Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check

Tintelingen: waarom heb ik tintelende handen?

Als je lang met je benen over elkaar zit of op je arm ligt, kan je been of arm gaan slapen of tintelen. Maar soms begint een lichaamsdeel zomaar te tintelen. Geen zorgen: tintelingen zijn meestal onschuldig. Waarom tintelen je handen of je voeten? En wanneer moet je naar de huisarts met tintelingen? Dat lees je in dit artikel.

vrouw houdt eigen arm beet

Wat zijn tintelingen?

Met tintelingen wordt een tintelend gevoel in je lichaam bedoeld. Vaak wordt dat ook wel 'slapen' genoemd, bijvoorbeeld een slapend been. Het gevoel kan ervaren worden als kriebelig, prikkelend, brandend of juist verdovend. Soms gaat een tintelend gevoel gepaard met krachtverlies: je laat per ongeluk iets uit je handen vallen of je verstapt je tijdens het lopen. Dat is onhandig, maar meestal geen reden tot paniek.

Wat is de oorzaak van een tintelend gevoel?

Tintelingen kunnen verschillende oorzaken hebben. We zetten ze hier allemaal voor je op een rijtje.

Algemene oorzaken van tintelingen

Veelvoorkomende verschijnselen die overal in je lichaam tintelingen kunnen veroorzaken, zijn:

  • Een slechte bloedcirculatie. Als je bloedsomloop slecht is of beperkt wordt, kan zuurstofrijk bloed niet alle plaatsen van je lichaam goed bereiken. Daardoor ontstaat er lokaal een zuurstoftekort. Dat veroorzaakt een tintelend gevoel. Als het bloed weer vrij baan krijgt, bijvoorbeeld als je anders gaat zitten, verdwijnt het gevoel vanzelf.
  • Een beknelde zenuw. Als er (te veel) druk op een zenuw komt te staan, kan hij niet goed meer signalen doorgeven. Daardoor ervaar je een tintelend gevoel. Als de druk op de zenuw wordt weggenomen, verdwijnt het gevoel vanzelf.
  • De overgang. Door de veranderingen in je hormoonhuishouding, kan de aansturing van je zenuwen verstoord raken. Hierdoor geven je zenuwen een tintelend gevoel door aan je hersenen. Na de overgang verdwijnen deze tintelingen vanzelf weer.
  • Een teveel aan vitamine B6. Een overschot aan deze vitamine kan je zenuwstelsel beschadigen. Dat veroorzaakt tintelingen. Met je gewone voeding krijg je niet zomaar te veel vitamine B6. Dat kan alleen gebeuren als je een te hoge dosis supplementen slikt.

    Oorzaken van tintelende armen, handen en vingers

    Naast bovenstaande oorzaken, kan een tintelend gevoel in je armen, handen en vingers ook worden veroorzaakt door:

    • Carpale tunnelsyndroom. Bij dit syndroom is er sprake van een beknelling van een specifieke zenuw, namelijk de handzenuw die door de 'carpale tunnel' loopt, aan de binnenkant van je pols. Je arm, hand en vingers (behalve je pink) kunnen hierdoor gaan tintelen. In een kwart van de gevallen gaat dit syndroom binnen een jaar vanzelf weer over.
    • Cubitale tunnelsyndroom. Bij dit syndroom heb je juist wél last van een tintelende pink. De beknelde zenuw zit namelijk ergens anders: aan de binnenkant van je elleboog, ongeveer op het plekje van het ‘telefoonbotje’. Als je die stoot, voel je dat ook in je pink.
    • Geïrriteerde peesscheden. Door overbelasting van de handen, bijvoorbeeld door handenarbeid of reuma, kunnen de omhulsels van de pezen (de peesscheden) geïrriteerd raken. Mensen met suikerziekte hebben een verhoogde kans op problemen met de pezen.
    • Een muisarm (RSI). Door het uitvoeren van herhaaldelijke bewegingen, zoals het bedienen van een computer, kan je hand of pols geblesseerd raken. Dit veroorzaakt pijn en tintelingen. Deze klachten verdwijnen meestal als je je hand en arm minder belast.
    • Thoracic outlet syndrome (schoudergordelsyndroom). Bij dit syndroom raken zenuwen in de schouder bekneld, wat tintelingen en pijn in je schouder veroorzaakt. Die kunnen vervolgens uitstralen naar de arm, hand en nek.
    • Te strakke sieraden of pleisters. Je armbanden en ringen kunnen te strak gaan zitten doordat je hand opzwelt, bijvoorbeeld door gewichtstoename of door het vasthouden van vocht. Ook kun je bijvoorbeeld een pleister te strak vastplakken. Hierdoor wordt de bloedsomloop beperkt of raakt er een zenuw bekneld. Als je het knellende voorwerp weghaalt, verdwijnen de tintelingen ook.

    Oorzaken van tintelende benen en voeten

    Tintelingen in je benen en voeten kunnen ook het gevolg zijn van:

Suikerziekte (diabetes).

Bij mensen met suikerziekte raken bloedvaatjes en zenuwen gemakkelijker beschadigd. Daardoor gaan je voeten of benen tintelen of voelen ze verdoofd aan.

Tarsale tunnelsyndroom (joggersvoet).

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een beknelde voetzenuw, die van je scheenbeen langs de binnenkant van je enkel en voet loopt. Die beknelling kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld artrose of overbelasting, zoals bij hardlopers.

Hernia.

Bij een hernia ligt de oorzaak van de tintelingen of pijn in je been eigenlijk in je rug. Daar wordt namelijk een zenuw, die verbonden is met je been, afgekneld door een uitpuilende tussenwervelschijf. Dat veroorzaakt tintelingen.

Rusteloze-benensyndroom (restless legs).

Bij dit syndroom ervaar je tintelingen als je je benen stilhoudt. Het bewegen van je benen verlicht het kriebelige gevoel even, maar daarna komt het weer terug. De onderliggende oorzaak van rusteloze benen is vaak onduidelijk en het syndroom is dus niet altijd eenvoudig te behandelen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Tintelingen in je ledematen zijn meestal geen reden tot paniek. Vaak gaat het gevoel vanzelf over, bijvoorbeeld als je een knellende ring afdoet of als je bloedsomloop weer op gang komt. Neem in de volgende gevallen wel contact op met je huisarts:

  • Als het tintelende gevoel vaak terugkomt.
  • Als je veel hinder van de tintelingen ervaart.
  • Als de tintelingen gepaard gaan met gevoelsstoornissen of veel spierkrachtverlies.
  • Als je diabetes hebt en last hebt van wondjes op je voeten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kun je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG: 4296-1124- 2334.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.