mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
medisch hulpmiddel, pleister
van € 2.19 voor € 1.97

Likdoorn (eksteroog) op de voet verwijderen

Draag je vaak te strakke schoenen of loop je dagelijks op hakken? Hierdoor komt er veel druk op je voeten te staan. Grote kans dat er daardoor een pijnlijke likdoorn ontstaat. Wij vertellen je wat een likdoorn is en hoe je deze verwijdert. Ook geven we je tips hoe je een likdoorn kunt voorkomen en hoe je je voeten goed verzorgt.

undefined

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, ook wel eksteroog of eeltpit genoemd, is een eeltverdikking op de voet. Eelt ontstaat als de huid constant wordt blootgesteld aan druk en wrijving, bijvoorbeeld door het dragen van te strakke schoenen. Bij aanhoudende druk kan het eelt uitgroeien tot een pijnlijke likdoorn. Een likdoorn ziet eruit als een ronde, verdikte eeltplek die geel van kleur is en heeft een harde kern die wat dieper in de huid ligt. Likdoorns komen vaak voor onder de voetzool en op en tussen de tenen.

Likdoorn of wrat?

Meestal voelt een likdoorn hard aan, maar een likdoorn kan ook zacht zijn. Daarom is het soms lastig om een likdoorn van een wrat te onderscheiden. Een wrat herken je aan kleine, zwarte puntjes in de kern, die tevoorschijn komen ziet als je het eelt voorzichtig verwijdert. Bij een likdoorn is dit niet het geval.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Zoals gezegd ontstaat een likdoorn door constante wrijving en druk. Oorzaken van verhoogde druk kunnen zijn:

  • Te strakke schoenen dragen.
  • Overgewicht.
  • Een afwijkende stand van voeten of tenen.

Hoe kun je een likdoorn voorkomen?

Het vervelende van likdoorns is dat, zolang je de oorzaak niet aanpakt, ze blijven terugkomen. Voorkom likdoorns door de druk op je voeten te verminderen. Dit kun je doen door comfortabele, goed passende schoenen of steunzooltjes te dragen, maar ook door likdoornpleisters of -ringen te gebruiken.

Wanneer je vaker te maken hebt met likdoorns, kun je er ook voor kiezen om je voeten regelmatig te laten behandelen bij de pedicure.

Hoe kun je een likdoorn verwijderen?

Is de eeltlaag te diep? Laat het wegsnijden dan over aan je huisarts of de pedicure. In sommige gevallen kun je een likdoorn gelukkig zelf verwijderen. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen:

Stap 1

Neem een warm voetenbad met soda. Dit maakt je huid zachter waardoor je de likdoorn makkelijker verwijdert.

Stap 2

Gebruik speciale likdoornpleisters of zalf met salicylzuur. Door het zuur komt de eeltplek boven de likdoorn beter los.

Stap 3

Snijd de likdoorn vervolgens voorzichtig met een mesje weg.

Likdoorns bij kinderen

Ook kinderen kunnen last hebben van likdoorns. De behandeling van een likdoorn is hetzelfde als bij volwassenen. Leg je kind uit dat hij of zij geen extra druk moet uitoefenen op de likdoorn en vraag je kind om aan te geven wanneer zijn of haar schoenen te strak zitten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.