baby drinkt flesvoeding uit fles

Etos flesvoeding

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over Etos flesvoeding.

Gebruik

Wat is het verschil tussen de oude en de nieuwe variant Etos zuigelingenvoeding?

De verpakking is vernieuwd, namelijk van pak naar blik. De inhoud/poeder is hetzelfde gebleven. Je vertrouwde Etos zuigelingenvoeding zit dus in een nieuw jasje!

Kan je gemakkelijk overstappen van de oude naar de nieuwe Etos zuigelingenvoeding?

Jazeker, de inhoud/poeder is namelijk niet veranderd.

Wat is het verschil tussen 'gewone' en 'bio' Etos zuigelingenvoeding?

Etos Biologische Zuigelingenvoeding is zoveel mogelijk samengesteld met ingrediënten van de biologische landbouw. De wetgeving is gelijk en daarmee de kwaliteit ook. De Etos Biologische Zuigelingenvoeding bevat alleen verplicht wettelijke componenten om de voeding zo puur mogelijk te houden.

Kan je gemakkelijk overstappen tussen 'gewone' en 'bio' Etos zuigelingenvoeding?

Je kan gemakkelijk overstappen tussen Etos Standaard Zuigelingenvoeding en Etos Biologische Zuigelingenmelk. Het productieproces is namelijk gelijk en de samenstelling vrijwel ook.

Hoe kan ik flesvoeding het beste bereiden?

Flesvoeding kun je het beste vlak voor consumptie bereiden. Was je handen en zorg dat de fles en speen goed schoon zijn. Kook het water en laat dit tot handwarm afkoelen (37 °C). Schenk de voorgeschreven hoeveelheid water in de fles. Strooi met het maatschepje dat bij de voeding hoort het aantal afgestreken schepjes op het water in de fles. Draai de dop op de zuigfles en schud de fles ongeveer 30 seconden tot het poeder is opgelost. Check of de temperatuur goed is. Dit doe je door een paar druppeltjes op de binnenkant van je pols te druppelen. Als het niet warm en ook niet koud aanvoelt, is de temperatuur goed. Je kunt nu je baby de fles geven.

Waarom mag flesvoeding niet van tevoren bereid worden?

Bij bewaren van bereide voeding bestaat de kans dat bacteriën zich in de voeding vermenigvuldigen. Je baby kan hier ziek van worden. Om dit risico uit te sluiten, adviseren alle flesvoedingfabrikanten in Nederland om de klaargemaakte voeding van 0-6 maanden niet te bewaren. Ook Etos Standaard Opvolgmelk 2 en Etos Standaard Opvolgmelk 3 kun je het beste vlak voor consumptie bereiden.

Hoe lang kan ik flesvoeding bewaren?

Flesvoeding blijft in een gesloten verpakking goed tot de datum die op de verpakking staat. Na openen is het poeder maximaal nog vier weken houdbaar. Bewaar het poeder, samen met het maatschepje in een afgesloten, schoon bakje op een droge en koele plaats (niet in de koelkast). Flesvoeding kun je het beste per keer per fles bereiden; gooi restjes na maximaal 1 uur weg. Dit geldt tevens voor Etos Standaard Opvolgmelk 2 en Etos Standaard Opvolgmelk 3.

Waarom mag ik restjes flesvoeding niet bewaren?

In speeksel zitten bacteriën, die tijdens het drinken ook in de voeding terechtkomen. Normaal gesproken kan dit geen kwaad. Als de voeding hierna echter bewaard of opgewarmd wordt, ontstaan voor de bacteriën de ideale omstandigheden om zich te vermenigvuldigen en kan de voeding bederven. Het is daarom belangrijk om restjes voeding weg te gooien en niet te bewaren of voor een tweede keer op te warmen.

Moet ik het water koken voor de bereiding van flesvoeding?

Op alle Etos verpakkingen flesvoeding staat duidelijk aangegeven hoe een fles bereid moet worden. Gebruik altijd gekookt (afgekoeld) water of gekookt (afgekoeld) bron- of mineraalwater. Opvolgmelk mag eventueel ook direct worden bereid met warm water uit de kraan, mits direct opgedronken. Opvolgmelk kan ook met koud water uit de kraan worden bereid, mits direct opgedronken.

De flesvoeding lost niet zo goed op, hoe kan dat?

Let erop dat het water de juiste temperatuur heeft als het poeder wordt toevoegd (37 °C). Indien het water veel te koud of juist veel te warm is, lost het minder goed op.

Hoe kan ik flesvoeding meenemen?

Je kunt het nodige, voorgekookte water meenemen in een thermoskan, en het afgemeten poeder apart in een afgesloten bakje. Je kunt de flesvoeding dan ter plekke bereiden en meteen geven. Eenmaal klaargemaakte flesvoeding kun je beter niet meenemen in een thermoskan. Bij het bewaren van voeding op handwarme temperatuur bestaat de kans op bacteriegroei in de voeding.

Hoeveel flessen van 200 ml kan ik maken met een pak Etos flesvoeding van 800 gram?

Wat is belangrijk bij het goed slagen van flesvoeding?

1. Speen

 • Aantal gaatjes in de speen
 • Spenen zijn afgestemd op leeftijd (1-2-3, s-m-l)
 • Draai de speen niet te vast op de fles om vacuüm zuigen te voorkomen.

2. Drinksnelheid

 • Doseerspeen (3-standenspeen)
 • Snelheid van drinken kan worden aangepast
 • Cijfer onder het neusje van baby plaatsen
 • Stand 1 laat minder voeding door dan stand 3

3. Voeden en drinktechniek

 • Voedingsduur van flesvoeding is circa 20 minuten.
 • Dit is vergelijkbaar met borstvoeding: zo voldoe je aan de zuigbehoefte.
 • Let op dat het gaatje in de speen niet te groot of te klein is.
 • Je kunt luchthappen voorkomen door het gaatje van de speen te controleren.
 • Laat je kindje tijdens en/of na de voeding een boertje doen.
 • Voorkom dat de baby vermoeid raakt en in slaap valt voor de fles leeg is.

Vitamines en mineralen

Waarom is extra ijzer van belang voor mijn oudere baby en opgroeiende peuter?

Elke baby wordt geboren met een voorraad ijzer in het lichaam. Maar juist in de fase tussen 4-6 maanden raakt die ijzervoorraad op. Daarom moet je baby vanaf dat moment zoveel mogelijk ijzer uit de eigen voeding halen. Naast borstvoeding gaat bijvoeding dus belangrijk worden voor aanvoer van energie en voedingsstoffen, waaronder ijzer. Voor de groei van organen, zoals de hersenen, is veel ijzer nodig. Als je geen borstvoeding meer geeft, kun je kiezen voor zuigelingenmelk, opvolgmelk van 6-10 maanden en vanaf 10 maanden opvolgmelk. Deze melkvoedingen zijn allemaal verrijkt met ijzer, om in die hoge behoefte te kunnen voorzien. Ook bevatten deze voedingen vitamine C. Deze vitamine helpt om het ijzer extra goed op te nemen in het lichaam. Gewone (halfvolle) melk en melkproducten zijn van nature arm aan ijzer. Andere ijzerrijke producten zijn:

 • alle soorten vlees(waren), kip en vis
 • groente
 • peulvruchten
 • aardappelen
 • eieren
 • appelstroop

Immuunsysteem Hoe werkt het immuunsysteem?

Dagelijks komen we in aanraking met vele micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Als deze micro-organismen het menselijk lichaam binnendringen, kunnen ze infecties en ziektes veroorzaken. Een goed ontwikkeld immuunsysteem beschermt het lichaam tegen de indringers die schadelijk zijn. Tweederde van het totale immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een gezonde darmflora is dus zeer belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. In een gezonde darmflora wordt de groei van goede bacteriën gestimuleerd en de groei van slechte bacteriën afgeremd. De slechte bacteriën of virussen krijgen zo geen kans om zich in de darm te vestigen of verder het lichaam binnen te dringen. Het is bekend dat borstvoeding het immuunsysteem van de baby versterkt. Borstgevoede baby's hebben in vergelijking met flesgevoede baby's minder infecties, allergische aandoeningen en andere immuun-gerelateerde ziekten.

Wat is darmflora? Waaruit bestaat de darmflora?

Darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die zich in de darmen, en met name in de dikke darm bevinden. Het maag-darmkanaal bevat ongeveer honderdduizend miljard micro-organismen. Een gezonde darmflora is essentieel voor de gezondheid. De goede bacteriën uit de darmflora helpen bij de bescherming en het onderhoud van de barrièrefunctie van de darmwand. Deze barrière is bedoeld tegen aanvallen en beschadigingen van schadelijke, ziekte verwekkende bacteriën, virussen en stoffen.

Waar staan de afkortingen DHA en AA voor?

DHA is docosahexaeenzuur en AA is arachidonzuur. Beide zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (LCP's in het Engels).

Wat zijn nucleotiden?

Nucleotiden zijn eiwitachtige stoffen en bouwstenen van ons genetisch materiaal en daarmee essentieel voor celdeling en groei. Vooral snelgroeiende cellen hebben nucleotiden nodig voor groei en functie.

Allergie

Hoe zit het met allergie en erfelijkheid?

Als jij of je partner of een broertje of zusje van je baby last hebben (of gehad) van een allergische aandoening dan is de kans op koemelkallergie groter bij jouw baby. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het wel of niet krijgen van een koemelkallergie, maar helaas ook weer niet altijd. Gezonde baby's zonder allergie in de familie kunnen er ook last van krijgen.

Wat is koemelkallergie?

Het afweersysteem bij sommige gezonde baby's reageert op stoffen uit de voeding die normaal veilig zijn, zoals de eiwitdeeltjes uit koemelk. Ze krijgen problemen met darmen, luchtwegen of huid. Dit zijn zogenaamde 'allergische reacties'.

Opvolgmelk

Waarom is er opvolgmelk, gewone melk is toch ook goed?

Gewone melk bevat veel goeds, maar is niet afgestemd op de specifieke voedingsbehoeften van uw eenjarige. Het bevat nauwelijks ijzer en vitamine D, die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van peuters. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een te groot deel van de peuters een aantal belangrijke voedingsstoffen niet voldoende of juist te veel binnenkrijgt. Het gaat daarbij om:

 • te weinig ijzer
 • onvoldoende vitamine D (als er geen opvolgmelk of vitamine D-supplement wordt gegeven)
 • te weinig onverzadigd vet en te veel verzadigd vet
 • te veel eiwitten

Voor kinderen vanaf 10 maanden is er Etos Standaard 3. Als je stopt met Etos 2 opvolgmelk, dan is Etos 3 opvolgmelk het logische vervolg.

Heb je nog vragen over Etos flesvoeding? Vraag het ons deskundige personeel in de winkel of neem contact met ons op. Voor algemene vragen over flesvoeding kun je terecht bij het consultatiebureau of je (huis)arts.

Bekijk winkelmandje