Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw met rood haar

De abortuspil

Wanneer je ongewenst zwanger bent, kun je kiezen voor abortus om je zwangerschap af te breken. Als je binnen negen weken na de eerste dag van je laatste menstruatie besluit om abortus te plegen, kan dit met een abortuspil. Wil je weten hoe een abortuspil precies werkt? Lees dan verder!

Wat is een abortuspil?

Met een abortuspil, ook wel een overtijdpil genoemd, kun je op een kunstmatige manier een miskraam uitlokken. De abortuspil bestaat (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden) uit twee verschillende medicijnen, namelijk ‘mifepriston’ en ‘misoprostol’. De tabletten moet je op verschillende momenten innemen en kun je alleen krijgen bij een abortuskliniek of een speciaal gecertificeerd ziekenhuis.

Tot wanneer kun je een abortuspil nemen?

Je kunt voor een abortuspil kiezen tot de negende week van je zwangerschap. Deze negen weken worden berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Hoe werkt een abortuspil?

Tot negen weken na de eerste dag van je laatste menstruatie kun je dus kiezen voor een abortuspil. Een abortuspil kun je krijgen bij het ziekenhuis of een abortuskliniek. In het ziekenhuis of in de kliniek krijg je je eerste medicijn. Dit is een medicijn dat de werking van het zwangerschapshormoon stopt, waardoor de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt.

Na het innemen van je eerste medicijn, mag je naar huis. Je krijgt dan een ander medicijn mee met de werkzame stof misoprostol. Dit medicijn bestaat uit pillen die je inbrengt in je vagina. Dit doe je 24 tot 72 uur na het innemen van het eerste medicijn. Door misoprostol trekt je baarmoeder samen, waardoor het embryo wordt afgestoten en de zwangerschap wordt beëindigd.

Wat zijn de bijwerkingen van de abortuspil?

Na het innemen van de abortuspil kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Eén van de meest voorkomende bijwerkingen is bloedverlies. Dit begint vaak na het innemen van de misoprostol, het tweede medicijn. Tijdens het bloedverlies wordt het embryo afgestoten en dit zal, samen met het bloed, naar buiten komen. Het bloedverlies is vaak heviger dan tijdens een menstruatie. Het kan een aantal dagen aanhouden, dat verschilt per persoon. Verdere bijwerkingen van de abortuspil kunnen zijn:

Wat moet je wel en niet doen na het innemen van de abortuspil?

Na de behandeling met een abortuspil is de baarmoedermond nog een tijdje breder. De eerste twee weken na de behandeling zijn de volgende dingen daarom af te raden:

  • Seks
  • Gebruik van tampons
  • Zwemmen of baden (douchen mag wel)
  • Een vaginale douche

Drie weken na de inname van de abortuspil is het verstandig nogmaals een zwangerschapstest te doen. Als die positief is of wanneer je nog klachten ervaart, kun je contact opnemen met je huisarts of de abortuskliniek. Ook vindt er vaak een nacontrole plaats, om te kijken of alles goed is gegaan.

Tot welke leeftijd heb je toestemming nodig voor abortus?

De keuze voor abortus mag je in principe vanaf je zestiende zelf maken, tenzij er vastgesteld is dat je zelf nog niet in staat bent om deze keuze te maken. Toch is het in alle gevallen belangrijk om je ouders in vertrouwen te nemen en je keuze voor abortus bespreekbaar te maken. Dit kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Ben je jonger dan zestien? Dan heb je altijd toestemming nodig van een ouder of wettelijk voogd. Wanneer dat niet mogelijk is, kun je ook een verwijzing van een andere arts dan de eigen huisarts vragen of op consult gaan bij een abortuskliniek. Daarnaast heb je vanaf de zesde week van je zwangerschap te maken met een verplichte bedenktijd. Je moet dan vijf dagen wachten na overleg met de huisarts voordat je abortus kunt laten uitvoeren.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met je huisarts. 

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.