vrouw zitten op grond met blote voeten

Likdoorns

Geen stap meer pijnloos kunnen verzetten, omdat je die vette sneakers tóch een maatje te klein hebt gekocht? Of loop je hele werkdagen op hakken rond? Dat kan zorgen voor voetproblemen. Ze kunnen veel hebben, die voeten van ons. Maar we mogen soms nog wel wat beter voor ze zorgen! Wanneer je dagelijks voor te veel druk op je voeten zorgt kan dat lijden tot een pijnlijke likdoorn!

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, ook wel een eksteroog genoemd, is een eeltverdikking op de voet. Vanwege de druk van buitenaf groeit het eelt naar binnen, waar het voor pijn kan zorgen. De pijn kan zelfs zo ernstig worden dat het lopen bemoeilijkt wordt!

Een likdoorn kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Cirkelvormige, verhoornde delen van de huid die gelig van kleur zijn.
  • Een centrum dat vaak wat dieper in de huid ligt en hard is.
  • Een grootte van slechts enkele millimeters.
  • Een plekje dat vaak dicht tegen het bot aan zit.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat dus doordat er veel druk van buitenaf op je voet komt te staan. Die kan worden veroorzaakt door de schoenen die je draagt, overgewicht of eventuele afwijkingen in de stand van je voeten. Likdoorns kunnen zowel op je voetzool als op én tussen je tenen ontstaan. De plaats waar de likdoorn ontstaat, hangt af van de plek met de meeste druk.

Hoe kun je een likdoorn voorkomen?

Het vervelende van likdoorns is dat ze blijven terugkomen zolang je de oorzaak niet aanpakt. Voorkom likdoorns door de druk op je voeten te verlagen. Dit kun je doen door te zorgen voor het juiste schoeisel, maar ook door gebruik te maken van steunzooltjes of likdoornringetjes.

Bekijk hier ons gehele assortiment met hulpmiddelen bij likdoorns > 

Wanneer je vaker te maken hebt met likdoorns kun je er ook voor kiezen om je voeten regelmatig te laten behandelen bij de pedicure. Hierdoor houd je meer controle op de gezondheid van je voeten.

Hoe kun je een likdoorn verwijderen?

In sommige gevallen kun je een likdoorn gelukkig zelf verwijderen! Door middel van een warm voetenbad, speciale likdoornpleisters of zalf met salicylzuur kun je de eeltplek boven de likdoorn losweken. Wanneer de huid is losgeweekt, kan de likdoorn voorzichtig met een mesje worden weggesneden. Is de eeltlaag te diep? Laat dan het wegsnijden van het eelt over aan een arts of de pedicure!

Likdoorn bij kinderen

Likdoorns kunnen ook bij kinderen voorkomen. De behandeling van een likdoorn bij een kind is hetzelfde als bij volwassenen. Geef bij je kind aan dat hij of zij geen extra druk moet uitoefenen op de likdoorn. Vraag daarnaast je kind om aan te geven wanneer zijn of haar schoenen te strak zitten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.