mondkapjes

Mondkapjes

Wil je weten welke soorten mondkapjes er zijn? Wat het verschil is tussen medische en niet-medische mondkapjes? Hoe je een mondmasker precies moet dragen? En hoe vaak je een mondkapje kunt gebruiken? Wij geven antwoord op veelgestelde vragen over mondkapjes.

Shop hier mondkapjes!

Artikel opslaan

Wanneer ben je verplicht om een mondkapje te dragen?

De mondkapjesplicht vervalt per 25 februari op de meeste locaties. Vanaf 25 februari verplicht het kabinet om alleen nog mondkapjes te dragen in en rond het openbaar vervoer, op de gehele luchthaven, in het vliegtuig én in drukke publieke buitenruimtes waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Dat gaat dan bijvoorbeeld om demonstraties, drukke winkelstraten en drukke markten. Op besloten plaatsen op het werk als je geen 1,5 meter afstand kan houden of bij verplaatsing word er dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Wil je meer weten over de huidige mondkapjesplicht of het nemen van de juiste maatregelen? Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over de mondkapjesplicht verwijzen we je door naar het RIVM.

Moet je in de Etos-winkels een mondkapje dragen?

Nee, in Etos-winkels hoef je vanaf 25 februari geen mondkapje meer te dragen. Wij volgen steeds de richtlijnen van de overheid. Daarom is het momenteel niet verplicht om in een Etos-winkel een mondkapje te dragen.

Bij Etos verkopen we een verscheidenheid aan mondkapjes.

Bekijk hier ons assortiment aan mondkapjes >

Welke mondkapjes zijn goed?

Wat een goed mondkapje is, hangt af van waarvoor je het wilt gebruiken. In het OV heb je meestal minder bescherming nodig dan als je in de zorg met coronapatiënten werkt. Meer weten over welke soorten mondkapjes er zijn en welke bescherming ze bieden? Lees dan snel verder.

Medische, niet-medische en FFP2-mondkapjes: wat is het verschil tussen alle soorten mondkapjes?

Welke soorten mondkapjes zijn er nu eigenlijk? Je hebt medische, niet-medische en chirurgische mondkapjes, en dan ook nog de FFP2-maskers. Wij zetten de verschillende type mondkapjes op een rij.

Chirurgische mondkapjes (zowel niet-medisch als medisch)

  1. Mondkapje type 1 (I) (chirurgisch en niet medisch). Type 1-mondkapjes (ook wel type I) zijn bedoeld voor alledaags gebruik en dus niet voor medisch personeel. Type 1-mondkapjes zijn de welbekende blauw-witte-wegwerpmondkapjes. Het zijn 3-laags non-woven mondmaskers met oorelastieken en neusbeugel. Deze mondmaskers zien er hetzelfde uit als mondmaskers van type 2 (II). Type 1 (I) biedt alleen iets minder bescherming, met een filterprestatie van 95%. Deze mondkapjes werden tot nu toe aangeraden in bijvoorbeeld het OV en in winkels. Met een niet-medisch mondmasker type 1 (I) bescherm je niet jezelf, maar de mensen om je heen.
  2. Mondkapje type 2 (II) (chirurgisch en wél medisch). Mondmaskers type 2 (II) zien eruit als de ‘standaard’ mondkapjes van het type 1 (I), maar hebben een sterkere filter. De type 2-maskers zijn bedoeld voor gebruik door medisch personeel en contactberoepen. Het OMT raadt aan om vaker deze mondmaskers te gebruiken, omdat ze iets meer bescherming bieden. Deze mondmaskers hebben een filterprestatie van 98%.
  3. Mondkapje type 2R (IIR) (chirurgisch en wél medisch). Mondmaskers van type 2R (IIR) hebben een filterprestatie van 98% én bieden extra bescherming doordat ze geen vocht doorlaten. Ze zijn dus spatresistent. De 'R' duidt op de vochtbestendigheid die meer bescherming biedt dan een standaard mondmasker. Met de vochtbestendigheid voorkomen ze dat mogelijk geïnfecteerde vochtdeeltjes in de luchtwegen terechtkomen.

De chirurgische mondmaskers van type 1 (I), 2 (II) en 2R (IIR) zorgen ervoor dat je minder makkelijk een ander besmet. Deze mondkapjes beschermen dus vooral je omgeving.

FFP-mondkapjes (niet chirurgisch, wél medisch)

FFP staat voor Filtering Facepiece Particle: een FFP-masker filtert dus (virus)deeltjes uit de lucht en beschermt jou terwijl je het masker draagt. FFP-mondkapjes beschermen nog beter dan chirurgische mondkapjes, doordat ze beter aangesloten zitten op je gezicht. Dat ze niet chirurgisch zijn, kun je aan het uiterlijk zien: deze maskers zien er niet uit als een chirurgenmasker, maar bijna als een soort ‘snavel’. Er zijn 3 soorten FFP-mondkapjes: FFP1, FFP2 en FFP3. Het getal geeft aan hoeveel van de lucht die je erdoor inademt wordt gefilterd: hoe hoger, hoe meer er gefilterd wordt. In de zorg worden vooral FFP1- en FFP2-maskers gebruikt.

  1. FFP1-mondmasker (niet chirurgisch, wél medisch). Bij FFP1-maskers wordt minimaal 80% van de deeltjes tegengehouden. De zijkantlekkage mag niet meer zijn dan 22%. Dit type mondkapje wordt momenteel onder andere in de zorg gebruikt.
  2. FFP2-mondmasker (niet chirurgisch, wél medisch). Een FFP2-mondkapje houdt minimaal 94% van de deeltjes tegen. De zijkantlekkage mag niet meer zijn dan 8%. Het FFP2-mondkapje is in landen als Duitsland en Oostenrijk al langer de norm. Een FFP2-mondmasker zorgt ervoor dat je zelf minder makkelijk besmet wordt. Dit masker wordt ook gebruikt als er sprake is van bijvoorbeeld tuberculose, waterpokken en ebola.
  3. FFP3-mondmasker (niet chirurgisch, wél medisch). Een FFP3-mondkapje zorgt ervoor dat minimaal 99% van de deeltjes wordt tegengehouden. De zijkantlekkage mag niet meer zijn dan 2%. FFP3-mondmaskers worden bijvoorbeeld gebruikt door mensen die werken met giftige stoffen, zoals chemicaliën of fijnstof.

Waar chirurgische mondkapjes vooral je omgeving beschermen, zorgen mondkapjes van type FFP er juist voor dat jij als drager minder makkelijk wordt besmet met het coronavirus.

Herbruikbare en stoffen mondkapjes

Verder zijn er stoffen (wasbare) mondkapjes: deze zijn niet chirurgisch én niet medisch. Hoeveel bescherming deze bieden, verschilt per mondmasker.

Voor alle mondmaskers geldt dat ze zorgvuldig gebruikt en gedragen moeten worden. Mondkapjes vormen altijd een aanvulling op andere hygiënemaatregelen, zoals het regelmatig wassen van je handen en het niezen in je elleboog.

Welke soorten mondkapjes mag je gebruiken?

Het OMT adviseert om uitsluitend medische mondkapjes te dragen. Dat zijn mondkapjes vanaf type 2, dus type 2, type 2R of een mondmasker van type FFP1, FFP2 of FFP3.

Hieronder zetten we voor alle duidelijkheid nog eens het verschil tussen niet-medische en medische mondkapjes op een rij.

Niet-medische mondkapjes

Niet-medische mondkapjes zijn bijvoorbeeld stoffen (wasbare) of zelfgemaakte mondkapjes. Het kunnen ook wegwerpmondkapjes zijn, zoals chirurgische mondkapjes van type 1: deze zijn niet medisch.

Medische mondkapjes

Medische mondkapjes zijn chirurgische mondkapjes van type 2 (II) of type 2R (IIR). Ook FFP-mondmaskers (FFP1, FFP2 en FFP3) vallen in de categorie medische mondmaskers. FFP-maskers vallen niet onder de chirurgische mondkapjes, maar dus wél onder de medische maskers.

Hoe moet je een mondkapje dragen?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier opdoet, draagt, afdoet en weggooit. Over de vraag hoe je een mondkapje op de juiste manier draagt, ontstaat nog weleens onenigheid. Daarom hebben we hieronder een handig stappenplan gemaakt. Zo weet jij voortaan precies hoe jij je mondkapje op de juiste manier moet dragen.

  1. Reinig je handen met water en handzeep of desinfecterende handgel voordat je het mondkapje opdoet.
  2. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant van het mondkapje niet aan. Zorg ervoor dat het mondkapje je mond én je neus bedekt en zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht.
  3. Raak het mondkapje niet aan tijdens het dragen. Doe je dit wel, reinig dan je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.
  4. Vervang het mondkapje door een nieuw exemplaar zodra het vochtig is of na 3 uur. Gebruik mondkapjes die geschikt zijn voor eenmalig gebruik niet opnieuw.
  5. Doe het masker af door middel van de touwtjes of elastieken. Raak het mondkapje niet aan.
  6. Gooi het masker onmiddellijk weg in een gesloten afvalbak. Reinig daarna je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.

Heb jij bovenstaand stappenplan gelezen, maar zou je graag nog wat extra uitleg willen over hoe je een mondkapje draagt? In het filmpje hieronder leggen we je precies uit hoe je dit op de juiste manier doet:

Bekijk hier ons assortiment aan handgel >

Wat is de binnen- en buitenkant van een mondkapje?

Misschien vraag je je af: wat is nu eigenlijk de binnen- en de buitenkant van een mondkapje? Geen zorgen, je bent niet de enige die zich dat afvraagt! Voor wegwerpmondkapjes met een witte en blauwe zijde geldt: de witte zijde is de binnenkant, de blauwe zijde is de buitenkant.

Ben je beschermd tegen het coronavirus als je een mondkapje draagt?

Dat hangt af van het soort mondkapje dat je draagt.

Met een chirurgisch mondkapje bescherm je je omgeving; met een FFP2-mondkapje ben je zelf ook beschermd.
  • Met een chirurgisch mondkapje (dit kan niet of wel medisch zijn) bescherm je niet jezelf, maar de mensen om je heen. Een chirurgisch mondkapje filtert namelijk alleen uitgeademde lucht, niet de lucht die je zelf inademt. Hetzelfde geldt voor een stoffen of zelfgemaakt mondkapje. Het dragen van zo’n mondkapje is een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen, zoals vaak en grondig je handen wassen.
  • Met een FFP2-mondkapje bescherm je wél jezelf. Dit mondkapje zit beter aangesloten op je gezicht dan een chirurgisch mondmasker en beschermt je tegen het inhaleren van besmette (virus)deeltjes in de lucht.
Bekijk hier ons assortiment aan handzeep >

Hoe vaak kun je een mondkapje gebruiken?

Wegwerpmondkapjes kun je maar 1 keer gebruiken. Je kunt deze mondkapjes ongeveer 3 uur dragen. Daarna moet je ze weggooien. Deze mondkapjes mogen bij het restafval. Naast wegwerpmondkapjes bestaan er herbruikbare mondkapjes. Deze mondkapjes kun je wassen in de wasmachine op tenminste 60 graden. Gebruik geen wasverzachter.

Bescherm jezelf en anderen tegen het coronavirus

Hoe moet je een herbruikbaar mondkapje bewaren?

Bewaar een schoon mondkapje zo steriel mogelijk in een schoon, afgesloten zakje of bakje. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Een herbruikbaar mondkapje kun je na gebruik wassen en weer in een schoon, afgesloten zakje of bakje terug stoppen. Wegwerpmondkapjes kun je na 1 keer dragen niet bewaren.

Hoe kun je zelf een mondkapje maken?

Maak je liever zelf een mondkapje dan dat je er eentje koopt? Lees dan ons artikel over mondkapjes maken. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe jij je eigen mondkapje maakt. Het is eenvoudiger dan je denkt!

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Heb je klachten die bij het coronavirus passen, zoals verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en neem contact op met de GGD om je te laten testen. Bovenstaande informatie is gebaseerd op de voorlichting van de Rijksoverheid. Voor de meest betrouwbare en recente informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Heb je geen klachten maar wil je zelf preventief een test doen? Dan kun je een corona zelftest voor thuis bestellen. Handig om meer zekerheid te krijgen! Maar let wel op: deze test is geen vervanger van de GGD-coronatesten. Wil jij weten hoe je corona zelftest afneemt en wat het precies inhoudt? Lees dan ook ons artikel over corona zelftesten. Tip: hierin lees je ook alles over hoe de nieuwe lolly-zelftest werkt, waarbij je alleen maar speeksel hoeft te gebruiken!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.