citroen in water

Afvallen zonder dieet

Een dieet kan lastig zijn om vol te houden. Als je een paar kilo wilt afvallen, kan het gelukkig ook anders. Verander een paar kleine dagelijkse gewoontes en dit kan je op jaarbasis honderden calorieën schelen. In dit artikel delen we een aantal tips met je.

Tip 1: Wordt een langzame eter

Zet een kookwekker of alarm op je telefoon op twintig minuten en neem deze tijd om je maaltijd rustig op te eten. Wanneer je eten te snel opeet, krijg je niet goed het sein van verzadiging door waardoor je sneller te veel eet. Rustig eten, kleine porties en bewust proeven zorgen ervoor dat je je meer verzadigd voelt. Hierdoor kun je beter aanvoelen wanneer je genoeg hebt gegeten. Langzaam eten gaat makkelijker als je tussendoor je bestek even neerlegt of af en toe een slokje water neemt.

Tip 2: Slaap meer

Een goede nachtrust kan bijdragen het afvallen. Je biochemische huishouding kan in de war raken van te weinig slaap, waardoor je meer trek krijgt en minder snel verzadigd bent. Zorg dus dat je voldoende slaapt. Daarnaast kun je als je slaapt ook niet eten.

Tip 3: Vervang suikerrijke dranken

Vervang één suikerrijk drankje zoals cola of sinas door water of thee en je vermijdt al snel tien theelepels suiker. Let hierbij ook op limonade en vruchtensappen niet, deze dranken kunnen ook veel suikers bevatten. Voor meer smaak kun je citroen, limoen, munt, sinaasappel of bevroren aardbeien aan je water toevoegen. Omdat frisdrank vloeibaar is, vult het niet en blijft de trek. Dit kan zorgen voor extra kilo's.

Tip 4: Stop met kaas

Veel Nederlanders houden van kaas en wordt daarom dan ook vaak op brood gegeten. Kaas is alleen zeer vet en calorierijk en daarmee niet gunstig voor je gewicht. 20+ of 30+ kaas is alleen maar minder slecht, want het bevat nog steeds veel vet en calorieën. Vergeleken met een plakje kipfilet bevat 30+ kaas drie keer meer calorieën. Eet je dagelijks kaas? Dan is het mogelijk een aantal kilo per jaar af te vallen door je brood te beleggen met een plakje kipfilet of ham in plaats van kaas.

Tip 5: Eet van kleinere borden

Je avondeten van een lunchbord eten in plaats van een dinerbord kan eraan bijdragen dat je minder eet. Mensen kunnen meer opscheppen en meer eten van grotere borden. Een kleiner(e) bord of kom kan zorgen voor een verminderde inname van calorieën. Op jaarbasis kan dit een aantal kilo schelen.

Tip 6: Doe vaker aan vleesloze dagen

Vegetarische maaltijden zijn vaak gezond. Groenten spelen daarin een belangrijke rol. Groenteburgers, linzensoep en andere groenterijke voeding zitten vol met vezels. Vezels geven je een voldaan gevoel en zijn caloriearm. Pas wel op met gepaneerde producten, deze nemen tijdens het bakken veel vet op.

Tip 7: Kauw op kauwgom met sterke mintsmaak

Als je een snackaanval voelt aankomen, dan kan suikervrije kauwgom met sterke mintsmaak helpen. Kauwgom met een sterke smaak vermindert je gevoel van trek. Daarnaast overstemt het de smaak van andere voeding, waardoor het niet meer goed smaakt. Tandenpoetsen kan hier ook bij helpen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.