mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
rode bloemen

Bloedverlies na de bevalling

Na de bevalling is het normaal dat een vrouw gedurende enkele weken bloed verliest uit de vagina. Dit bloedverlies mag tot zes weken na de bevalling aanhouden. Maar hoe ontstaat dit bloedverlies na de bevalling eigenlijk? In dit artikel vertellen we je alles wat je over bloedverlies na de bevalling moet weten.

Wat zijn de symptomen van bloedverlies na de bevalling?

De eerste dagen na de bevalling is het normaal dat je bloedverlies hebt. In het begin is het helderrood. De hoeveelheid is te vergelijken met een forse menstruatie. Vaak komen er ook stolsels vrij, sommige zo groot als een tennisbal. Na enkele dagen wordt het bloedverlies minder en verandert de kleur van helder rood naar roodbruin. De hoeveelheid stolsels neemt daarna ook af.

Het is heel normaal dat het bloedverlies tijdelijk toeneemt, wanneer je vaker uit bed komt en beweegt. Het is moeilijk aan te geven wanneer sprake is van overmatig bloedverlies, omdat de hoeveelheid bloedverlies per vrouw kan verschillen. Het bloedverlies kan als abnormaal worden gezien als:

  • Het bloedverlies veel is (meer dan 450 milliliter)
  • Het bloed helderrood blijft
  • Het bloedverlies na enkele dagen niet afneemt
  • Het bloedverlies verergert aan het einde van de eerste of aan het begin van de tweede week
  • Het bloedverlies langer dan zes weken duurt

De kraamverzorgende of verpleegkundige in het ziekenhuis houdt de hoeveelheid bloed die je verliest in de gaten. Bij twijfel over een te grote hoeveelheid bloedverlies overlegt de kraamverzorgende of verpleegkundige met de verloskundige of gynaecoloog.

Hoe ontstaat bloedverlies na de bevalling?

Na de bevalling wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, net als bij een menstruatie. Hierdoor komt bloederig weefsel vrij, dat lochia wordt genoemd.

Er zijn verschillende oorzaken voor overmatig bloedverlies, zoals:

  • Er is een deel van de moederkoek achtergebleven
  • De baarmoeder trekt niet goed samen
  • Bloedverlies uit een onvoldoende gehechte knip of scheur van de vagina

Daarnaast zijn er zeldzame oorzaken, zoals:

  • Een vleesboom in de baarmoeder
  • Een niet-optimale bloedstolling
  • Bloedverlies uit een scheur in de baarmoedermond

Soms is de afvoer van het bloed tijdelijk belemmerd door bijvoorbeeld een stolsel. Als deze belemmering wordt opgeheven, komt alle opgehoopte bloed in één keer vrij. Dit kan dan ten onrechte het idee van overmatig bloedverlies geven. Daarnaast kan dit samengaan met naweeën.

Wat is de oorzaak van bloedverlies na de bevalling?

Er zijn verschillende oorzaken voor abnormaal bloedverlies na de bevalling. Het is belangrijk achter de oorzaak te komen en deze te behandelen.

Als de kraamverzorgende of verpleegkundige vermoedt dat er sprake is van abnormaal bloedverlies, bespreekt zij dit met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog die de bevalling heeft begeleid. Deze zal onderzoeken tot hoe hoog de baarmoeder in de buik staat en hoe de spierspanning van de baarmoeder aanvoelt. Ook wordt soms via de vagina gevoeld of de baarmoedermond open staat. Soms is het nodig met een eendenbek de baarmoedermond te bekijken. Als er andere onderzoeken nodig zijn, verwijst de verloskundige je door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Deze kan een echo van de baarmoeder maken om te kijken wat er aan de hand is, of het bloed laten controleren.

Hoe kun je bloedverlies na de bevalling behandelen?

De behandeling van bloedverlies na de bevalling is afhankelijk van wat het bloedverlies veroorzaakt.

  • Achtergebleven deel van de moederkoek. Wanneer een deel van de moederkoek of de vliezen achterblijft in de baarmoeder, is het belangrijk dat dit wordt verwijderd. Dat wordt gedaan door de gynaecoloog in het ziekenhuis. Voor deze ingreep krijg je een algehele narcose of een ruggenprik. De achtergebleven resten worden met de hand verwijderd.
  • Onvoldoende gehechte knip of scheur. Bloedverlies door een onvoldoende gehechte knip of scheur van de vaginawand kan verholpen worden door het verwijderen van de oude hechtingen en het opnieuw hechten van de wond.
  • Onvoldoende samentrekken van de baarmoeder. Om de baarmoeder te stimuleren weer goed samen te trekken en kleiner te worden kunnen gedurende twee tot drie dagen medicijnen gegeven worden.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Bij normaal bloedverlies hoef je geen contact op te nemen met de huisarts of verloskundige. Als je vermoedt dat je last hebt van abnormaal bloedverlies na de bevalling, kun je contact opnemen met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog die je bevalling heeft begeleid. Je kunt dan worden onderzocht en de huisarts of verloskundige kan je zonodig doorverwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis voor aanvullend onderzoek of behandeling.

Wat kun je zelf aan bloedverlies na de bevalling doen?

Je kunt zelf weinig doen om overmatig bloedverlies te voorkomen. Wel kun je er goed op letten samen met de kraamverzorgende.

Verder stimuleert het geven van borstvoeding het samentrekken en daarmee kleiner worden van de baarmoeder. Dit kan een goede afvoer van het bloed bevorderen en zo meehelpen aan het voorkomen van overmatig bloedverlies.

Wat zijn de algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen voor bloedverlies na de bevalling?

Je hebt een verhoogde kans op heftig bloedverlies na de bevalling:

  • Als in je familie problemen met de bloedstolling voorkomen. Bij stollingsafwijkingen in de familie kun je dit melden aan de verloskundige of gynaecoloog die je bevalling begeleidt. Hij of zij zal dan extra letten op de hoeveelheid bloedverlies in de kraamperiode.
  • Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

Verder kan het in de eerste dagen na de bevalling prettig zijn kraamverbanden te gebruiken, omdat deze groter zijn dan maandverband. Als het bloedverlies minder wordt, kun je overschakelen naar maandverband. Het gebruik van tampons wordt afgeraden, omdat deze de kans op een infectie vergroten. Zorg dus dat je kraamverband in huis hebt voor in de periode na je bevalling.

Daarnaast is het verstandig de eerste dagen na de bevalling je matras te beschermen tegen het bloed. Dit kun je doen door een papieren onderlegger in je bed te leggen of door bijvoorbeeld een plastic hoes of laken over je matras te leggen. Zo voorkom je permanente vlekken in je matras.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.