Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
iemand die op een weegschaal staat

Buikvet

Iedereen heeft vet in zijn of haar lichaam. Dat is heel normaal en gezond. Maar te veel buikvet is ongezond. Wil je weten waarom dat zo is? Lees dan verder!

Artikel opslaan

Waarom is buikvet ongezond? 

Zelfs mensen met een platte buik hebben buikvet. Dat zorgt voor wat bescherming rond je organen. Maar overtollig buikvet doet dit niet. Vetcellen die zich rond je organen ophopen, zijn namelijk actiever dan vetweefsel op andere plekken, zoals op je heupen. Ze produceren onder andere hormonen en hebben invloed op de opname van insuline. Dit verhoogt de kans op diabetes. Als je een ongezonde levensstijl en veel overtollig buikvet hebt, heb je een verhoogde kans op cholesterol, een hoge bloeddruk, leververvetting en hart- en vaatziekten. Ook kan je door overtollig buikvet last krijgen van een negatief zelfbeeld, ademhalingsproblemen en slaapapneu

Welke soorten buikvet zijn er? 

Dus sommig buikvet is schadelijk voor je gezondheid, en ander buikvet niet. Hoe zit dat? Er zijn inderdaad 2 soorten buikvet: onderhuids vet, dat op je buik zit, en orgaanvet, dat in je buik zit. Onderhuids vet bevindt zich tussen je huid en je spieren. Wanneer je het vastpakt voelt het zacht aan. Orgaanvet, daarentegen, bevindt zich rondom je belangrijkste organen zoals het hart, de lever, de longen en de maag. Daar verhoogt het de kans op ontstekingen en ziektes. Orgaanvet is niet altijd even zichtbaar als onderhuids buikvet. Maar als je een zichtbaar buikje hebt, is dat een teken dat er behalve op de buik ook rond de organen te veel vet is opgeslagen. 

Als er veel vet wordt opgeslagen rondom de organen in je buik, is dit slecht voor je gezondheid. 

Wat betekent een dikke buik bij mannen? 

Over het algemeen krijgen mannen eerder een dikke buik dan vrouwen wanneer ze aankomen. Hoe dat komt? Bij mannen is de kans groter dat overtollig vet wordt opgeslagen in de romp en in de buik. Hierdoor krijgen mannen sneller een zichtbaar buikje. Het vrouwelijk lichaam slaat overtollig vet vaker op in de bovenbenen en heupen. Hierdoor krijgen vrouwen vaker een peerfiguur wanneer ze aankomen.  

Een dikke buik bij mannen is een teken van overtollig buikvet rondom de organen. Hierbij komen een hoop gezondheidsrisico’s kijken. Heb je als man veel buikvet? Dan is het aan te raden om zo snel mogelijk te beginnen met afvallen.  

Wat moet je doen om buikvet te verbranden? 

Droom jij van een leven zonder buikvet? Helaas kun je niet plaatselijk vet verbranden. Als je je buikje wilt verliezen, moet je dus je hele lichaam aanpakken! Dat doe je door meer te bewegen, minder te eten en een gezond eetschema te volgen. Wij geven je hieronder wat algemene tips, maar voor advies op maat kun je het best contact opnemen met je huisarts, een diëtist of een personal trainer. 

Gezonde voedingskeuzes bij buikvet 

Als je buikvet wilt aanpakken, is het niet alleen belangrijk om minder te eten, maar ook om gezonder te eten. Wij geven je wat tips om gezonder te eten, die je gewoon in je dagelijkse eetpatronen kunt verwerken: 

  • Eet veel plantaardige producten zoals fruit, groenten en volkoren graanproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor je gezondheid. 
  • Drink veel water. Zo kan je lichaam afvalstoffen makkelijker afvoeren, waardoor ze niet in je lichaam worden opgeslagen. 
  • Begin de dag met een gezond ontbijt. Onderzoek laat zien dat mensen die het ontbijt overslaan eerder buikvet krijgen. 
  • Eet veel eiwitten. Eiwitten geven je snel een vol gevoel, waardoor je minder eet. Ze zitten bijvoorbeeld in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Deze vis bevat ook omega 3-vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. 
  • Stop met het eten van snelle suikers zoals koek, snoep, chocolade, maar ook witbrood, witte pasta en patat. Vergeet ook frisdranken en vruchtensappen niet. De suikers in dit soort producten geven een opgeblazen gevoel, maar niet een langdurig vol gevoel. Daardoor krijg je snel weer honger. 
  • Stop met alcohol drinken. Het drinken van alcoholische drankjes verhoogt de opslag van vetmassa. 
  • Vermijd transvetten. Die zitten in gebakken en gefrituurd voedsel. Ook snacks zoals chocolade, gebak, ijs en chips bevatten vaak transvetten. Dit soort vetten zijn flink bewerkt en dat maakt ze schadelijk voor je gezondheid. 

Shop hier sportvoeding

Buikspieroefeningen bij buikvet 

Als je alleen buikspieroefeningen doet, train je wel je buikspieren, maar dat betekent niet dat buikvet verdwijnt. Daarom is het belangrijk om je hele lichaam te trainen, in combinatie met een gezond eetpatroon. Lees eens onze artikelen over beginnen met sporten of over thuis sporten. Misschien is high intensity interval training wel iets voor jou.

Kan je buikvet laten verwijderen? 

Sommige mensen overwegen liposuctie om snel buikvet te verliezen. Dit is een operatie die dient om buikvet te verwijderen. Bij liposuctie wordt er een sneetje in je buik gemaakt waarna een plastisch chirurg overtollig buikvet wegzuigt. Liposuctie is echter lang niet voor iedereen geschikt. Zo kan een liposuctie niet uitgevoerd worden als je BMI daarvoor te hoog is. Als je wél in aanmerking komt voor een liposuctie, leidt het nog steeds niet altijd tot gewichtsvermindering op de lange termijn. Om langdurig op gewicht te blijven, moet je jezelf ook een gezonde leefstijl aanmeten. Liposuctie is dan ook geen manier om snel en makkelijk af te vallen.  

Kan je buikvet laten bevriezen? 

Een andere manier om buikvet te verwijderen zonder injecties of een operatie is cryotherapie. Dit is een behandeling die buikvet laat bevriezen door extreme kou toe te passen op gelokaliseerde vetophopingen. Daarna worden de vetcellen geleidelijk afgevoerd uit je lichaam. Deze manier van vet verwijderen kan niet worden gebruikt als je obesitas hebt, of als je snel veel gewicht wilt verliezen. Je kan cryotherapie wel overwegen als je al veel gewicht hebt verloren en nog wat hulp nodig hebt bij het verwijderen van vet op plekken waar het nog te veel aanwezig is.  

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.