Huidveranderingen in de zwangerschap
Een zwangerschap kan bij vrouwen naast lichaamsveranderingen ook huidveranderingen met zich meebrengen. Zo neemt tijdens de zwangerschap de doorbloeding van je huid toe en kun je meer pigmentvlekken krijgen. In dit artikel vertellen wij je wat de oorzaken zijn en hoe je de kans op huidveranderingen tijdens de zwangerschap kunt verkleinen.
Wat zijn de symptomen van huidverandering tijdens de zwangerschap?
Wanneer je zwanger bent, kunnen op verschillende plaatsen in je lichaam huidveranderingen optreden. Dit herken je aan de volgende symptomen:
- De doorbloeding van je huid neemt toe. Wanneer je zwanger bent merk je al snel dat je handen roder gekleurd zijn. Vaak voelen ze ook warmer aan en zijn ze wat klam.
- Je hebt ‘spinnenwebben’ op je huid. Onder invloed van zwangerschapshormonen treedt een verwijding van bloedvaten op. Hierdoor kunnen als het ware ‘spinnenwebjes’ ontstaan. In het midden is dan een rood verwijd bloedvaatje te zien met daaromheen allemaal uitlopertjes. Ze zijn met name te vinden op het gezicht, de hals en armen. Heb je voor de zwangerschap al te maken met vaatverwijdingen? Deze kunnen groter worden.
- De hoeveelheid pigment neemt toe. Door de toegenomen hoeveelheid pigment wordt je huid tijdens de zwangerschap op verschillende plaatsen donkerder van kleur. Dit valt vooral op bij je tepels. Ook kan er over het midden van je buik een donkere streep zichtbaar worden, de zogenoemde zwangerschapsstreep. De kleur op je gezicht wordt donkerder en het gebied rond je ogen en mond verkleurt niet mee. Onder invloed van de zon worden deze afwijkingen beter zichtbaar. Zo ontstaat het zogenoemde zwangerschapsmasker. Deze verkleuring kan zich uitbreiden naar de plooigebieden. Ook moedervlekken kunnen veranderen.
- Je hebt striae. Zwangerschapsstrepen zijn reksporen van je huid (striae). Ze komen voor op plaatsen waar de huid tijdens de zwangerschap snel uitrekt. Dat zijn met name je buik, borsten, heupen en bovenbenen. Nieuwe zwangerschapsstrepen zijn roodblauw van kleur. Later worden ze wit en vallen ze minder op.
- De structuur van je haar verandert. Sommige vrouwen krijgen een vollere bos haar tijdens de zwangerschap, bij anderen wordt het haar juist slap en futloos. Vaak neemt de beharing over het hele lichaam wat toe.
- Bloedvaten in de huid worden zichtbaarder. Met name de oppervlakkige bloedvaten van de benen worden wijder en duidelijker zichtbaar. Er kunnen spataderen of penseelvaatjes ontstaan. Ook aambeien zijn het gevolg van het verwijden van bloedvaten.
Wat zijn de oorzaken van huidverandering tijdens de zwangerschap?
De verschillende symptomen hebben een diverse oorzaken. Wij lichten ze stap voor stap toe.
- Doorbloeding. Door de aanmaak van het zwangerschapshormoon worden je bloedvaten tijdens de zwangerschap als het ware soepeler. Daardoor pompt het hart meer en sneller bloed door het lichaam. Alle organen en ook je huid worden beter doorbloed.
- Spinnenwebben. Je huid wordt roder en warmer en kan klam aanvoelen. Hierdoor vallen bestaande bloedvatverwijdingen in je huid meer op en er kunnen nieuwe bloedvatverwijdingen ontstaan, ook wel ‘spinnenwebben’ genoemd.
- Haargroei. Naast je huid worden ook je haarwortels beter doorbloed. Je haar kan hierdoor langer gaan doorgroeien en voller lijken. Het kan ook dat deze verbeterde doorbloeding juist een averechts effect op je kapsel heeft. Tijdens de zwangerschap worden er ook meer mannelijke hormonen aangemaakt waardoor de beharing over je hele lichaam kan toenemen.
- Pigment. Je huid wordt donkerder onder invloed van een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt afgescheiden door een klier in de hersenen (de hypofyse). Dit hormoon stimuleert de aanmaak van pigment. Op deze manier ontstaat de bruine verkleuring van tepels, middellijn op de buik, het gezicht en de plooigebieden.
- Striae. Striae ontstaat doordat je huid tijdens de zwangerschap wordt opgerekt door de groei van de baby in je buik en doordat de borsten groter worden. Onder invloed van zwangerschapshormonen verslapt het bindweefsel. Door deze twee factoren wordt er te veel rek uitgeoefend op het bindweefsel in en onder je huid, waardoor dit bindweefsel gaat scheuren.
- Spataderen. Spataderen ontstaan door een combinatie van een moeizamere afvoer van het bloed vanuit je benen naar je hart en door de druk van de baarmoeder op deze bloedvaten.
Wat kun je tegen huidverandering doen?
Je kunt de volgende dingen doen om de kans op huid- en haarveranderingen tijdens je zwangerschap te verkleinen.
Zwangerschapsmasker
- Vermijd te veel direct zonlicht op je huid.
- Smeer je gezicht in met een zonnebrandcrème die een hoge beschermingsfactor heeft.
- Vermijd de zon tussen 11:00 uur en 15:00 uur.
Zwangerschapsstrepen (striae)
- Draag een goede, ondersteunende en meegroeiende zwangerschapsbh met brede sluiting.
- Smeer je buik vanaf vijftien weken zwangerschap dagelijks in met een vette crème.
- Draag een steunband om je buik.
Spataderen
- Laat elastische kousen aanmeten die de afvoer van het bloed uit je benen bevorderen.
- Loop elke dag ten minste een half uur om de afvoer van bloed te bevorderen.
- Zorg dat het voeteneinde van je bed iets verhoogd is.
- Blijf niet te lang ergens staan.
- Als je zit, leg dan je benen wat hoger (het liefst op horizontaal of hoger) om het terugstromen van het bloed te bevorderen.
Aambeien
- Drink dagelijks minstens twee liter vocht (dit verbetert de stoelgang).
- Zorg voor voldoende vezels in de voeding waardoor je ontlasting soepel blijft (volkorenbrood, rauwkost).
- Ga niet persen op de ontlasting.
- Ga altijd bij aandrang naar het toilet, om de ontlasting kwijt te raken.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Huidveranderingen tijdens de zwangerschap zijn niet ernstig en hoef je niet voor naar je huisarts. Als je na de zwangerschap huidafwijkingen blijft houden waar je ontevreden over bent, kun je aan je huisarts vragen of hij of zij je kan doorverwijzing naar een dermatoloog of huidtherapeut indien dat mogelijk is.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan