Mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos wond- en voetverzorging combineer en profiteer! M.u.v. geneesmiddelen. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 4.29
medisch hulpmiddel,
Spaar 1 Air Mile

Kattenbeet? Tips voor als je bent gebeten

Ben je gebeten door een kat? Vervelend! Als een kat zich niet op zijn gemak voelt, kan hij best eens uitvallen en zijn tanden in jouw arm zetten. Dat is niet bepaald fijn! Vooral omdat katten scherpe tandjes hebben. Wat moet je doen als je gebeten bent door een kat? Wanneer moet je de huisarts bellen? En kan een kattenbeet gevaarlijk zijn? Hieronder geven wij antwoord op deze vragen!

Kattenbeet: Een kat op bed die zijn bek open doet en zijn scherpe tanden laat zien

Hoe herken je een kattenbeet?

Als je bent gebeten door een kat, zie je een paar kleine wondjes, vaak in de vorm van kleine stipjes, die niet of nauwelijks bloeden. Maar schijn bedriegt: de wondjes kunnen behoorlijk diep zitten. Als er een spier of zenuw is geraakt, heb je mogelijk minder gevoel of kan je het gebeten lichaamsdeel minder goed bewegen. Na een paar dagen kunnen er ontstekingsverschijnselen optreden of je kan je ziek voelen.

Een kattenbeet kan gevaarlijk zijn als je geen tetanusprik hebt gehad.

Wat te doen bij een kattenbeet

Maak de wond direct goed schoon door deze 1 à 2 minuten onder lauw, stromend water te houden. Ontsmetten is niet nodig. Dek de wond af met een steriel verbandje. Als je bent gebeten door een kat, is er een relatief grote kans op een ontsteking. Om dat risico niet te vergroten, wordt de wond vaak niet gehecht. Bel vervolgens altijd je huisarts. De huisarts kan beoordelen hoe diep de beet is en of er een antibioticakuur of tetanusprik noodzakelijk is.

Let op: Ben je in het buitenland door een kat gebeten of gekrabd? Ontsmet de wond dan met 70% alcohol en ga onmiddellijk naar een arts. In het buitenland, vooral buiten Europa, is de kans op hondsdolheid (ook wel rabiës) aanwezig. Probeer in het buitenland ook de vermijden dat je gelikt wordt door een (zwerf)kat.

Symptomen bij een kattenbeet infectie

Wanneer je bent gebeten door een kat, bestaat er een kans dat er een infectie optreedt. Symptomen van een infectie na een kattenbeet zijn

  • roodheid in combinatie met zwelling rondom de beet
  • pijn
  • warmte rondom de beet
  • pus uit de wond
  • koorts
  • koude rillingen
  • algemeen gevoel van ziek zijn

Krijg je binnen 12 tot 24 uur na de beet last van deze symptomen dan is het dus goed mogelijk dat je infectie hebt. Het is dan belangrijk om naar de dokter te gaan, zo voorkom je mogelijk erger!

Wanneer heb je een tetanusprik nodig bij een kattenbeet?

Katten hebben scherpe tanden die diepe wonden kunnen veroorzaken. Dit verhoogt de kans op een tetanusinfectie, aangezien de bacteriën die tetanus veroorzaken in diepere, zuurstofarme wonden groeien. Heb je nog geen tetanusprik gehad of is de laatste vaccinatie langer dan 10 jaar geleden? Dan is het slim om zo snel mogelijk een vaccinatie te krijgen. Het is aan te raden om binnen 48 uur na de kattenbeet een tetanusprik te krijgen, maar in ieder geval binnen 21 dagen na de beet.

Ga je vaak op reis? Grote kans dat je dan bent gevaccineerd voor DTP, waardoor je ook gelijk beschermd bent tegen tetanus!

Bloedvergiftiging na kattenbeet

In zeldzame gevallen kan er door een kattenbeet een bloedvergiftiging ontstaan. De bloedvergiftiging, ook wel sepsis genoemd, wordt veroorzaakt door een infectie van bacteriën die voorkomen in de bek van een kat. Door de kattenbeet kunnen deze bacteriën in jouw bloedbaan terechtkomen. Mocht je na een kattenbeet last krijgen van de volgende symptomen, zoek dan direct medische hulp:

  • snelle hartslag
  • benauwdheid of ademhalingsproblemen
  • daling van de bloeddruk
  • koude rillingen
  • koorts
  • verwardheid

Een paar uur tot dagen na de kattenbeet kan je hier last van krijgen.

Deze symptomen lijken ook erg op de symptomen van een infectie, maar dit niet hetzelfde! Bel daarom zeker de dokter als je je na een kattenbeet niet goed voelt.

Kattenkrabziekte na kattenbeet

Krijg je last van blaasjes in de buurt van de beet en pijnlijke, opgezette lymfeklieren? Dan heb je misschien de kattenkrabziekte gekregen. De kattenkrabziekte is een infectie die ontstaat door de Bartonella henselae-bacterie. De meeste katten worden zelf niet ziek van deze bacterie, maar mensen kunnen hier wel gevoelig voor zijn! De kattenkrabziekte is een ongevaarlijke ziekte en kan worden verholpen met antibiotica. Voel je je erg ziek of krijg je koorts? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat kan je overhouden aan een kattenbeet?

Als de kattenbeet heel diep geweest is dan kan het zijn dat er een spier, pees of zenuw beschadigd is. Ook kan een kattenbeet leiden tot chronische pijn of stijfheid op de plek van de beet. In sommige gevallen kan je een litteken overhouden aan de kattenbeet.

Wanneer moet je naar de huisarts met een kattenbeet?

De kans op infectie is groot als je bent gebeten door een kat. Bel daarom altijd je huisarts om te bespreken of je langs moet komen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.