Babygezondheid
De ontwikkelingsfases van je kind: baby-dreumes-peuter-kleuter
Etos
Laatste update 13 januari 2025
De ontwikkeling van je kind, van baby tot kleuter, zit vol bijzondere mijlpalen. Iedere fase brengt unieke sprongen in groei en vaardigheden met zich mee, zowel fysiek als sociaal-emotioneel en cognitief. Ontdek wat je kan verwachten en hoe je deze ontwikkeling op een speelse en natuurlijke manier kan stimuleren!
Ontwikkeling bij je baby (1-12 maanden)
Het eerste levensjaar van je baby zit vol met bijzondere mijlpalen. Van cognitieve en motorische ontwikkelingen tot lichamelijke en sociaal-emotionele groei: je baby maakt enorme sprongen! Hieronder lees je welke ontwikkelingen je baby doormaakt en hoe je deze op een natuurlijke en speelse manier kan stimuleren.
Cognitieve ontwikkeling bij baby’s
De cognitieve ontwikkeling van je baby gaat razendsnel in het eerste levensjaar. Rond de 2 maanden begint je baby gezichten te herkennen en te volgen. Richting de 4 maanden raakt je baby gefascineerd door eigen handen en voeten en ontwikkelt die het besef dat dingen en mensen niet ophouden met bestaan als ze niet meer zichtbaar zijn.
- Ongeveer bij 6 maanden begrijpt je baby oorzaak en gevolg.
- Vanaf de 8 maanden kan je baby eenvoudige problemen oplossen.
- Met 12 maanden begrijpt je baby eenvoudige instructies en imiteert die gedrag.
Hoe kan je cognitieve ontwikkeling bij baby’s stimuleren?
- Praat veel met je baby.
- Spelletjes en activiteiten; denk aan ‘kiekeboe’.
- Kinderboeken voorlezen.
- Meenemen in de dagelijkse taken, zoals boodschappen doen.
Motorische ontwikkeling bij baby’s
Direct na de geboorte van je baby beschikt hij over verschillende reflexen, zoals de zuigreflex en grijpreflex. In de eerste maanden beginnen ze hun handen en voeten te ontdekken. Rond de 3 tot 4 maanden begint je baby te draaien van rug naar buik en vice versa. Dit is een belangrijke mijlpaal die hen helpt om meer controle te krijgen over hun eigen lichaam. Als je baby ongeveer 6 maanden oud is, rollen ze zich zelfstandig om, zit die met steun en begint die met het grijpen van voorwerpen met zijn hele hand. Vanaf de 6 maanden begint je baby het vermogen om te kruipen te ontwikkelen, dit noemen we tijgeren. Tussen de 9 en 12 maanden beginnen ze met kruipen op handen en knieën en tegen de 12 maanden kunnen ze vaak al zelfstandig staan en hun eerste stappen zetten.
Hoe kan je motorische ontwikkeling bij baby’s stimuleren?
De motorische ontwikkeling bij baby's is te stimuleren door middel van spelletjes en activiteiten die beweging aanmoedigen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Tummy time: laat je baby op zijn buik liggen om de nek- en rugspieren te versterken.
- Speelgoed dat beweegt: gebruik speelgoed dat geluid of licht maakt om je baby aan te moedigen zich voort te bewegen.
- Interactief spel: betrek je baby bij activiteiten zoals rollen of trekken aan een speeltje om hen aan te moedigen nieuwe bewegingen uit te proberen.
Lichamelijke ontwikkeling bij baby’s
Bij de geboorte zijn baby’s gemiddeld tussen de 2,5 en 4,5 kg en ongeveer 45 tot 55 centimeter lang. In de eerste 6 maanden groeien ze snel; veel baby's verdubbelen hun geboortegewicht rond de 4 tot 6 maanden. Dit is een cruciale periode waarin ze veel voedingsstoffen nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling. Borstvoedingen flesvoeding spelen hier een grote rol in. Na de eerste 6 maanden begint de spierkracht van je baby te ontwikkelen. Dit is het moment waarop ze beginnen met zitten, kruipen en uiteindelijk staan. De ontwikkeling van spieren gaat hand in hand met de coördinatie van bewegingen. Baby’s leren hun hoofd op te tillen, zich om te draaien en later zelfstandig te zitten.
Sociaal-emotionele ontwikkeling bij baby’s
Vanaf de geboorte beginnen baby's een sterke emotionele band op te bouwen met hun verzorgers. Deze hechting is essentieel voor hun gevoel van veiligheid en welzijn. Baby’s reageren op de stem en het gezicht van hun verzorger en ze leren liefde en steun te ontvangen. Dit proces van hechting helpt hen om vertrouwen op te bouwen in hun omgeving. Naarmate baby’s ouder worden, ervaren en uiten ze steeds meer emoties. Tussen de 6 en 12 maanden kunnen ze gevoelens zoals vreugde, verdriet en frustratie tonen. Ze beginnen ook vreemden te herkennen en kunnen angst of terughoudendheid vertonen in nieuwe situaties.
Hoe kan je sociaal-emotionele ontwikkeling bij baby’s stimuleren?
- Hechte band opbouwen: geef je baby veel liefde, aandacht en fysieke nabijheid door middel van knuffelen, vasthouden en oogcontact.
- Emoties benoemen: praat met je baby over emoties door gezichten te maken of boeken voor te lezen die verschillende gevoelens uitdrukken.
- Spelen met anderen: stimuleer interactie met andere kinderen door speelafspraken of groepsactiviteiten aan te moedigen zodra je baby ouder wordt.
Ontwikkeling bij je dreumes (12-36 maanden)
De dreumestijd is een spannende fase vol groei en ontwikkeling. Van nieuwsgierig ontdekken tot het leren van nieuwe vaardigheden en het opbouwen van sociale banden: je dreumes maakt enorme sprongen. Hieronder lees je hoe je deze bijzondere ontwikkelingen kan herkennen en stimuleren.
Cognitieve ontwikkeling bij dreumesen
De eerste fase van de dreumestijd begint van 1 tot 1,5 jaar. Hierin leren kinderen vooral door te experimenteren. Ze zijn nieuwsgierig en willen alles verkennen. Tussen de 1,5 en 2 jaar beginnen dreumesen mentale beelden te vormen van objecten en gebeurtenissen. Hierdoor kunnen ze problemen beter oplossen zonder veel te hoeven experimenteren.
Na de tweede verjaardag begint de fantasie een belangrijke rol te spelen in de cognitieve ontwikkeling. Dreumesen gaan ‘doen-alsof’ spelletjes spelen. Dit soort spel helpt hen niet alleen sociale vaardigheden te ontwikkelen, maar ook hun verbeeldingskracht en probleemoplossend vermogen verder uit te breiden.
Hoe kan je cognitieve ontwikkeling bij dreumesen stimuleren?
Het stimuleren van de cognitieve ontwikkeling kan op verschillende manieren.
- Speelgoed dat uitdaagt: bied speelgoed aan dat hen aanmoedigt om problemen op te lossen, zoals puzzels of blokken.
- Interactief spel: betrek je kind bij spelletjes die creativiteit en fantasie stimuleren zoals rollenspellen.
- Voorlezen: lezen is een uitstekende manier om taalvaardigheden en verbeeldingskracht te bevorderen. Kies boeken met kleurrijke afbeeldingen en eenvoudige verhalen.
Motorische ontwikkeling bij dreumesen
Rond de 1 en 1,5 jaar zetten veel dreumesen hun eerste stappen! Dit gebeurt vaak met gebogen tenen en de voeten wijd uit elkaar, terwijl ze hun armen naar voren uitsteken voor balans. In deze fase leren ze ook om zelfstandig te staan en zich voort te bewegen door te lopen.
Tussen de 1,5 tot 2 jaar ontwikkelen dreumesen hun coördinatie en evenwicht verder. Ze kunnen beter rennen, springen en klimmen. Op deze leeftijd beginnen ze ook met het uitvoeren van moeilijkere bewegingen, zoals het traplopen met ondersteuning. Ze leren ook kleine voorwerpen tussen duim en wijsvinger vast te pakken en kunnen torens bouwen met blokken!
Vanaf de 2 en 3 jaar zijn dreumesen vaak in staat om verschillende motorische vaardigheden te combineren. Ze kunnen rennen terwijl ze een bal achter zich aan trekken of dingen onder de arm meenemen. Ook kunnen ze nu beter springen en draaien, wat hun zelfvertrouwen in beweging vergroot. Kinderen kunnen bladzijden uit boeken omslaan en beginnen met eenvoudige knip- of tekenactiviteiten.
Hoe kan je motorische ontwikkeling bij dreumesen stimuleren?
Als ouder zijn er verschillende manieren om de motorische ontwikkeling van je dreumes te stimuleren.
- Zorg voor een veilige speelomgeving: Creëer een ruimte waar kinderen vrij kunnen bewegen, klimmen en ontdekken zonder gevaar.
- Bied gevarieerde bewegingsmogelijkheden aan: stimuleer activiteiten zoals rennen, springen, klimmen en balspelen.
- Gebruik speelgoed dat beweging aanmoedigt: speelgoed zoals blokken, ballen en puzzels.
Lichamelijke ontwikkeling bij dreumesen
In het eerste jaar na de geboorte groeit een kind snel, maar na de eerste verjaardag vertraagt de groei iets. Dreumesen groeien gemiddeld ongeveer 25 centimeter in lengte en verdubbelen hun gewicht tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn.
Rond 1,5 en 2 jaar ontwikkelen dreumesen hun motorische vaardigheden verder. Ze leren niet alleen lopen, maar ook rennen, springen en klimmen. In deze fase leren ze hun kracht en coördinatie verbeteren. Hun spieren worden sterker.
Tussen de 2 en 3 jaar zijn kinderen zeer actief en nieuwsgierig naar hun omgeving. Ze willen alles verkennen, wat leidt tot een toename van fysieke activiteiten.
Sociaal-emotionele ontwikkeling bij dreumesen
In de eerste fase van de dreumestijd, 1 tot 1,5 jaar, zijn kinderen sterk afhankelijk van hun verzorgers. Ze ontwikkelen een diepe hechting aan hun ouders of verzorgers, wat hen een gevoel van veiligheid en stabiliteit biedt. Dit is ook de periode waarin ze beginnen met het imiteren van volwassenen in hun omgeving. Dreumesen vragen vaak om hulp en willen laten zien wat ze kunnen, wat hun verlangen naar goedkeuring en verbinding met anderen weerspiegelt.
Tussen de 1,5 en 2 jaar begint het zelfbewustzijn zich te ontwikkelen. Dreumesen worden zich meer bewust van zichzelf en hun emoties. Dit kan leiden tot uitdagend gedrag, zoals driftbuien, omdat ze nog niet goed in staat zijn om hun emoties te reguleren.
Na de tweede verjaardag begint de interesse in andere kinderen toe te nemen. Hoewel dreumesen nog steeds voornamelijk naast elkaar spelen, leren ze geleidelijk aan om samen te spelen en interacties aan te gaan. Hun vermogen om emoties bij andere te herkennen en erop te reageren groeit.
Hoe kan je sociaal-emotionele ontwikkeling bij dreumesen stimuleren?
Als ouder kan je de sociaal-emotionele vaardigheden op verschillende manieren stimuleren.
- Bied een veilige basis: zorg voor een omgeving waarin je kind zich veilig voelt en moedig hen aan om nieuwe dingen te ontdekken.
- Leer emoties benoemen: praat over gevoelens door gezichtsuitdrukkingen na te doen of boeken voor te lezen die verschillende emoties verkennen.
- Stimuleer samenspel: moedig interactie met andere kinderen aan.
Ontwikkeling bij je peuter (36-48 maanden)
De peutertijd is een bijzondere fase vol groei en ontwikkeling. Van het ontdekken van de wereld om hen heen tot het leren van nieuwe vaardigheden en het vormen van sociale relaties: je peuter maakt grote sprongen vooruit! In deze tekst lees je hoe je deze belangrijke ontwikkelingen kan herkennen en stimuleren.
Cognitieve ontwikkeling bij peuters
Peuters beginnen hun taalvaardigheden aanzienlijk te verbeteren. Ze leren nieuwe woorden en zinnen, waardoor ze beter in staat zijn om hun gedachten en gevoelens te uiten. Tegen de tijd dat ze 4 jaar oud zijn, kunnen veel kinderen eenvoudige zinnen formuleren en deelnemen aan gesprekken. In deze fase ontwikkelen ze ook hun probleemoplossend vermogen. Ze leren logisch denken en verbanden leggen tussen verschillende situaties. Peuters zijn zeer creatief en gebruiken hun verbeeldingskracht in spelletjes. Ze beginnen met fantasiespelletjes waarbij ze rollen aannemen of situaties uit het dagelijks leven nabootsen.
Hoe kan je cognitieve ontwikkeling bij peuters stimuleren?
Bij je peuter de cognitieve ontwikkeling stimuleren? Er zijn verschillende manieren waarop dit kan.
- Voorlezen.
- Spelletjes die het denken stimuleren: denk aan puzzels, bouwsets, etc.
- Creatieve activiteiten: denk aan tekenen, schilderen of kleien.
Motorische ontwikkeling bij peuters
Vanaf 3 jaar kunnen peuters beter rennen, springen en klimmen. Ze kunnen ook kleine obstakels overwinnen. Dit is ook de periode waarin ze beginnen met traplopen, vaak met steun of handvatten.
Tussen de 3 en 4 jaar verbeteren peuters hun coördinatie en balans verder. Dit is ook het moment waarop ze beginnen met spelen van eenvoudige sporten of spelletjes die beweging vereisen. De fijne motoriek ontwikkelt zich ook snel tijdens deze periode. Peuters leren beter omgaan met kleine voorwerpen, zoals kralen rijgen. Ze kunnen nu ook beter tekenen en kleuren met potloden of krijtjes. Het gebruik van bestek tijdens het eten wordt ook steeds gebruikelijker.
Hoe kan je motorische ontwikkeling bij peuters stimuleren?
Er zijn als ouder verschillende manieren om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Lees hieronder welke.
- Zorg voor een veilige speelomgeving.
- Bied gevarieerde bewegingsmogelijkheden aan.
- Gebruik speelgoed dat beweging aanmoedigt.
Lichamelijke ontwikkeling bij peuters
Peuters groeien gemiddeld ongeveer 5 tot 7 centimeter per jaar en nemen in gewicht toe met ongeveer 2 tot 3 kg per jaar. Deze groei is zichtbaar in hun lichaamsverhoudingen; hun armen en benen worden langer in verhouding tot hun romp. Dit is ook de tijd waarin hun tanden beginnen te wisselen, wat een belangrijke mijlpaal is in hun lichamelijke ontwikkeling.
Sociaal-emotionele ontwikkeling bij peuters
Als dreumes zijnde hebben peuters een sterke hechting ontwikkeld aan hun verzorgers, wat hen een gevoel van veiligheid en stabiliteit geeft. Tegelijkertijd beginnen ze hun onafhankelijkheid te verkennen. Dit kan zich uiten in gedrag zoals ‘nee’ zeggen of het zelf willen doen, wat een natuurlijke stap is in hun ontwikkeling. Ze zijn in deze fase nog niet goed in het verwerken van hun emoties, als ze hiermee worden overweldigd, wat kan leiden tot driftbuien.
Hoe kan je sociaal-emotionele ontwikkeling bij peuters stimuleren?
Lees hieronder verschillenden manieren om de sociaal-emotionele vaardigheden te stimuleren bij je peuter.
- Bied een veilige basis.
- Leer je kind praten over emoties.
- Stimuleer samenspelen; speelafspraken, groepsactiviteiten.
Ontwikkeling bij je kleuter (48-72 maanden)
De kleutertijd is een fase waarin je kind grote sprongen maakt in zijn of haar ontwikkeling. In deze periode ontwikkelt je kind meer zelfstandigheid en begint hij of zij de wereld om zich heen beter te begrijpen. Je kleuter groeit en leert in een razend tempo! Hieronder lees je hoe je deze bijzondere ontwikkelingen kan herkennen en stimuleren.
Cognitieve ontwikkeling bij kleuters
Kleuters breiden hun woordenschat aanzienlijk uit en leren complexe zinnen te vormen. Ze kunnen gesprekken voeren, vragen stellen en hun emoties beter verwoorden. Dit is ook de fase waarin ze beginnen met het begrijpen van basisgrammatica en het gebruik van tijdsaanduidingen zoals ‘gisteren’ en ‘morgen’. In deze periode ontwikkelen kleuters hun probleemoplossend vermogen verder. Ze leren logisch denken en eenvoudige puzzels oplossen of spelletjes spelen met strategie.
Hoe kan je cognitieve ontwikkeling bij kleuters stimuleren?
Weten hoe je de cognitieve ontwikkeling bij je kleuter kan stimuleren? Lees hieronder hoe!
- Voorlezen.
- Educatieve spelletjes.
- Creatieve activiteiten (schilderen, tekenen, etc.).
Motorische ontwikkeling bij kleuters
Kleuters kunnen nu beter rennen, springen en balanceren. Rond de 4 jaar zijn veel kinderen in staat om met gemak te rennen en te springen, zelfs met beide voeten over kleine obstakels. Ze leren traplopen zonder steun en kunnen vaak met één voet op de trap staan. Dit is ook de fase waarin ze beginnen met leren van sportieve activiteiten. Ook kunnen kleuters nu veel beter tekenen, kleuren en knippen met (kinder)scharen. Daarnaast leren ze ook beter met bestek om te gaan tijdens het eten en kunnen ze zelf hun kleding aan- en uittrekken.
Hoe kan je motorische ontwikkeling bij kleuters stimuleren?
Als ouder zijnde de motorische ontwikkeling bij je kleuter stimuleren? Lees hieronder de verschillende manieren om dit te doen.
- Zorg voor voldoende bewegingsruimte.
- Bied gevarieerde activiteiten aan.
- Gebruik creatief speelgoed.
Lichamelijke ontwikkeling bij kleuters
Kleuters groeien gemiddeld ongeveer 5 tot 7 centimeter per jaar en nemen in gewicht toe met ongeveer 2 tot 3 kg per jaar. In deze fase ontwikkelen hun tanden zich nog, de melktanden die wisselen voor blijvende tanden.
Sociaal-emotionele ontwikkeling bij kleuters
Ondanks de nog vaak sterke hechting aan hun verzorgers, beginnen kleuters ook hun onafhankelijkheid te verkennen. Ze willen zelf dingen doen en zeggen steeds meer ‘nee’. In deze fase leren ze om hun eigen keuzes te maken en zich los te maken van de afhankelijkheid van volwassenen. Kleuters herkennen en uiten steeds beter hun emoties. Ze kunnen nu namen geven aan de verschillende gevoelens. Toch hebben ze soms nog moeite met hun emoties te reguleren, wat kan leiden tot driftbuien. Kleuters spelen vaak samen, wat helpt om sociale vaardigheden zoals delen, samenwerken en communiceren te ontwikkelen. Ze beginnen dan ook te begrijpen hoe anderen zich voelen en kunnen hierop reageren.
Hoe kan je sociaal-emotionele ontwikkeling bij kleuters stimuleren?
Er zijn verschillende manieren om de sociaal-emotionele ontwikkeling bij je kleuter als ouder te stimuleren. Lees hieronder de verschillende manieren.
- Bied een veilige basis.
- Leer emoties te benoemen.
- Stimuleer samenspelen.
Heb je het vermoeden dat je kleintje achterloopt op de ontwikkeling of heb je een vraag over de ontwikkeling van je kleintje? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.