jongetje drinkt flesvoeding in kinderwagen

Flesvoeding

Als je net moeder bent geworden, komt er van alles op je af. Eén van de vele dingen waar je over na moet denken, is de vraag of je je baby borst- of flesvoeding wilt geven. Geef je je baby al flesvoeding, of wil je van borstvoeding overstappen op flesvoeding? Misschien vraag je je dan af hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, hoe je flesvoeding het beste kunt klaarmaken of hoe je het mee kunt nemen voor onderweg. Geen zorgen: in dit artikel krijg jij antwoord op al je vragen over flesvoeding.

Shop flesvoeding

Hoe kun je flesvoeding het beste klaarmaken?

Flesvoeding kun je het beste vlak voor consumptie bereiden. Volg de volgende stappen bij het klaarmaken van de flesvoeding:

 1. Was je handen en zorg dat de fles en speen goed schoon zijn.
 2. Kook water en laat het afkoelen tot een handwarme temperatuur (37 °C).
 3. Schenk de voorgeschreven hoeveelheid water in de fles.
 4. Strooi met het maatschepje het aantal afgestreken schepjes flesvoeding in de fles.
 5. Draai de dop op de zuigfles en schud deze ongeveer dertig seconden, totdat de poeder is opgelost.
 6. Check of de temperatuur van de melk goed is. Tip: druppel wat voeding op de binnenkant van je pols. Als het niet warm en ook niet te koud aanvoelt, dan is de temperatuur goed.
 7. Geef je baby vervolgens de fles.

Hoeveel flesvoeding hebben baby’s nodig?

Het ene kind is het andere niet. Het is dan ook per kind verschillend wat hij of zij qua voeding nodig heeft. Om te bepalen hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, kun je de volgende richtlijn aanhouden:

 • Weeg je baby en schrijf zijn of haar lichaamsgewicht in kilo’s op.
 • Vermenigvuldig het aantal kilo’s met 150 milliliter (fles)voeding.
 • Dit is (een inschatting van) de dagelijkse voedingsbehoefte van je baby.

Let op: dit is een richtlijn. Geeft je kindje aan meer of juist minder voeding nodig te hebben? Luister hier dan naar.

Moet je water koken voor de bereiding van flesvoeding?

Gebruik voor het klaarmaken van flesvoeding altijd gekookt (afgekoeld) kraanwater of gekookt (afgekoeld) bron- of mineraalwater. Opvolgmelk kan wel direct worden bereid met warm (of koud) water uit de kraan, als het direct daarna wordt opgedronken.

Hoe komt het dat de flesvoeding niet goed oplost?

Als het water te koud of juist te warm is, lost de flesvoeding minder goed op. Let er daarom op dat het water de juiste temperatuur (37 °C) heeft, wanneer je de poeder toevoegt.

Waarom mag flesvoeding niet van tevoren bereid worden?

In Nederland wordt door flesvoedingfabrikanten geadviseerd om flesvoeding niet van tevoren klaar te maken. Als je flesvoeding van tevoren bereidt, bestaat er namelijk een kans dat bacteriën zich in de voeding vermenigvuldigen. Hier kan je baby ziek van worden. Ook opvolgmelk kun je het beste vlak voor consumptie bereiden.

Hoe lang kun je flesvoeding bewaren?

Flesvoeding blijft in een gesloten verpakking goed tot de datum die op de verpakking staat. Na openen is het poeder nog maximaal vier weken houdbaar. Bewaar het poeder, samen met het maatschepje, op een droge en koele plek (niet in de koelkast).

Hoe lang kun je restjes flesvoeding bewaren?

Als je baby flesvoeding heeft gedronken, komen er via zijn of haar speeksel bacteriën in de melk terecht. Op het moment dat flesvoeding bewaard of opnieuw opgewarmd wordt, kunnen deze bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kan de melk bederven. Heb je restjes flesvoeding over? Gooi het dan na maximaal één uur weg en warm het niet opnieuw op.

Hoe kun je flesvoeding het beste meenemen?

Ga je de deur uit met je baby? Kook thuis dan alvast water en neem dit mee in een thermoskan. Meet daarnaast de benodigde hoeveelheid poeder af en neem dit mee in een apart, afgesloten bakje. Op deze manier kun je de flesvoeding onderweg bereiden en aan je baby geven. Let op: je kunt flesvoeding beter niet thuis bereiden en meenemen in een thermoskan. Hierdoor kan bacteriegroei in de voeding ontstaan, waardoor je baby ziek kan worden.

Tips bij het geven van flesvoeding

 • Zorg dat je baby tijdens het voeden in een ontspannen houding ligt. Ga zelf ook in een ontspannen houding zitten.
 • Houd je kindje tijdens het voeden dichtbij je en maak zoveel mogelijk oogcontact. Dit is goed voor de hechting met je baby.
 • Leg het hoofdje van je baby in je elleboog, wanneer je de fles geeft. Zorg er ook voor dat hij of zij een beetje rechtop zit en met het hoofd naar je toe gedraaid zit.
 • Zorg ervoor dat je je baby niet iedere keer op dezelfde arm legt tijdens het voeden. Wissel per voeding of tussen het voeden door van arm. Dit helpt het ontwikkelen van de oog-handcoördinatie van je baby.
 • Geef je baby een speen die is afgestemd op zijn of haar leeftijd. Hoe groter je baby wordt, hoe groter de doorgang van de speen.
 • Draai de speen niet te vast op de fles, om vacuüm zuigen te voorkomen.
 • Leg de speen van het flesje op het gootje tussen de bovenlip en neus van je baby als je begint met voeden. Je kindje zal vervolgens naar de speen happen als hij of zij klaar is om te drinken.
 • Voorkom luchthappen door de fles bijna helemaal horizontaal te houden tijdens het voeden.
 • Laat je baby tijdens en/of na het voeden een boertje doen.
 • Voorkom dat je baby tijdens het voeden vermoeid raakt en in slaap valt, voordat de fles leeg is.
 • Geef je baby flesvoeding voor een duur van ongeveer twintig minuten. Dit is vergelijkbaar met borstvoeding: zo voldoe je aan de zuigbehoefte van je baby.

Kan je baby allergisch zijn voor flesvoeding?

De meeste flesvoeding is gemaakt van koemelk. Als je baby last heeft van koemelkallergie, kan hij of zij bij het drinken van deze flesvoeding last krijgen van de darmen, luchtwegen of huid. Dit zijn allergische reacties. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het wel of niet krijgen van een koemelkallergie: je baby heeft een verhoogde kans op deze allergie als jij, je partner of één van je andere kinderen het heeft. Koemelkallergie kan ook voorkomen bij kinderen waarbij deze allergie niet in de familie voorkomt. Vermoed je dat je baby last heeft van een koemelkallergie? Neem dan contact op met je huisarts.

Heeft je baby last van een koemelkallergie, maar wil je hem of haar toch graag flesvoeding geven? Dan kan flesvoeding op basis van geitenmelk een goed alternatief zijn.

Vergelijk 3 soorten flesvoeding

Nutrilon Volledige Zuigelingenvoeding 1

✓ Op basis van koemelk ✓ Met maatschepje ✓ Volledige zuigelingenvoeding

Lees meer
0-6 maanden, poeder
€ 14,99

Kabrita Zuigelingenvoeding 1

✓ Op basis van geitenmelk ✓ Geschikt voor baby's met koemelkallergie ✓ Volledige zuigelingenvoeding

Lees meer
0-6 maanden, poeder
€ 31,45

Neolac Zuigelingenvoeding 1

✓ Biologisch ✓ Gemaakt met 100% Nederlandse weidemelk ✓ Volledige zuigelingenvoeding

Lees meer
0-6 maanden, poeder
€ 16,40
Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.