je juist dat de druk onder je nagel afneemt. Het is slim om een tissue of washandje bij de hand te houden om het bloed mee weg te deppen.

Hoe kan ik een bloeduitstorting onder mijn nagel voorkomen?

Meestal is een bloeduitstorting onder de nagel gewoon dikke pech. Hier kun je dus niks aan doen. In sommige gevallen zijn te kleine schoenen de oorzaak. Zorg er daarom altijd voor dat je de juiste maat schoenen draagt.

In samenwerking met

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ons specialistenteam

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.